Usjeveravanje putem kompasa

Autor Strumf, 02.09.2024. u 22:47:53 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strumf

Nastavno na moj Post #125 i #128.

Da li ima kakav uredaj za Azimuth, nemora da pokazuje tocno strane svjeta, ali da je konstantan, tj. kad ga jednom okrenes, da drugi put pokaze na istu tocku. A ne kao mobitel, okrenes ga, a on pokazuje svaki put drugu poziciju?

Ima li nesto, neki gps sto se usteka u Fysetc E4?

Ovako nesto mozda?
https://a.aliexpress.com/_EJv4a4t
https://a.aliexpress.com/_EJgkbpn

Npr onaj sta imam za altitude, magnetni sto se stavi na cijev, radi super. Izracunam si offset koliko fula i onda uvjek mi bude tocno.

A za Azimuth kompasom je tesko pogoditi tocku kad nije digitalan.
Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

bcesarec

Citat: Strumf  u 02.09.2024. u 22:47:53 satiNastavno na moj Post #125 i #128.

Da li ima kakav uredaj za Azimuth, nemora da pokazuje tocno strane svjeta, ali da je konstantan, tj. kad ga jednom okrenes, da drugi put pokaze na istu tocku. A ne kao mobitel, okrenes ga, a on pokazuje svaki put drugu poziciju?

Ima li nesto, neki gps sto se usteka u Fysetc E4?

Ovako nesto mozda?
https://a.aliexpress.com/_EJv4a4t
https://a.aliexpress.com/_EJgkbpn

Npr onaj sta imam za altitude, magnetni sto se stavi na cijev, radi super. Izracunam si offset koliko fula i onda uvjek mi bude tocno.

A za Azimuth kompasom je tesko pogoditi tocku kad nije digitalan.

Ovisi kakav kompas... Ima aplikacija za mobitel koja pokazuje true north.
Ali, razmišljam nešto drugo... Jeste li probali napraviti aligment na 2-3 zvijezde?
Kako imamo 2 koordinate (alt i az), i radimo aligment na 1 zvijezdu, montaža mora pretpostaviti neku "točku" u koordinatnom sustavu (okrenuto prema sjeveru). No, kod aligmenta na 2 zvijezde, montaža bi mogla koristiti te 2 zvijezde umijesto pogađanja.

Znam da se na EQ montaži može napraviti polar aligment bez pogleda na Polaris tako da se prvo napravi aligment na 2 ili 3 zvijezde i onda ta opcija polar aligment.

Strumf

Da. Radim uvjek aligment na 3 zvjezde.
Ali, prije aligmenta OnStep trazi postavljanje AZ na Sjever i ALT na 0°. Koliko znam ne moze se poceti a da ti on ne postavi "Home Position" automatski prije pokretanja Aligmenta. *jok*

A koliko sam skuzio do sada, pocetna pozicija je jako bitna jer koliko god fulam postavljanje Home pozicije na pocetku, toliko ce mi svaki GoTo Guide fulati objekt.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Tri betonska stupica sa udubinama za nogice u zemlji i (podesljiva) mehanicka brava/limiter za OTA rjesavaju taj problem kod polu-permanentne lokacije za svaki slijedeci put.
Za prvi put naravno treba podesiti startni smjer i elevaciju OTA..
amater

Medjutim.. Ako imas tocan RTC u sustavu, i ako je datum i geografska lokacija tocna, pocetna pozicija teleskopa nije bitna (osim level-a, TO je jako bitno). Naciljas na poznati objekt, napravis sync na taj objekt (preko mob-a.. motori ga pocnu pratiti) i to je to.. a i GoTo bi trebao bit OK ako su osovine okomite.

Potrosio sam jako puno vremena da skuzim da je RTC bitan.. Pitao sam Howard-a nekoliko puta za pomoc i svaki put mi je rekao da RTC ne mora bit u sustavu i da OnStepX samo treba lokalno vrijeme i lokaciju .. ali nije tako - ako nema RTC, ni pracenje niti GoTo nece raditi kako spada.
To sam sam sebi dokazao tako da sam nekoliko puta za redom prikljucivao i iskljucivao RTC, i svaki put je moj dob radio OK sa RTC, a bez njega nije.
Ja prepostavljam da ti imas RTC aktivan?

Osim toga, enkoderi u sustavu su veoma korisni jer je dovoljno samo gurnuti OTA sa jednog na drugi objekt (uz pomoc zuhera recimo) i OnStep ce preracunati koordinate i tocno pratiti taj novi objekt.
amater

Strumf

Citat:Ja prepostavljam da ti imas RTC aktivan?
Bojane polako. Sto je to RTC?
Jel Real Time Communication? Gdje se to ukljucuje?

Citat:Naciljas na poznati objekt, napravis sync na taj objekt (preko mob-a.. motori ga pocnu pratiti) i to je to.. a i GoTo bi trebao bit OK ako su osovine okomite.
Zapravo kad se upali onstep, on meni automatski napravi Reset Home. Tako da ne mogu preskociti taj korak, osim ako se i to ne moze iskljuciti.

Btw. sada nemam pristup bas svim postavkama (samo onim glavnim) jer imam verziju OnStep preko Chadovog uploadera.

