Modifikacija teleskopa

Autor Vodoinstalater, 30.05.2024. u 12:52:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vodoinstalater

Pošto nisam pronašao temu koja bi objedinila neke relativno jednostavne, a vrijedne modifikacije, evo da ja pokrenem jednu i to sa svojim Dobsonom i specijalnim stolom.

Teleskop: Skywatcher 200P

Modifikacije:
- stol za skiciranje i vođenje dnevnika koji se vrti skupa sa teleskopom, za skladištenje se samo jednostavno izvuče van iz cijevi i stol je odvojeni dio, drži ga samo gravitacija

- improvizirani 5V grijači fokusera i tražioca izrađeni od grijača za prišivanje na odjeću

- pošto Skywatcherov nosač tražioca je dizajniran na način da ako se optička cijev ispravi, a vijak nije dovoljno stegnut može ispasti (što mi se i dogodilo pa su se pomaknule niti ciljnika koje su kolege iz Beskraja popravili) tu je jedna jednostavna crna "sigurnosna" vezica koja sprječava da se to dogodi

- cijev koja drži stol je istovremeno i držač 2" distancera koji je potreban za 2" okulare

- na optičkoj cijevi je magnet koji drži mobitel za korištenje sa AstroHopper aplikacijom (što ne funkcionira najbolje jer mobitel koristi promjenu magnetnog polja za točno ciljanje, to ću morati staviti neki običan držač mobitela)

- magnet je obljepljen izolir-trakom za zaštitu od grebanja teleskopa

- Rubylith folija preko ekrana mobitela da se ne kvari noćni vid sa nekakvom notifikacijom ili pregledavanjem Stellarium (nije fotografirano)

U budućnosti je plan flockirati cijev crnim baršunom i naravno, nabaviti neke bolje okulare, no to je trenutačno nisko na listi financijskih prioriteta.

Uz teleskop idu i modificirana kolica za koja se teleskop sa dvije gurtne pričvrsti radi lakšeg transporta.

MrWorf

Ovo će Acheronu biti show!  *tu*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Zumbul

Koliko stolic fiksiran uz postolje teleskopa utjece na vibracije ?
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Školski akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED, Vega akromat 46/700
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Vixen GP (Boxdorfer MTS3), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, nn 6x30 (2 kom), SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamiya C330 Pro, Zenit E, Asahi Pentax Spotmatic F
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamiya Sekor 4,5/180; Mamiya Sekor 2,8/80, Mamiya Sekor 4,5/55, Takumar 1,8/55
Astro kamere: ZWO ASI224MC, ZWO ASI662MC, SBIG ST-2000XM (na testiranju - vlasništvo Zvjezdarnice u Zagrebu)

Vodoinstalater

Citat: Zumbul  u 30.05.2024. u 14:00:08 satiKoliko stolic fiksiran uz postolje teleskopa utjece na vibracije ?

Iskreno teško mi je reći jer ili ne utječe ništa ili moj mozak automatski to isfiltrira dok gledam kroz okular, isto kao kad gledam objekt i ne primijetim da trebam pomaknuti stolac jer mi je okular odjednom predaleko jer podsvjesno pratim objekt po nebu cijelo vrijeme, budem pokušao obratiti pozornost na idućem promatranju.

Vodoinstalater

Evo novi eksperiment iz Vodoinstalaterovog kombija: budget push-to sustav.

Dakle radi se o gurtni i držaču mobitela za trčanje iz Decathlona
https://www.decathlon.hr/p/340526-360696-nosac-za-pametni-telefon-kiprun-plavi.html
koji je trenutno 11.49 EUR.

Držač mobitela je predviđen da se stavi na ruku prilikom trčanja, no pošto je cijev teleskopa prevelika treba ga gurtnom "naštukati", vjerujem da na većini refraktora ni to nije potrebno.

Mobitel je naravno u Rubylith foliji koja propušta samo crveni spektar sa ekrana kako se ne bi kvario noćni vid.

Sinoć sam na Petrovoj Gori isprobavao ideju i moram priznati da s obzirom na cijenu i vrijeme potrošeno u instaliranje navednog da sam oduševljen.

Isprobao sam 2 aplikacije namjenjene za tu svrhu, Astro Hopper i SkEye.

SkEye ima bolji grafički prikaz i bolju tražilicu jer se nakon unosa lokacije mogu objekti filtrirati prema vrsti objekta te prema "lakoći promatranja" tako da je zapravo vrlo lako se snaći unutar aplikacije, pogotovo ako "ne znate šta bi gledali" što je meni često problem jer bih ja naravno htio vidjeti sve.

Astro Hopper je web aplikacija dosta jednostavnog dizajna i nema popisa objekata koji bi ste filtrirali, mora se u tražilicu upisati što se želi vidjeti, ali me taj jednostavan dizajn i čini mi se bolje praćenje položaja teleskopa navuklo i praktički sam samo tu aplikaciju koristio čitavu večer.

