Mjesec 7.11.25

Autor pepi74, 07.11.2025. u 10:50:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pepi74

Evo mene opet.  I koliko god godina da imam, uvijek nešto novo naučim. Sinoć gledam Mjesec, gleda on mene, pa se ja razmišljam što kupiti i gledam 130/650 . Rekoh treba pokušati. Dakle čim sam kupio tu cijev nikako nisam uspio dobiti fokus sa 250D. Zašto, ogovor je toliko sramotan da ću ga prekočiti( dakle moja greška)

Canon 250D
Sky Watcher 130 PDS
Ekspozicija 1/2500
Obrada LR  i crop.

Primijetio sam da 90% fotki Mjeseca koje mogu vidjeti na Internetu ima istu "manu": jedan rub Mjeseca je uvijek oštar ( tako je i kod mene na ovoj slici) dok je suprotna strana uvijek malo mutna i van fokusa) Kao da aparat sa ringom nije u istoj ravnini sa sekundarnim zrcalom( a i ne može biti jer je sekundardno zrcalo izduženo) i jedan kraj je uvijek dalji od drugog kraja. Uglavnom ovo je za mene početak nove ere.
Komentari dobrodošli.
Hvala svima
God may not play dice with the universe, but something strange is going on with the prime numbers

Gobart

Pepi74, fotka je lijepa, prilično dobri su detalji i kontrasti. Sviđa mi se što nisi "skurio" one najsvjetlije detalje.  *tu*
To ti je prva fotka? Ako je, onda je super.  *da*
Što se tiče godina i učenja, i ja sam u istoj situaciji - sa svakom novom fotkom naučim nešto novo i to mi je baš jako zanimljivo (bavim se astronomijom od 1973., tako da nisam više jako mlad  ;-) ).
Razlika u oštrini suprotnih rubova Mjeseca na fotki javlja se zbog toga što ti senzor fotića nije okomit na optičku os teleskopa. Uzrok mogu biti razne stvari, npr. tilt (nagnutost) kućišta fotića u fokuseru, ili tilt cijelog fokusera (u odnosu na optičku os), ili problemi sa kolimacijom tvog Newtona.
Ja bih najprije krenuo od kolimacije, ona je temeljna. Jesi li dobro kolimirao teleskop? Ako nisi, imaš o tome mnoštvo dobrih uputa na webu pa vjerujem da to možeš i sam napraviti.
Samo naprijed, dobro si krenuo!  *tu*

Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", teleskop Celestron C8 XLT SCT, montaža Celestron NexStar Evolution, kamera Player One Uranus-C (IMX585), Astronomik L (type 2c) filter, Baader Neodymium filter, 1.25" GSO 2.5x APO Barlow, 1.25" ZWO ADC, Nikon D5500, objektivi Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR, Rubinar 500mm F/8, Zeiss Flektogon 50mm F/4.
Soli Deo Gloria.

pepi74

Moram na Vi, Vi ste se počeli baviti astronomijom kada ja nisam ni postojao :) Ne, nije mi ovo prva fotka , radio sam ja svakakve početničke jade, ali ovo mi je prva slika kroz 130/650 sa 250D. ( odnosno jedna od prvih jer sam odmah napravio 100 komada čisto reda radi).
Što se tiče te kolminacije , što god da koristim i kako god da je radim, mislim da nije ok, jer meni nikada primarno zrcalo nije tako da se vide sva tri držača, uvik nešto biži u stranu. A kako je to bilo kod prvog, pa tako i kod drugog teleskopa, onda je stvar očigledn u meni. Za početak moram ispuhati ovoga jer se dosta prašine nakupilo....
Hvala na pohvalama, i da to sa okomitošću mi je najlogičnije rješenje... No korak po korak!
God may not play dice with the universe, but something strange is going on with the prime numbers

pepi74

E da i molio bih nekoga: dakle imamo ono pravilo za ekspoziciju bez tragova zvijeda. . može li se isto primjeniti i na teleskop? Onda nemam objektiv od 200 mm nego od 650? Pitam jer sam pokušao i uspio fotkati M42, ali su zvijezde bublice: i nikako ih nisam uspio uštimati da budu točke, ali nisu bile izdužene, a radio sa sa ekspozicijom od 0.6 sec

pepi74

Evo sinoć sam sjeo i okušao se u AutoStakkert-u. Imao sam dva videa Mjeseca oba u 4K. Koristio sam 35% najboljih frameova od sve zajedno 6400.  U gornjem dijelu Mjeseca su mi se pojavili čudni artefakti, ali je zato donji dio ( na kojemu je bio označen point) ostali savršeni, čak preoštri za moj ukus...

