Modifikacija teleskopa

Autor Vodoinstalater, 30.05.2024. u 12:52:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Moraš se igrati malo, jedan šaraf (koji tebi nedostaje) daje otpor kotačiću kod fokusiranja, a drugi je "kvačilo" za cijev. Kad stisneš tim velikim vijkom do kraja, cijev se blokira. Kombinacijom ta dva šarafa možeš komotno objesit kilu na fokuser, neće mu biti ništa, a taj 18mm UW koji si isprobao je samo 450g.
Uguraj unutra neki M4, M5 zamjenski s lijepom, velikom glavom da ga moš u mraku napipati i poigraj se malo.

A Bobo, samo pazari, di god stigne...  *zubko*

Astrobobo

Pa moram znati što prodajem  *zubo*  Okulari su Expore Scientific, donio sam ih za probu jer nisam gledao kroz njih i trebalo mi je nešto za manja povećanja za EHD 9.25. Ti bi trebao isprobati onu čeonu lampicu, nemrem vjerovat da se još gombaš sa ručnom  *zubo*

Što se tiče flockanja, mislim da nije bitno imati super ultra crni materijal jer će pod malim kutevima i obična tkanina (tipa velur) imati isti efekt, ako ne i bolji. Bio je i nekakav video o tome, ali nažalost ne mogu ga sad naći.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Marko

Citat: Vodoinstalater  u 19.06.2025. u 22:45:08 satiCiljam na ovo zapravo:

https://amzn.eu/d/gdHFZJO

To bi trebalo biti jako crno, ali cijena mi je za sad problem jer pikiram nekakve okulare i Svbonyev SV407 2x42 dalekozor, ali da, nemam pojma koliko to zapravo može podići kvalitetu slike, nisam imao prilike usporediti flokirani i ne-flokirani teleskop.

Ma mislim da mi je ljepljenje najjednostavniji dio posla, da je najveći problem dobiti spoj da bude kak treba, ali vjerojatno sa ljepilom u spreju ako se ne odlučim za neko samoljepljivo rješenje.

@Marko Hvala ti, budem ga stegnuo.

Poanta flockanja je da smanjiš interne refleksije koje malo "posvijetle" ukupnu sliku. A njih u startu nema puno. Spoj nije bitan, može se tkanina malo i preklapati, jedino ako ti je to problem zbog izgleda. Teleskopu ne smeta. A što se tiče usporedbe, nije to sad neka drastična razlika da ćeš sad vidjeti detalje koje nikad nisi vidio, ali da postoji razlika, postoji. Recimo kao između odlične tamne noći i neke osrednje.

PS kakav je bio okular? Ja takvog sličnog ciljam...

Vodoinstalater

Citat: Marko  u 20.06.2025. u 08:35:51 satiPS kakav je bio okular? Ja takvog sličnog ciljam...

Dovoljno dobar da razmišljam odustati od wide-field dalekozora. Stvarno je okular odličan, bio je jedan trenutak di smo Bobo i ja naciljali isti objekt pa sam radio usporedbu i stalno sam mislio da me muči kolimacija ili nešto drugo dok nisam njegov okular stavio u svoj teleskop i to je bilo to, zaljubio sam se. Stvarno taj veliki AFOV ima svoju čar di ti utoneš u teleskop, slika je super do samih rubova makar ja nisam neki purist da bi primijetio kromatsku ili nekakav drugi problem. Ima nešto u tome kad ti zapravo pomičeš oko preko slike. Jedini problem je što mi trebaju barem 2 ali sam objasnio supruzi da sam ja sad veliki i ozbiljni astronom i da ne moramo baš ići na svaku svadbu koju smo obećali.

Bobin Ethos neću ni spominjati, taj okular je bio kod mene jedno dva tjedna i onda mi se sve moje zgadilo jedno mjesec dana tako da sad odbijam stavljati takve okulare u svoj teleskop.

Realno, još se nećkam između Explore Scientifica i Hyperiona, nekako mi se čine u istom rangu i po recenzijama i po performansama.

Acheron

Explore Scietific je bolji izbor od Hyperiona.
Noviji dizajn, šire vidno polje...

A taj 18mm slovi među najboljim u seriji 82° okulara od Explore Scientifica

Marko

Evo, da i ja stavim par fotki mojih modifikacija

- obojana cijev fokusera, šarafići i stražnja strana sekundara u crno. Na kraju je ispala neka sjajna boja, morat ću ponoviti to s mat bojom, ali za sad je u redu

- flockana unutrašnjost baršunastom samoljepljivom folijom, daleko najbolja modifikacija koja je dosta popravila kvalitetu slike

- "kapica za tuširanje" oko primara, služi kako bi smanjila svjetlost koja ulazi iza primara u cijev. Relativno jednostavna i jeftina modifikacija (malo tkanine i elastika), a dosta korisna.

- spužvica koja štiti primar od udaraca kad se zanesem promatrajući u zenitu  *zubo*

I na kraju, trenutno u izradi, eq platforma za praćenje. Navodno nije baš nešto za astrofotografiju, ali za vizualu bi trebala biti dobra. Kad je dovršim, javim dojmove.  *zubko*

Vodoinstalater

Odličan posao Marko, ta spužvica je i meni bila jedna od prvih dodataka, pogotovo kad spremam teleskop, pametan potez.

Ova tvoja kapica za primar mi je dala ideju, ali sad iščekujem doživljaje platforme.

Frenki

https://www.youtube.com/watch?v=clmI6aEJ_1Q
Teleskopi: Celestron 9.25", SW 250 PDS, SW ED80/600ED, maksutov 90 i 127mm,...,
Montaže: SW HEQ5 pro GoTo, EQ5,SW AZ GoTo Meade LXD75 OnStep
Kamere: ASI120 mono, Omegon 571C
Dalekozor: Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo: Sony DSC-HX400,Nikon 7500, D3200,modificirani canon 450D, 50mm, 50mm f1.8, Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang f2 16mm,500m f 6.3, Omegon tracker Lx3,...

🡱 🡳