Hartridge spektometar, opet .. (ili jos..)

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 12.01.2026. u 07:37:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

A vidi kaliper, nema zafrkancije kod Bojana, samo kvalitetan alat  *zubo*

zac

joj da, tolerancije na tak malim promjerima je jako teško pogodit. Probaj krenut sa malo debljom osovinom, pa ju brusnim papirom polako stanjivat. Pri tome je zavrti u tokarilici ili bušilici, fini brusni papir zalijepi na ravni komad debljeg lima ili sl. Videl sam to negdi na YT...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Mozda jednostavno treba uvalit male lagere, recimo ove sa Aliexpress..

Ili ove..

Mislim da imam u nekoj od ladica nesto slicno.. 2mm ID, koristio sam ih kad sam radio enkodere na mom dobsonu...
amater

Kupio sam kuglagere 3x6x2.5, to bu izgledalo otprilike ovak.. 

Nosac lagera cu isprintati (sa PETG - odlican material, BTW..) mozda napravim punu cijev, ovisi kako bu ispalo..
amater

Malko sam printao.. ispalo je bolje nego sto sam se nadao.
Jos treba zalijepit zrcalo (diagonal koji je dosao sa 130mm reflektor kit-om, jos tamo davne '73-'74).
amater

Razmisljam o novoj verziji mirror box-e, podesavanje bi bilo na zrcalu za vertikalu i ulazu u fiber za horizontalu.
Napravio bi je od 50x50 aluminijske cetvrtaste cijevi (standardni profil), poklopci bi bili pricvrsceni sa (opet standardnim)  ø5mm stupicima sa M3 navojima..
To samo ako se pokaze da sadasnje rjesenje (gdje se podesava nagib zrcala u oba smjera) nije dovoljno dobro (recimo, ako je jos suvise klimavo).
Ova nova verzija ne bi imala mogucnost micanja zrcala ustranu, ali to je OK za ovaj spektrometar, ne treba osloboditi opticki put u oba smjera.
amater

Astrobobo

http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Citat: Astrobobo  u 04.02.2026. u 06:47:33 satiDaj ti nama snimi ovaj komet Wierdos mag. 7 jer mi ga ovdje ne vidimo  *zubo*

Probam ovaj weekend, ako bude vrijeme OK. Sad je muljavo.. mozda se popravi za par dana.
amater

Acheron

Pitanje: Zašto Žacov prijedlog da se napravi snop optičkih vlakana i stavi na kraj mirror boxa nije prošao?

Pa, nije sasvim odbacen.. kad mi naidje odgovarajuci snop fibera, probat cu i to. (probao sam kupit sa linka spomenutog ranije u temi ali su jako skupi i website mi ne izgleda siguran..)
Medjutim.. koncept koji sad probavam mi je ovog casa pri ruci i slican je Zacovom, ali bez snopa fibera.
Taj Hartridge spektrometar na ulazu ima cilindricnu lecu, koja relativno siroki okrugli paralelni ulazni snop fokusira u liniju tocno na procijepu podesljive sirine. Buduci da je spektrometar prilicno tezak (1kg) i jer ulazni dio ne moze drzati tu tezinu, mislio sam svijetlo dovesti tamo gdje treba sa fiberom, koje imam pri ruci.
Znaci, izlaz (tockasti) iz tog mojeg fibera pretvaram u paralelni snop (sa jednim malim okularom), to onda pada na cilindricnu lecu koja okrugli snop pretvara u liniju na procijepu, i to se onda disperzira u spektar.
Ima vjerojatno dosta gubitaka, ali za sjajnije objekte bi trebalo bit OK (pod uvjetom da je nisanjenje spot-on)     

Citat: Acheron  u 04.02.2026. u 08:42:04 satiPitanje: Zašto Žacov prijedlog da se napravi snop optičkih vlakana i stavi na kraj mirror boxa nije prošao?

amater

Acheron

A da se na kraju mirror boxa stavi leća koja će fokusirati svjetlost u optičko vlakno?

Citat: Acheron  u 04.02.2026. u 10:23:12 satiA da se na kraju mirror boxa stavi leća koja će fokusirati svjetlost u optičko vlakno?

Pa opticko vlakno je u fokusu C11.. a mogu i oba Rubinar-a (8/500 i 10/1000, mogu se fokusirati na tu udaljenost jer sam izvadio fokus stop).
Okular na boxi sluzi i za fokusiranje, to je podeseno sa umjetnom zvijezdom (crveni laser).
amater

Acheron

Pa ne mislim da se slika još jednom fokusira (neprecizno sam se izrazio), nego da ta leća, poput okulara, preusmjeri sliku točno o vlakno.
Lakše je pogoditi leću promjera 5 mm koja će onda svjetlo preusmjeriti nego vlakno od 0,25 mm.

Citat: Acheron  u 04.02.2026. u 12:57:42 satiPa ne mislim da se slika još jednom fokusira (neprecizno sam se izrazio), nego da ta leća, poput okulara, preusmjeri sliku točno o vlakno.
Lakše je pogoditi leću promjera 5 mm koja će onda svjetlo preusmjeriti nego vlakno od 0,25 mm.
Znaci, ovak nekak?
Hm, moglo bi to i radit .. Ali samo na C11, nemrem tolko izbacit fokus na Rubinarima..
Thx, probam pa javim! :-)
amater

Acheron

🡱 🡳