Zvjezdarnica Nebeska vrata Krnica

Autor Gobart, 19.09.2024. u 22:44:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Šegi

Mozda ima neki radio link koji moze do vas dobacit... pošalji mi na pvt odokativnu lokaciju pa se raspitam.

Danijel

Čestitam ti (vam) na odlično obavljenom poslu, neka zvjezdarnica dugo služi i ima puno vedrog neba! *hopla*  *da*  *gj*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa | ZWO Seestar S50 Pro + TH10 EQ |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Gobart

Hvala, Danijele!  :-)
Šegi, poslao sam ti PM. Hvala!
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", teleskop Celestron C8 XLT SCT, montaža Celestron NexStar Evolution, kamera Player One Uranus-C (IMX585), Astronomik L (type 2c) filter, Baader Neodymium filter, 1.25" GSO 2.5x APO Barlow, 1.25" ZWO ADC, Nikon D5500, objektivi Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR, Rubinar 500mm F/8, Zeiss Flektogon 50mm F/4.
Soli Deo Gloria.

zac

Ajde, čekamo sa dprvo svjetlo, ili prvu astrofotku  *tu*
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Gobart

I mi  *da*
Ja imam vremena na pretek, ali moj prijatelj je dosta zauzet raznim poslovima...  *zbunjeni*
Ali first light može biti i prije nego zvjezdarnica bude sasvim gotova  *tu*
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", teleskop Celestron C8 XLT SCT, montaža Celestron NexStar Evolution, kamera Player One Uranus-C (IMX585), Astronomik L (type 2c) filter, Baader Neodymium filter, 1.25" GSO 2.5x APO Barlow, 1.25" ZWO ADC, Nikon D5500, objektivi Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR, Rubinar 500mm F/8, Zeiss Flektogon 50mm F/4.
Soli Deo Gloria.

Šegi

zac

Ha, ha, ha, ti zbilja misliš da je zvjezdarnica u nekom trenu gotova? Ne znam za tebe, moja još nije, a proslavil sam 20 godina postojanja nedavno...

Gobart

Da, u pravu si, to nikad nije gotovo  *da*
Soli Deo Gloria.

Teofil

Gobarte lijepo si slikama opisao faze gradnje tvoje zvjezdarnice na novoj, bajkovitoj lokaciji. Ostavljaš iza sebe maglene noći Panonske nizine, a svjetla "Istarskog ipsilona" su na pristojnoj udaljenosti.

Ako sam dobro shvatio, bit će tu snimki i "plitkog" i "dubokog" neba.
Želim ti mnogo vedrih noći i da ti se posreći izvrstan seeing u vremenu snimanja Mjeseca i planeta. Sad u mirovini bit će izvrsnih snimki nemjerljivo više!
  *gj*  :-)

Gobart

Hvala, dragi kolega!  *šešir*
Da, lokacija je prilično dobra pa se i mi nadamo odličnim fotkama.
I plitkim i dubokim  *da*   *tu*
Soli Deo Gloria.

zac

Buh, za duboko uvijek moreš tznut ŽACa (Ivezića)  :-D

Teofil

Citat: zac  u 26.06.2025. u 08:41:59 satiBuh, za duboko uvijek moreš tznut ŽACa (Ivezića)  :-D
Tridesetak stupnjeva južnije od sjevernog nebeskog pola iz Čilea se ne vidi.
Vjerojatno će sjeverni robotizirani sustavi forsirati taj dio neba,

zac

Mah, pa zemeš nekaj kaj se odtam vidi :)

Gobart

Pozdrav cijeloj ekipi!
Evo dugo očekivanog nastavka gradnje naše male zvjezdarnice (nedavno sam bio u Puli) :-)

Kao što sam već napisao, nakon što smo dodali izolaciju na zidove i krov, pojavio se problem jer je krov postao pretežak (oko 60 kg teži nego ranije). Naravno, sad originalni protuutezi nisu bili ni blizu dovoljni. Zato smo napravili dvije stvari: prvo smo odrezali krakove sa protuutezima i produljili ih (oznaka 1 na slici).

Pošto to nije bilo dovoljno, morali smo još na krajevima tih krakova krak ugraditi još dodatnih utega (koristili smo olovo, po cca. 30 kg na svakoj strani). Ali, sad je to sve bilo puno teže nego ranije pa su se nakon nekoliko probnih spuštanja i dizanja krova pojavile napukline (na mjestu oznake 2 na slici, a tako i na drugoj strani). Zato smo morali zavariti ojačanja na tim mjestima (ona se vide na drugoj slici).

Na kraju, da bi krakovi to sve mogli nositi, morali smo i zavariti dodatne oslonce ispod novih utega (jedan se vidi na trećoj slici, ispod utega) te čvrsto spojiti olovne utege na postojeće čelične (također na trećoj slici).

Sada nam je (zbog ugradnje izolacije i dodatnih protuutega) zvjezdarnica skoro dvostruko teža nego u originalnoj izvedbi, što je dobro za ovo područje gdje zna jako puhati vjetar  :-)   

Preostaje nam još malo "kozmetike" (bojanje novih ugrađenih dijelova), prevlačenje krova specijalnom plastičnom folijom za krovove (aluminijske ploče krova malo propuštaju na spojevima), poboljšanje detalja izolacije na zidovima i spojevima (da ne ulazi kiša), ugradnja kablova (priključak na el. mrežu, razvod elektr. instalacija, kabeli za kontrolu teleskopa), uređenje radnog stola i opreme za snimanje te postavljanje montaže i teleskopa.

Dakle, još ima posla, ali vjerujem da ćemo za mjesec-dva imati probno snimanje  :-)
Soli Deo Gloria.

Acheron

Nije se u beton mogla ugraditi kakva kuka da za nju se zakači nosač utega kada je krov otvoren?
Betonska podloga je najbolji protuuteg.

🡱 🡳