Nekoga muče oblaci, nekoga mala beba. Uglavnom, uspio sam se malo igrati s astrotrackerom na navijanje. Na žalost, samo jednu noć.
Čini mi se kako je tracker odličan, iako su ove fotke loše. Jedno je čitati o problemima s dugim ekspozicijama, a nešto sasvim drugo to usvojiti u praksi.
Otvorilo mi se nekoliko pitanja, pa bi cijenio savjet iskusnijih. Fotkano je u Lukovom Šugarju. Nebo je tamo poprilično tamno, ali je jug opterećen otokom Pagom i Virom. Ne znam još kvantificirati kvalitetu neba, ali mliječni put se bez problema vidi. Andromeda se skuži prostim okom. Bolje nebo sam vidio isključivo u brdima. Ovo je fotkano 17.8. kad nije bilo mjesečine.
Za početak mliječni put:
Nikon D610 + Sigma 12-24 f4.5
fotkano na 12mm, f5.6
iso 1600
ekspozicija 8 minuta

(htio sam prvenstveno vidjeti kako će raditi praćenje)
prednji plan 6 minuta, ostalo isto

Obrada je bila kratka na laptopu, Lightroom i PS. Probao sam stackirati u Sequatoru, ali nije baš išlo.
Odmah se vidi najveći problem, a to je gomila šuma. Duga ekspozicija i topla ljetna noć su očito uzrokovali visoku temperaturu senzora. Inače sam imao uključenu opciju automatskog skidanja šuma na fotiću, ali pošto to predugo traje, htio sam bez toga. Na kraju sam snimio nekoliko dark frameova s kojima sam to planirao sanirati.
E sad, ili ja to nisam dobro napravio ili je za dslr previše očekivati da 8 minuta radi na iso 1600?
Sequator nije dobro preklopio fotke, pretpostavljam radi gomile hot pixela (uključio sam mu i dark frameove). Nakon toga sam ručno napravio master dark frame i vidio da definitivno ne rješava sve hot pixele. Zbog toga sam odustao od stackiranja i probao nešto izvući iz jednog framea.
Darkove sam fotkao na kraju sveukupnog snimanja. Teško mi je reći koliko se temperatura promijenila.
Vjerojatno mi je bilo pametnije da sam nakon svakog motiva, fotkao odmah dark frejmove?
Treba li nakon jedne ekspozicije dati senzoru vremena da se ohladi i koliko?
Fotkao sam bias framove, ali ih još nisam stigao uklopiti. Iskreno, ne vidim da bi oni mogli napraviti neku drastičnu promjenu.
Na obradi bi još definitivno trebalo raditi, ali za sada ne stignem, a i idem korak po korak. Prvo naučiti dobiti dobar ulaz.
EDIT: nešto ne radim dobro s ubacivanjem fotki:
https://www.dropbox.com/s/86d8235sn6dhduq/MW-jug-400.jpg?dl=0