Seestar 30 / 50

Autor pepi74, 06.11.2025. u 07:51:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pepi74

Pozdrav ekipa: evo nekako uvijek kada zahladni, ja bacim pogled na Orion i sanjam da ga fotkam:  I onda shvatim da se od prošle godine nisam pomakao ništa što se opreme ( i vremena tiče) , pa samim tim znam i kakve fotke mogu napraviti.
No ove sam godine odlučio napraviti maleni zaokret: pa pitam sljedeće pitanje.
Dakle prvo bi zamolio ekipu koja odgovara da ne ide van parametara mojih zahtjeva, jer pare bacati ne mogu.
Imam Canon 250D i 18-200mm i fiksnu 50-ticu.  Želio bi nešto s čime mogu dobiti praćenje neba da mogu praviti ekspozicije do minute- dvije po jednoj slici. Ništa više mi od toga ne treba. Gledam, za to bi mi bila potrebana neka motorizirana EQ3 montaža na koju mogu navidati moj aparat i stvar bi bila riješena. Žično-bežični okidač da izbjegnem trešnju i bistro nebo.

Sa druge strane gledam Seastar30 ( pedesetica mi je na rubu onoga što mogu kupiti): fino postaviš na balkon , povežeš se wifijem i on fotka, a ti sjediš u toplome u sobi:) Idealno.
Znam maleni objektiv, 2MP rezolucije, ali to je plug and play , i slike su sasvim dobre. Čitam vaše postove i gledam koliko se mučite i koliko love uložite , a ja jednostavno nemam kada i nemam je toliko.

Na Amazonu De, Seastar 30 košta oko 500€ , i to je cijena koja je u Europi najpovoljnija. Našao sam negdje nešto u Poljskoj, ali AmazonDE mi je nekako sigurniji.

A kada gledam neki montažicu za moj aparat, i tu trebam izdvojiti barem 300 eura i onda imam sliku od 24 MP i puno veći zoom.

Naravno zaboravio sam važan detalj Seastar30 bi trebao raditi usjeveravanje daleko lakše nego li ja sa bilo kojom motažom, jer on to radi sam. A to je jako bitna stavka kod bilo kakve dugačke ekspozicije. Usput, stavim ga u njegovu kutiju , i odem bilo gdje u prirodu, autonomiju imam za barem pola ure slikanja..

Eto shvaćate moju brigu, pa eto molim savjete... Hvala unaprijed
God may not play dice with the universe, but something strange is going on with the prime numbers

zac

Ne EQ3, ni EQ2, prati jako loše. Kupi si neku prijenosnu mini-montažu (Sky-Tracker) tipa Ioptron ili sl. Ja već dugo koristim SkyTracker od IOptrona, dela savršeno i za male terete (DSLR+objektiv, ukl. mali teleobjektiv do 200 mm), prati skoro jednako dobro kao moj EQ6.

IOptron je dobar i zato što uz njega u cijeni dobiješ i tražioc pola, što mnogi drugi naplačuju...

Ne znam trenutne cijene ali mislim da su daleko ispod 500 EURa... Bobo?
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Uzmi Seestar, to je stvarno plug'n'prey. Evo, ja imam Star Adventurer na koji kačim fotić i stalno me žulja neki objektiv, 200mm da se bolje "zoomiram", 65mm da "bolje stane sve" ili sada "90mm jer mi ne stane cijelo zviježđe". Ako bi uzeo 200mm objektiv, onda trebam jaču montažu, opet ulaganje i tako u krug. I onda na kraju poklekneš i potrošiš pare na objektiv. Zato, ako se želiš ograničiti, da ne upadneš u zečju rupu hordanja opreme, uzmi Seestar. Ima filtere, ima objektive, zatvoren je sustav, nema para na nadogradnje itd... A vidim da ljudi na Cloudy Nightsu ga koriste i za ozbiljnije stvari, kao fotometriju itd.

Astrobobo

Citat: zac  u 06.11.2025. u 08:13:47 satiNe znam trenutne cijene ali mislim da su daleko ispod 500 EURa... Bobo?

Seestar nije, evo u TC je jeftiniji nego u Astroshopu. Ja bi rađe uštedio još oko 100 € za S50. Ali Seestar i DSLR s 50 mm su potpuno drukčije stvari, mislim da je Seestar bolji jer ima croppane detalje za manje DSO i zabavniji je.

BTW, nazive je SEE-Star, kao "vidi zvijezdu", ne "vodena zvijezda"  *zubo*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

OuttaControl

Ja cu ti samo ubacit bubu da postoji i Dwarf 3  *zubo*

Sve u svemu super koncept ja imam dwarf 2 i koristeniji mi je teleskop od 5-6 drugih skupa jer si spreman za minutu, promatras iz fotelje. Neki to ne vole ja to bas volim
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astrobobo

Definitivno je fora, ali gledanje u ekran ne bi baš nazvao promatranjem  *borg*
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Antoto

Citat: OuttaControl  u 06.11.2025. u 10:47:50 satiJa cu ti samo ubacit bubu da postoji i Dwarf 3  *zubo*