Što se tiče točnosti push-to sustava, za te novce radi odlično. Kad se mobitel stavi u držač i poravna na neku zvijezdu, aplikacija dopelja objekt najčešće na sami rub vodnog polja, nekad bolje, nekad malo lošije, ali za švrljanje po nebu je super, stvarno sam oduševljen.

Naravno aplikacija izgubi poravnanje uslijed promjene magnetnog polja zbog metalnog tubusa teleskopa pa je svaki drugi, treći objekt potrebno opet napraviti Align na nekoj zvijezdi. Align se izvodi da se zvijezda stavi u sredinu vodnog polja te aplikacija 3 sekunde radi Alignment i može se odma pičiti dalje.

Sve u svemu, odlična pomoć za početnike vizualce, za minimalno novaca i vremena može se proći jako velik broj objekata u jednoj večeri tako da se odlasci na mjesta sa dobrim nebom mogu maksimalno iskoristiti po broju viđenih objekata (kao što sam ja uživao sinoć na PG).

Je li bolje od enkodera? Ne. Ni blizu.

Ali je jeftinije, brže i demontažno i ne zahtijeva nikakvo znanje elektronike za montažu.

Sljedeće što želim isprobati je kada bi mobitel bio na nekoj maloj platformi ispod tog držača i udaljen od tubusa, bi li magnetno polje bilo stabilnije i time bi poboljšalo praćenje.

Vodoinstalater

Nešto me imgur muči izgleda, evo fotke.

Ivinka

SkEye ima opciju da ekran prebaci na crvene nijanse. Također na samom mobitelu  uključi opcije Dark mode i Reading mode, automatski makne plave nijanse i blago zatamni ekran.

Kad ćeš raditi nosač kojim bi odmaknuo mobitel od teleskopa stavi ga onako kako će ti lakše biti gledati u ekran, ne mora biti paralelno sa teleskopom iako ga je tako jednostavnije montirati.

Ja sam napravio "nosač" od kvadrata stiropora *zubko*. Manje je metal remetio senzore mobitela ali bi se opet nakon nekog vremena izblesirao pa sam se vratio na mobitel u ruci model.

Imas dobre ideje!

Kako riješavaš padanje tj. spuštanje cijevi ako se promatra niski objekt? Kakvi su ti utezi?

Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Marko

Napisao si u prvom postu da ti je plan flockati teleskop onom baršunastom folijom. Ne znam jesi li to napravio, ali u jednom našem trgovačkom lancu za majstore imaš D-c-fix samoljepljivu foliju. Trebaju ti točno dvije role 67,5x200 da bi obukao cijelu unutrašnjost teleskopa (imam isti takav). Neki govore da je to više za astrofotografiju, ali ja sam odmah primjetio razliku. Usput obojaj bočni dio sekundarnog zrcala nekom mat bojom.

I da, nemoj zaboraviti proći taj baršun onom rolom za mucice prije nego vratiš primar jer će sve kaj se odvojilo od folije pasti na njega prvom prilikom, nemoj me pitati kako znam  *zubo* 

Posao od nekoliko sati i 14 eura, ali se po mojem mišljenju poprilično poboljša kontrast kod slabijih maglica i galaksija...

Marko

Citat: Ivinka  u 19.06.2025. u 22:01:08 satiKako riješavaš padanje tj. spuštanje cijevi ako se promatra niski objekt? Kakvi su ti utezi?

Zategnu se one crne ručkice sa strane...

PS isprike na duplom postu, ne znam kako bi obrisao ovaj prvi.

Vodoinstalater

Citat: Ivinka  u 19.06.2025. u 22:01:08 satiSkEye ima opciju da ekran prebaci na crvene nijanse. Također na samom mobitelu  uključi opcije Dark mode i Reading mode, automatski makne plave nijanse i blago zatamni ekran.

Da, ali na taj način se ne filtriraju notifikacije ni lock screen i nisu sve aplikacije prilagođene za AMOLED ekrane, a AMOLED je jedina tehnologija koja gasi pojedinačne piksele. Tko nema Rubylith naravno da postoji opcija, nije super ali nije ni loše. Reading mode i ostali modovi (eye care, blue light blablabla) nikad u potpunosti ne gase plave piksele tako da je uvijek malo problem, na ovaj način nema sikiracije.

Citat: Marko  u 19.06.2025. u 22:07:42 satiPosao od nekoliko sati i 14 eura, ali se po mojem mišljenju poprilično poboljša kontrast kod slabijih maglica i galaksija...

Ma je ali sam našao nekakav fotografski velur koja bi trebao upijati 99.7% svjetlosti i svi ga hvale ali je ekstremno skup pa ne znam ni sam šta ću ni kako ću.

Ogledalo je već pofarbano  *zubko*

Ono što me sinoć mučilo dok sam isprobavao Astrobobov Explore Scientific 2" okular kojeg ciljam da bi kupio je da mi fokuser klizi od težine okulara. Naštimam fokus i nakon par sekundi okular svojom težinom gurne fokuser dolje i ne znam kak da uopće stegnem zupčanik kotačića na zupčastu letvu fokusera jer dok fokuser klizi unutra, kotačići se ne okreću. Sad, ili se odvojio zupčanik sa osovine kotačića pa se vrti ili letva i zupčanik nisu u kontaktu. Po osjećaju bi prije rekao da je ovo prvo, da se meni zupčanik vrti neovisno o osovini, možda fali kakav štift ili nešto.