Mladen

Citat: pepi74  u 08.11.2025. u 22:53:46 sati... čak preoštri za moj ukus...
U Registaxu wavelete manje nabrijati

pepi74

Ovo je iz AutoStakkert-a , postavke izoštravanja RAW-a na 50%
Puno mi je brži za radit od Registaxa

zac

Citat: pepi74  u 07.11.2025. u 12:18:42 satiE da i molio bih nekoga: dakle imamo ono pravilo za ekspoziciju bez tragova zvijeda. . može li se isto primjeniti i na teleskop? Onda nemam objektiv od 200 mm nego od 650? Pitam jer sam pokušao i uspio fotkati M42, ali su zvijezde bublice: i nikako ih nisam uspio uštimati da budu točke, ali nisu bile izdužene, a radio sa sa ekspozicijom od 0.6 sec

Naravno. Pravilo je isto kao i za objektive, samo zbog velike žarišne daljine maksimalne ekspozicije postanu vrlo kratke, ispod sekunde... pa onda postane besmisleno, love se samo najsjajnije zvijezde...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

pepi74

Nakon podosta lutanja po Netu, našao sam da je moja "greška" koja se javlja oko Mjeseca ( jedan dio slike je oštar a drugi mutan) zapravo standardna stvar kod reflektora i da mi treba koma korektor. Kako je moj teleskop "brzi"(F5) sa barlowom postaje F10 onda trebam tražiti i odgovarajući adapter, a trebat će mi i pokoji prsten .I sada kada gledam kupnju, za to opet moram potrošiti barem 250 € ili 350 € da bi bio "siguran" da će navedeno i to što sam kupio napokon dovesti sliku Mjeseca u red. Onda bi sa tim dobio lijepe slike Mjeseca i samo njega. Slike maglice bi i dalje morao slikati sa vrlo kratkom ekspozicijom.
A to mi pola iznosa od Seestara S50. A sa njime imam i goto i puno toga što sa svojim teleskopom nikada neću imati...

Acheron

Svi teleskopi daju najoštriju sliku u sredini vidnog polja.
Kod reflektora, ako kolimacija nije dobra, taj prostor oštre slike će se izmaknuti prema rubu vidnog polja.

Prije kupovine koma korektora ja bih provjerio da li je kolimacija pic-pic. Najbolje okrenuti na Sjevernjaču, nabaciti najveće povećanje koje imaš i kada je ona u centru vidnog polja, gledati dali je defokusirana slika simetrična (crni krug u sredini svjetlog diska).

Astrobobo

Kad je Mjesec u sredini vidnog polja, a samo jedan rub je oštar dok je drugi mutan, ja bi prvo provjerio kolimaciju, a onda i mogući tilt. Jer efekt kome bi trebao biti koncentričan od sredine prema rubu. Nedavno sam isprobao najobičniji (laserom kolimirani) 114/900 i cijeli Mjesec je perfektno oštar. OK, to je negdje f/8, ali zrcalo je sferno. Dobro kolimirani PDS ne bi trebao imati takvih problema.

http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

pepi74

Evo jedna velika i lijepa slika pa da jednom zavijeka utvrdimo jel koma,tilt ili nešto treće.  Kolimaciju sam napravio i ponovio par puta, najbolje moguće. Dakle to bi mogao eliminirati jedno 90%.
Kako provjeriti tilt i kako ( s čime ) ispraviti tilt?

P.S Zapala mi je za oko rečenica: ako je Mjesecu  u sredini vidnog polja? Meni je Mjesec ( kada gledam na fotoaparatu) daleko više od sredine vidnog polja, jer zauzima daleko veći dio od sredine same slike. Kada fotkam bez Barlow leće 2x taj efekt je i dalje vidljiv ali manje.

Acheron

Provjeri kolimaciju na Sjevernjači. Možeš je čak fotografirati i staviti na forum ako nisi siguran u tumačenje rezultata.

Astrobobo

Citat: pepi74  u 02.01.2026. u 12:27:00 satiP.S Zapala mi je za oko rečenica: ako je Mjesecu  u sredini vidnog polja? Meni je Mjesec ( kada gledam na fotoaparatu) daleko više od sredine vidnog polja, jer zauzima daleko veći dio od sredine same slike. Kada fotkam bez Barlow leće 2x taj efekt je i dalje vidljiv ali manje.

Pa staviš ga u sredinu. Na fotki skoro ništa nije oštro. Evo jedan Mjesec sa 130 PDS na Astrobinu. Ne vidim da je korišten koma korektor. ASI 533 ima istu veličinu piksela kao tvoj Canon.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

pepi74

Čekam vedro nebo i neku sjajnu zvijezdu :)  Doći ću ja njemu glave i rješenja :)

🡱 🡳