Celestar viljuskasta montaza za C8..

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 18.07.2025. u 22:10:22 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Nasao je za sitnu lovu na ebay... postarina je bila 2x skuplja od montaze, ali sve skupa dosta razumna suma (barem ja tako mislim..).
Nema wedge-a, samo viljuska (mehanika u odlicnom stanju), elektronika za pracenje (sa jednostavnim DC motorom!) nesto radi (motor se vrti)..
Planiram to OnStepizirati i konvertirati u opcenitu full GoTo montazu, za wide field kameru ili manji teleskop (konkurencija SeeStar-u ;-) )
amater

Šegi

AAaaaaa... pod šta si tražio, koja kategorija?

"Telescope fork mount"...
Plan je bio raditi na onoj mojoj staroj (sastavljenoj iz materijala sa RIZ-ove furde, za MTO-1000A, slika u prilogu) ali sam mislio, ako se nesto zgodno pojavi na ebay, mozda ce biti manje posla i za*****je..
Bumo vidli..
amater

F4ilure

Ašto fali ovoj DIY  fork montaži?
Osim da je manja.

Čemu služi 28BYJ-48 stepper?
Olympus 10x50
SW Heritage 130/650
SW 200/1000 (dobson montaža)
Bresser Skylux 70/700, Astro 3 GEM
SW 102/1300 Maksutov
Svbony SV503 70ED FF
Scorpion Astro SA-17M strain wave mount
PlayerOne Uranus C PRO

Citat: F4ilure  u 30.07.2025. u 08:10:41 satiAšto fali ovoj DIY  fork montaži?
Osim da je manja.

Čemu služi 28BYJ-48 stepper?

Heh.. zapravo baš ništa.. I ja sam pomislio na to i to je sad problem :-)
Mislim da cu ipak urediti manju, a ovu za C8 šturcirati za sad.. mozda kad naleti neki C8 sredim i nju..
Stepper je za pracenje po RA osi, to sam napravio prije 20 godina..
amater

Treba dodati DEC mehaniku.. to bi moglo izgledati ovako..
amater

F4ilure

Zanimljivo...
Jel RA prijenos tarni?
Ne kužim baš iz slike.

I je li stepper nemodificirani (unipolarni) ili (modificirani) bipolarni?
Ja sam svoje modificirao na bipolarne, puno veći moment, ali i dalje je sve skupa bilo preslabo i presporo za EQ montažu.
Sada ih korisitim za fokuser iako getriba ima veliki backlash. 
Olympus 10x50
SW Heritage 130/650
SW 102/1300 Maksutov
Svbony SV503 70ED FF
PlayerOne Uranus C PRO

Je, moj "izum" :-)
amater

F4ilure

Da me netko pitao jel bi to moglo ovako raditi rekao bi: ne, nema šanse!
Ali očito radi...
Olympus 10x50
SW Heritage 130/650
SW 102/1300 Maksutov
Svbony SV503 70ED FF
PlayerOne Uranus C PRO

To radi i u "velikoj" verziji, sa prijenosom ..  pogoni moj 10" Newt po vertikalnoj osovini.
amater

Inace, motor na maloj viljusci je nemodificiran, driver (za fokuser) je diskutiran na ovom forumu, tu .

Kad (ako) krenem u taj posao sa malom viljuskom, bit ce to OnSpep-izacija, sa STM32 (Nano) i Pololu A4988 - jer ih imam jos par komada. Mogu se fino smjestiti u kanal viljuske, ima mjesta i za bateriju (do sad sam koristio NiCad iz starog mobilnog telefona, sad treba to slozit sa 18650 Li-Ion baterijama (imam ih desetak komada na privatnoj furdi).
amater

Nasao sam malo vremena pa je bilo laganog (konceptualnog) napretka sa malom viljuskom..
Najveci problem je DEC (ili ALT) osovina - jer je origninalno ta montaza zamisljena kao ALTAZ, bez motora.. Kasnije je modificirana u EQ, sa sa vrlo limitiranim podesavanjem po DEC osovini (kakve su vecinom bile takve montaze '80-tih proslog stoljeca)..

Nasao sam u svojoj furdi DIY sklopove za EQ6 sa motorima i zupcastom/remenskom transmisijom koje sam napravio prije 20-tak godina, za originalni kontroler... radili su neko vrijeme ali kad je dosao OnStep, zamijenio sam ih sa direktijim prijenosom (remenskim 1:5, kako je to ostalo do danas). 
Dok je AR osovina lako rijesiva za OnStep sa tim motorim/getribom, treba pronaci odgovarajuci prijenosni sklop (oko 1: ~15) da bi totalni prijenosni omjer DEC osovine bio priblizno slican onom na RA (0.270 Arcsec/step)..
Uglavnom, polako pa sigurno..
amater

Odustao sam (zasad) od OnStepizacije ove male viljuske.. mehanicka modifikacija bi bila previse radikalna, a ovako kakva je, pracenje radi OK (trebam samo novi procesor - onaj (Motorola 68HC705KICS) koji je bio ranije na plocici se je negdje izgubio dok sam dodavao nove funkcije (akceleracija, drugi motor i td..), a niti nemam vise pogodni PC da mogu spaliti novi (kojih jos imam par komada.. ) tako da cu u postojece podnozje ugurati Arduino Nano i to bu to.
A za onu vecu viljusku cekam da je pojavi adekvatni razlog (citaj: C8) za ubrzavanje modifikacije.. 

amater

🡱 🡳