Moram ga jedan dan rastaviti pa vidjeti.

Ivinka

Citat: Marko  u 19.06.2025. u 22:08:26 satiZategnu se one crne ručkice sa strane...

PS isprike na duplom postu, ne znam kako bi obrisao ovaj prvi.
Eh, da. Ali nemam SkyWatcher nego Bresser. On je na ringovima, mogu ga pomicati prema naprijed ili natrag, ali kad stavim težak okular malo ga ipak preteže na niskim objektima.

Ovo sa flockiranjem mi se čini kao odlična ideja.

@Vodoinstalater, ako je velur ono mekano platno sa površinom kao mekani tepih to možeš kupiti u svakoj trgovini sa trikotažom na metre. Nije ni toliko skupo. Samo, kako ćeš ga zalijepiti? Ljepilo, dvostrana traka...?
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Marko

Citat: Vodoinstalater  u 19.06.2025. u 22:24:54 satiDa, ali na taj način se ne filtriraju notifikacije ni lock screen i nisu sve aplikacije prilagođene za AMOLED ekrane, a AMOLED je jedina tehnologija koja gasi pojedinačne piksele. Tko nema Rubylith naravno da postoji opcija, nije super ali nije ni loše. Reading mode i ostali modovi (eye care, blue light blablabla) nikad u potpunosti ne gase plave piksele tako da je uvijek malo problem, na ovaj način nema sikiracije.

Ma je ali sam našao nekakav fotografski velur koja bi trebao upijati 99.7% svjetlosti i svi ga hvale ali je ekstremno skup pa ne znam ni sam šta ću ni kako ću.

Ogledalo je već pofarbano  *zubko*

Ono što me sinoć mučilo dok sam isprobavao Astrobobov Explore Scientific 2" okular kojeg ciljam da bi kupio je da mi fokuser klizi od težine okulara. Naštimam fokus i nakon par sekundi okular svojom težinom gurne fokuser dolje i ne znam kak da uopće stegnem zupčanik kotačića na zupčastu letvu fokusera jer dok fokuser klizi unutra, kotačići se ne okreću. Sad, ili se odvojio zupčanik sa osovine kotačića pa se vrti ili letva i zupčanik nisu u kontaktu. Po osjećaju bi prije rekao da je ovo prvo, da se meni zupčanik vrti neovisno o osovini, možda fali kakav štift ili nešto.

Moram ga jedan dan rastaviti pa vidjeti.

Ne znam koliko taj fotografski velur košta, ali si guglaj pojam diminishing returns pa sam procjeni *zubo*
Fokuser sam rastavio, između ostaloga da obojam i njega u crnu boju (barem onaj dio koji viri u teleskop) i mogu ti reći da za ovo što se tebi događa ne trebaš ga rastavljati. Imaš jedan imbus ispod ovog šarafića kojeg malo stegneš i on pritisne fokuser na cijev. Nemaš nikakav zupčanik unutra nego ti se osovina kotačića tare o fokuser i tako ga pomiče gore-dolje.

Vodoinstalater

Ciljam na ovo zapravo:

https://amzn.eu/d/gdHFZJO

To bi trebalo biti jako crno, ali cijena mi je za sad problem jer pikiram nekakve okulare i Svbonyev SV407 2x42 dalekozor, ali da, nemam pojma koliko to zapravo može podići kvalitetu slike, nisam imao prilike usporediti flokirani i ne-flokirani teleskop.

Ma mislim da mi je ljepljenje najjednostavniji dio posla, da je najveći problem dobiti spoj da bude kak treba, ali vjerojatno sa ljepilom u spreju ako se ne odlučim za neko samoljepljivo rješenje.

@Marko Hvala ti, budem ga stegnuo.

Acheron

Otpor fokusera bi trebao poštimavati šarafom s donje strane fokusera, samo ja ne znam zašto on tebi fali  *zubo*

BTW; Koji okular je bio u igri?

Vodoinstalater

Citat: Acheron  u 19.06.2025. u 22:57:51 satiOtpor fokusera bi trebao poštimavati šarafom s donje strane fokusera, samo ja ne znam zašto on tebi fali  *zubo*

BTW; Koji okular je bio u igri?

Kad te šarafiće stegnem mogu vrtiti kotačiće fokusera bez da mi se cijev fokusera pomiče, nema ništa otpora, kad su otpušteni fokuser radi normalno tako da su uvijek otpušteni a taj koji fali sam izgubio još davnih dana.

Uf, 82° serija, ali nisam zapamtio koji. Zapamtio sam da je 210 EUR u TC-u i dobiješ popust na novu dimabilnu čeonu lampu haha

🡱 🡳