19 Piscium

Autor tome, 09.12.2025. u 06:53:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Pohvala za trud Bojane.  *pljesk*

Možeš li interpretirati dobiveni spektar?

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: tome  u 14.12.2025. u 06:56:05 satiMožeš li interpretirati dobiveni spektar?

Ima o tome dosta tu:
https://lweb.cfa.harvard.edu/~pberlind/atlas/htmls/cstars.html
TX Psc je tip C5,N0 (predzadnja na listi tu: https://lweb.cfa.harvard.edu/~pberlind/atlas/htmls/carboncat.html)

AI:
19 Piscium (TX Psc) has a spectrum of
a cool, red carbon star (C5/C7), characterized by strong molecular bands of C2, CN, CH, making it appear deep red, with its peak output in the infrared. Its spectrum reveals heavy presence of s-process elements like Technetium (Tc) and molecules such as SiH, AlH, CuH, GeH, and ZnH, with no oxides, signifying its advanced evolutionary stage as a bright giant (Type III).
Key Spectral Characteristics

Spectral Type: C5, C7, or C7,3 (Carbon Star, Bright Giant).
    Dominant Features: Strong absorption bands from carbon compounds (C2, CN, CH) that "blanket" blue light.
    Elements: Presence of Technetium (Tc) and various hydrides (AlH, CH, CN, CuH, GeH, SiH, SnH, ZnH).
    Temperature: Very cool, around 3050-3170 K, emitting most energy in the infrared.
    Color: Deep red, a hallmark of carbon stars.

What It Means

Carbon Star: Its atmosphere has dredged up carbon from its core, changing its surface from oxygen-rich to carbon-rich.
    Advanced Evolution: It's an Asymptotic Giant Branch (AGB) star, similar to Mira, undergoing nuclear fusion of helium in a shell around a carbon core.
    Infrared Emission: Its low temperature means its spectrum peaks in the invisible infrared, though it's visible as a red smudge to the naked eye in dark skies

Sad, kad gledam ovaj spektar (https://lweb.cfa.harvard.edu/~pberlind/atlas/images/HD144578.N0.gif), mozda nisam bas dobro kalibrirao valne duljine.. Takodjer moj spektar bi trebao biti znatno nizi u plavom dijelu. Ali crveni dio izgleda ~OK.
OK, back to the drawing board  *he* .. 

Jos malo o tim interesantnim objekima..
Na ovom linku ima puno vise informacija, neki detalji spektra su bolje oznaceni - odlicno za mene, sad mogu tocnije kalibrirati moj spektar...
Osim toga, dosao sam do zaklucka da cu postici bolju rezoluciju sa manjim instrumentom, recimo sa Rubinar 500 F8, jer je zbog manje fokalne duljine slika zvijezde na senzoru manja nego ona koju daje C11 - a o tome ovisi rezolucija. Veci instrumenti se moraju koristiti kod tamnijih objekata.

https://www.astrogeo.va.it/astronom/spettri/carbonen.htm

Prema ovome sam kalibrirao spektar (H-a se vidi), i to sad sve skupa ima puno vise smisla.
amater

zac

Citat: Acheron  u 11.12.2025. u 08:53:43 satiMeki filter je dodovoljno, ako se koristi "mekocrtač", to nije dovoljno hrvatski, trebao bi onda biti "mekorisni propusnik"  *zubko*

Ne ne, onda dobiješ Mikrosoft, ili mali-mekani  :-D

Inače, ovo s najlonkama ne funkcionira na digitaliji. Dobio sam difrakcijsku rešetku.

Aha, dobro je znati. Vjerovatno zato kaj je rezolucija detektora veća... niš zeti mrežicu za komarce.... nadam se da vazelin nisi isprobaval!
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

zac

Nego, ako zbilja inzistiraš na rvackom, onda nije filter nego filtar, meni izuzetno nespretna riječ i nikad je nisam koristio... kaj misle drugi?

tome

Citat:Nego, ako zbilja inzistiraš na rvackom, onda nije filter nego filtar, meni izuzetno nespretna riječ i nikad je nisam koristio... kaj misle drugi?

Po meni besmisleno inzistirati na hrvatskom kod riječi koje nemaju porijeklo iz našeg jezika.
To me podsjeća kada su riječ "sport" (jer dolazi iz engleskog jezika) promijenili u "šport", što dolazi iz njemačkog.

tome

Jučer sam ju vizualno promatrao.
Baš lijepa boja.

*love*

zac

srečković! Ovdje se danima vidi samo magla. Čak i LP se zgubil u njoj  *bu*

🡱 🡳