Pozdrav

Autor Dorian, 06.05.2024. u 09:09:29 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DrazenD

Citat: Dorian  u 06.05.2024. u 12:01:52 satiGledam ili iz dvorišta u periferiji grada ili odem Van grada kad stignem. No nemam dovoljno znanja da zaključim točno di je greška. A faktora vjerujem ima mnogo.

Dobrodošao!

Imas dobar teleskop, kao što kažu kolege stotine objekata su vidljive s njim.
1. nauči se snalaziti po nebu, znači karte/aplikacija i neki dalekozor mozda. Andromedu iz predgrađa bez problema vidiš dalekozorom, na tamnijim lokacijama i prostim okom
2. Provjeri da ti je tražioc na teleskopu usmjeren na isto mjesto kao i glavno ogledalo. To ti je najbolje po danu, neki daleki stup/zvonik ili vrh brda. Našteli da ono što vidiš u tražiocu bude isto centrirano u okularu teleskopa.

I onda pomalo bez straha...

Sretno!

DocTelescope 500mm F3.3 ,C8 EdgeHD, Takahashi FC100df, Taurus 300mm F5 Pro Dob, StarTravel 102F5
ASI224, ASI294MC PRO, Hyperstar, Celestron Reducer 0.7x
Avalon M-zero, Berlebach Report 312k, AYOII
Panoptic 35mm, TeleVue Plossl 32mm, Pentax 23mmXW, ES 24mm 68, Morpheus 17mm, APM 13mm 100,  Delite13mm,  ES9mm 120, PentaxXW 10mm, Delite7mm, Delos6mm, NaglerZoom 3-6mm, OVNI-M NightVision

Acheron

Bit će valjda Platak Star Party u srpnju pa eto prilike da izmijeniti iskustva na terenu

Lucius

Da, imaš oko sebe sjajnu ekipu koja ti može pomoći u vizuali i astrofotografiji. :-)

Dorian

Citat: DrazenD  u 06.05.2024. u 12:10:42 satiDobrodošao!

Imas dobar teleskop, kao što kažu kolege stotine objekata su vidljive s njim.
1. nauči se snalaziti po nebu, znači karte/aplikacija i neki dalekozor mozda. Andromedu iz predgrađa bez problema vidiš dalekozorom, na tamnijim lokacijama i prostim okom
2. Provjeri da ti je tražioc na teleskopu usmjeren na isto mjesto kao i glavno ogledalo. To ti je najbolje po danu, neki daleki stup/zvonik ili vrh brda. Našteli da ono što vidiš u tražiocu bude isto centrirano u okularu teleskopa.

I onda pomalo bez straha...

Sretno!

Pozdrav,

Puno Vam hvala na savjetima. Tražioca sam namještavao po mjesecu sa 25mm okularom pa izgleda da je to bila jedna od greški. Ovaj vikend ću opet izaći s teleskopom i probati pronaći Andromedu. Prošlu subotu mi je Andromeda nažalost bila iza planine pošto sam gledao s Grobničkog polja pa ću probati na malo višoj poziciji sljedeći put.

Dorian

Citat: Acheron  u 06.05.2024. u 12:25:02 satiBit će valjda Platak Star Party u srpnju pa eto prilike da izmijeniti iskustva na terenu

To nisam znao. Hvala Vam na informaciji. Definitivno ću si isplanirati da budem tamo.

Lucius

Andromeda ti sada nije više vidljiva. Preporuka: M81 i M82 u Velikom Medvjedu. Visoko su na nebu i sjajne. Biti će u tvom teleskopu odlične.

Dorian

Citat: Lucius  u 06.05.2024. u 12:27:01 satiDa, imaš oko sebe sjajnu ekipu koja ti može pomoći u vizuali i astrofotografiji. :-)

Vizualnu se sada trudim pohvatati što bolje. Astrofotografiju sam također probao prošlu subotu i sa adapterom na teleskopu, i sa samim objektivnom (18-55mm). No također neuspješno. Makar je to bio prvi pokušaj da malo vidim kako to sve funkcionira uzivo a ne preko You Tube videa.

Acheron

Citat: Dorian  u 06.05.2024. u 12:39:42 satiTo nisam znao. Hvala Vam na informaciji. Definitivno ću si isplanirati da budem tamo.

Prati najave AD Rijeka

Dorian

Citat: Lucius  u 06.05.2024. u 12:45:38 satiAndromeda ti sada nije više vidljiva. Preporuka: M81 i M82 u Velikom Medvjedu. Visoko su na nebu i sjajne. Biti će u tvom teleskopu odlične.

Njih sam prošlu subotu tražio i čak i probao uslikati M81 sa fotoaparatom, pa sam dobio samo velikog medvjeda di od kojeg mi je Deep Sky Stacker na najmannem treshold-u od 2%(ako se ne varam) prepoznao 2 zvijezde. Tako da sljedeću subotu ide novi pokušaj sa dugim postavkama i nadam se boljim rezultatom.

Dorian

Lucius

Citat: Dorian  u 06.05.2024. u 12:48:26 satiVizualnu se sada trudim pohvatati što bolje. Astrofotografiju sam također probao prošlu subotu i sa adapterom na teleskopu, i sa samim objektivnom (18-55mm). No također neuspješno. Makar je to bio prvi pokušaj da malo vidim kako to sve funkcionira uzivo a ne preko You Tube videa.
Nadam se da nećeš napustiti vizualu kad kreneš sa fotkama. :-)

Dorian

Citat: Lucius  u 06.05.2024. u 13:05:42 satiNadam se da nećeš napustiti vizualu kad kreneš sa fotkama. :-)

Nije mi ni na pameti.  :-)

Dorian

Hvala Vam svima još jednom na toploj dobrodošlici i savjetima.
Sigurno ću imati mnogo pitanja, koliko pametnih toliko i onih malo manje pametnih. Tako da Vam svima želim ugodan dan i vidimo se u raznim temama na forumu.

Danijel

Dobrodošao Doriane, samo ti slobodno pitaj što god te zanima. *mah*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Stipa

Pozdrav Doriane i dobrodošao  *šešir*
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek ATR2600M, Touptek ATR585M, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

🡱 🡳