Sve u svemu super koncept ja imam dwarf 2 i koristeniji mi je teleskop od 5-6 drugih skupa jer si spreman za minutu, promatras iz fotelje. Neki to ne vole ja to bas volim
Prošle godine se spominjao i novi Seestar koji bi bio na ekvatorijalnoj montaži? Ima li išta pomaka u tom smjeru?
I koja je presuda: Dwarf 3 ili seestar S50?
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Astrobobo

Seestar se može koristiti u ekvatorijalnom modu, ali treba imati wedge ili neku foto glavu s kojom se može usjeveriti.

pepi74

Citat: Antoto  u 06.11.2025. u 12:07:54 satiProšle godine se spominjao i novi Seestar koji bi bio na ekvatorijalnoj montaži? Ima li išta pomaka u tom smjeru?
I koja je presuda: Dwarf 3 ili seestar S50?
Ne znam na kakvoj je montaži Seestar, ali znam da pravi ekpozicije koje su dovoljno dugačke, dakle svakako ima praćenje :)
Gledam cijene po netu, treba biti oprezan , izleti niska cijena ali je bez "PDV-a" pa onda opale još 30 eura za dostavu...Na amazonu
 je 696 eura, gledam ovdje 659, ali bio je je i jeftiniji. A maleni S30 539 eura snižen...
Svi navijate za S50, ma nekako i meni je srcu bliži...
God may not play dice with the universe, but something strange is going on with the prime numbers

Acheron

Kupi S50, svrbit ćete 7 sekundi nakon što otvortiš kutiju s S30 kako izgleda S50  *zubo*

Astro Lux

Citat: Acheron  u 06.11.2025. u 08:54:53 satiAko bi uzeo 200mm objektiv, onda trebam jaču montažu
Odradio sam sa SWSA2i i 200mm (Canon L prime) na APSCu neke fotografije. Po meni i više nego ok. Neki upgrejd nakon toga je bio guiding ali i bez guidinga se moglo.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan 
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Acheron

Citat: Astro Lux  u 06.11.2025. u 15:58:51 satiOdradio sam sa SWSA2i i 200mm (Canon L prime) na APSCu neke fotografije. Po meni i više nego ok. Neki upgrejd nakon toga je bio guiding ali i bez guidinga se moglo.
Super, ja imam obican SA pa unjegovom kontektsu i pisem

Šegi

S50.
Još ga staviš da bude u ekvatorijalnom modu, da se ne pati sa rotacijom polja i uživaj  *da*

pepi74

Citat: Šegi  u 06.11.2025. u 17:35:09 satiS50.
Još ga staviš da bude u ekvatorijalnom modu, da se ne pati sa rotacijom polja i uživaj  *da*
Ti si jedno deseta osoba koja je rekla isto: kupi  S50 i to je to.  Onda triba poslušat vaše savjete i kupit S50. A  posli kupit i taj eq wedge: jer vidim da je  ogromna većina ekipa oduševljena sa tom opcijom.

Šegi

Ajmo ovako.
Nisam od onih koje je lako izbacit iz cipela kad je riječ o astrofotografiji, iako me ekipa ovdje s foruma uvijek iznova oduševi kako istom optikom svake godine rade sve bolje i bolje fotke.

Ali imao sam priliku uživo se uvjeriti koliko je ta crna kutija cipela efikasna, i zaista sam ostao *paf*.
Sandi i ja smo odlučili testirat koliko to dobro radi iz grada (Pula, Bortle 7 - ako je vjerovat Moharu sa zvjezdarnice imamo nebo kao i iz centra Berlina, mjereno pred cca mjesec ipo), i to na kometu limun. Limun zato šta je to to šta se vidjelo sa terase gledano na zapad: ništa, čak se ni Karlovo srce nije ni naziralo, ništa *konj*

Upalili gadged, zzz-zzz-z...zz.z.zzzzzzzzz.zz. "idi na Lemmon", "a šta ti je to?", "novi komet", "refresh database", "ajde...", zzzz.zz.zzzzz.... z.. i za ne vjerovat nakon 10 sekundi eto ga na. Stack nije ni blizu onoga šta radi ekipa sa tamnih lokacija, ali znam da se naše top LP lokacije ne bi napravili ništa bolje od ovog šta je S50 napravio. I to bez ikakvog natezanja sa di je Sjevernjača, pa naganjaj položaj... ništa.

Ukupno smo upucali nekih 10ak objekata u manje od sat vremena, čisto za probu šta se sve vidi i kako. Ono šta je super fora je da taj kutija za (dječje) cipele prihvaća i plan promatranja. To moramo isprobat, daljinski ga upalit i pustit da sam posnima sve šta smo mu zadali...

Kroz koju godinu, svatko će si moć odabrat neki dio neba i snimat ga noćima i napucat na stotine sati bez da mrdne nosom van na zimu. Iskreno, nisam očekivao TOLIKO dobar proizvod. Osim jedne fleke koju smo vidjeli na senzoru, ali to je druga priča. Previše sam vremena potrošio na ovo kucanje, ali nisam mogao odolit - zavrijedio je. Cropovi su iz jednog pdf-a, ali za dočarat šta izlazi van će bit dovoljno.

Vjerojatno će uskoro bit Messierovi maratoni za astrofotografe, sa i bez pametnih teleskopa  *zubo*

Ah, vidim da su jpg-vi strašno zamućeni u odnosu na png... neka, ima okolo po webu pravih.

🡱 🡳