RTC je Real Time Clock.. to imas u svakom kompu. Ne znam da li ga imas na tvojoj ploci (vidi tu)
Da, OnStep starta u "home" poziciji..
Ali ako naciljas na poznati (svjetli) objekt, i ako (preko moba ili kompa) nappravis "Sync" na taj objekt, teleskop ce poceti pratiti taj objekt.

Vidi TU. (post #28
amater

Leviner

Fysetc nema RTC, trebas ga posebno kupiti. Npr DS3231, ja toga koristim na svim Onstepima koje sam radio.
T: SW ESPRIT 120
M: DIY Cube harmonic mount
K: Player One Poseidon M, ZWO 220MM

Citat: Leviner  u 03.09.2024. u 10:16:07 satiFysetc nema RTC, trebas ga posebno kupiti. Npr DS3231, ja toga koristim na svim Onstepima koje sam radio.

Interesantno je da Strumpf-ov ALTAZM izgleda radi (??) bez RTC.. Barem koliko sam skuzio iz njegovih postova u drugoj temi ? (doduse, nije to nikad spominjao..)
Kao sto sam spomenuo ranije, meni to nikako nije radilo OK bez RTC.

amater

Strumf

Znaci toliko jednostavno, a ja se zaj.. sa raznoraznim kompasima..
Iskreno, sumnjam da ce to kod mene raditi tocno, ali probat cu :)
(zato sto onaj problem sa razlikom sata jos nisam rjesio izmedu OnStepa i Stellariuma. Zelena kvacica je na vrijeme sync, ali sat je onda u onstepu drugaciji, mozda ljetno/zimsko doba).

Treba samo spojiti ovu zelenu zicu?

Onda IMAM li ja to ili NEMAM????

Cini mi se da ste mi na pocetku jos negdje rekli da trebam nesto kupit ak hocu bolji kompas pa sad kad sam se ufuro u sve, mogao bi to i kupit :)

Strumf

Citat:Interesantno je da Strumpf-ov ALTAZM izgleda radi (??) bez RTC.. Barem koliko sam skuzio iz njegovih postova u drugoj temi ? (doduse, nije to nikad spominjao..)
Mislim da sam vec negdje i stavio video.
Al evo, uvjerite se sami jel radi :)
https://youtu.be/zpqEwdw2Ilk?feature=shared

Citat: Strumf  u 03.09.2024. u 11:34:50 satiZnaci toliko jednostavno, a ja se zaj.. sa raznoraznim kompasima..
(zato sto onaj problem sa razlikom sata jos nisam rjesio izmedu OnStepa i Stellariuma. Zelena kvacica je na vrijeme sync, ali sat je onda u onstepu drugaciji, mozda ljetno/zimsko doba).

Onda imam ili nemam?

Cini mi se da ste mi na pocetku jos negdje rekli da trebam nesto kupit ak hocu bolji kompas pa sad kad sam se ufuro u sve, mogao bi to i kupit :)
Pazi Strumf, RTC NIJE kompas.
amater

Leviner

Citat: Strumf  u 03.09.2024. u 11:34:50 satiZnaci toliko jednostavno, a ja se zaj.. sa raznoraznim kompasima..

Onda IMAM li ja to ili NEMAM????

Nemas, trebas posebno kupiti i ta zelena zica ti mora biti spojena ako hoces koristiti ds3231 koji ces spojiti na fysetc e4.
T: SW ESPRIT 120
M: DIY Cube harmonic mount
K: Player One Poseidon M, ZWO 220MM

Strumf

Citat:Interesantno je da Strumpf-ov ALTAZM izgleda radi (??) bez RTC.

Citat:Nemas, trebas posebno kupiti i ta zelena zica ti mora biti spojena ako hoces koristiti ds3231 koji ces spojiti na fysetc e4.

Zapravo imam nekad probleme, nekad kao da ubrzava/usporava, a ponekad satima objekt drzi u vidnom polju! Al s obzirom kak sam ja to sve sklepo, cudo je da radi sve i jos bez RTC-a, a jos bolje-radi i za snimanje :)

Thanks guys, pa ta stvar je bas jeftina! Neznam zasto to odma nisam kupio!

Strumf

Bojane, imao si pravo!
Naciljao sam na Saturn i pritisnuo Sync u Stellariumu. Jos je bolje pratio objekt nego prije (mirnije), tako da sam mogao konacno izvadit sesticu za gledanje! Neznam da li je to zbog toga ili je bio samo takav dan.

Ja sam to vec prije mislio probat, ali sam se bojao da se ne poremeti taj Reset Home koji napravi na pocetku.

Na pocetku nisam postavio u home poziciju, to je rezultiralo da su Guide gumbovi poceli ic u obrnutom smjeru sve dok nisam Synco objekt i OnStep dobio kaklkulacije.

Na sljedeci objekt mi je Guide dosao u vizualu findera, ali i ne u desetku, no na jedan object Sync ne mogu vise ni ocekivati.

Ono sto sam previse zadovoljan je to da si mi ustedio 30-45 minuta namjestanja na kompase i trazenje zvjezda (pogotovo po oblacnom vremenu kad se ne vide).

Sto se tice same sigurnosti, ne znam da li je to dobro, jer bez tog Home Reseta nema onih bitnih limitera za OTU, pa se bojim da ne pocne ic naopacke ili izvan limita ° Alt/Az. Ili on kad naciljam objekt vjerojatno postavi svoj izracunati Home Reset i limite koji su vec upisani.

🡱 🡳