Izbor prvog teleskopa i popratne opreme - DOBSON

Autor Davor96, 12.01.2026. u 23:25:16 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Davor96

Pozdrav,

ovo je malo duži post i ne veže se samo za prvi teleskop neko i za potrebnu i preporucenu opremu.
Htio bih informacije o sljedećim artiklima i jesam li odabrao sve potrebno.
Ovo će mi biti 1. pravi teleskop.
Do sada sam koristio uglavnom dvogled za promatranje i jedan dječji sto nije vrijedan spomena.
Fokus je na vizualnom promatranju i eventualno tu i tamo neka slikica, ali nista ozbiljno.
Htio bih odmah kupiti nesta za cijeli život da se ne moram kasnije nadograditi barem što se teleskopa tiče.

Teleskop: gledao sam tabletop 150 heritage, ali mislim da bih ga  prerastao i ne izgleda mi toliko čvrsto.
Nakon toga sam gledao 8"-12" dobove. Uglavnom mislim promatrati s terasa, balkona ili terase iza štaglja gdje mi težina 12" nije problem, odlazak par puta godišnje autom ne predstavlja problem. Živim u zoni 4 u Slavoniji (Brightness 0.336 mcd/m2 Artif. bright. 164 μcd/m2 Ratio 0.962 Bortle class 4).
8" i 10" sa 120cm FL po dimenzijama mi cijevi stanu na zadnje sjedalo (moram skinuti sjedalicu za dijete) ili u gepek auta (Megane 4 karavan), a za 12"  FL 150cm moram rušiti jednu stranu zadnjeg sjedala i postolje stane u gepek.
Smatram da je 12" f4.9 ok za uzet iako je 8" f6 nekakav standard.
E sada griješim li i trebam li bolje smanjiti dimenzije, koliko će f4.9 praviti problema?

Pregledao sam oglase za polovnjake na njuškalu i fb grupama i marketplaceu no ponude su uglavnom jako davno objavljene ili nisam baš zainteresiran za ono što se trenutno nudi.
Pregledao sam razne trgovine po internetu i za oko su mi zapali deluxe izvedbe poput stelalyre, omegona i GSO.
Stela je iz Engleske odmah ima RACI i barlow za razliku of GSO-a, no ovdje ne znam koliko bi me naša carina udarila po džepu. € 937,52 s dostavom bez VAT-a i carine
Omegon ima svoju verziju telrada umjesto finderscopea i bolji okular za slabije povećanje u usporedbi s GSO-om no nema druge osnovne opreme ili nije navedena. € 1,008.81 + 190€ dostava omegon.eu i astroshop.eu (njihova izvedba crno s crvenim mi se najviše sviđa :D)
GSO je koliko sam shvatio proizvođač za obe marke samo sa standardnom opremom. Ima 9mm 30mm okulare, ravni finderscope, 35mm ekstender, redukciju na 1.25" i poklopac za cijev. € 891 + 30€ dostava (za sve ostale komponente ide besplatna odstava sa teleskopom) s trgovine teleskopy.pl (poljska trgovina). Ima i na astroshopu, ali je skuplji za 150€ + dostava.

• GSO Dobson 12" DeLuxe 305/1500 M-CRF 891 EUR
  • Microfiber cloth 18x15 cm with sky chart 1 EUR

Za kolimator sam gledao ima svbonyjev i slicne na istu foru (omegonov i druge s istim dizajnom) na aliexpresu originalni shop 50ak € no kod drugih prodavaca bude i po 28€, bio je prije i na poljskom shopu za 48€. Citao sam za njega da ima podešavanje jačine lasera, ali da bas ne drzi kolimaciju pa mozda bolje uzeti GSO za 48€. Usput sam uzeo i kapu za kolimaciju, ako bude potrebe za grubljom kolimacijom na početku. Nije mi prvobitno problem kolimirati laser, ali ako stalno ispada iz kolimacije ne isplati se.
  • Laser collimator for Newtonians (GSO) 48 EUR
  • Collimation cap (GSO) 2€

U istoj trgovini mislim uzeti i RACI. Gledao sam zamjena za RACI na teleskopu je 50€ (prilikom naručivanja teleskopa), a za 65€ kupim RACI i ostaje mi ravni finderscope zajedno s postoljem za montiranje za 15€ razlike.
  • GSO 8x50 finderscope 90 degrees + mounting bracket (right-angle, correct image / RA-CI, GSO) 65 EUR

Za okulare sam gledao uzeti zoom sv245 pronašao sam par recenzija i cini mi se ok.
Je li mi potreban i isplati li se uzeti zoom s konstantnim 63° afov?
  • Svbony SV245 8-16 mm 1,25" / 2" Zoom Eyepiece (SKU: W9192A) 180 EUR

Što s filterima?
Mislio sam svakako uzeti varijabilni polarizirajući filter zbog mjeseca da ne bole oći i ako treba smanjiti svjetlinu za druge planete. Za razliku od moon filtera ovdje se može podešavati svjetlina.
Predloženi UHC filter kolko sam čitao zapravo nije pravi UHC nego broadband filter. Pomoći će malo sa svjetlosni zagađenjem (znam da na LED bas i ne djeluje) i da poboljšta vidljivost nebula.
UV IR filter je tu zbog kamere jer sam cuo da iako kamere imaju IR filter na sebi, filteri dodatno poboljšavaju da se ne detektiraju IR i UV zračenja koja "kvare" sliku.
Odlučio sam se za 2" verzije filtera da mogu koristit sa sva 3 okulara.
Što opčenito mislite o odabranim filterima i proizvođaču?

FILTERI:
  • Svbony 2" Variable Polarizing Filter (SKU: F9147B) 24 EUR
  • Svbony UHC 2" Filter (SKU: F9131B) 55 EUR
  • Svbony 2" UV IR Cut Filter (SKU: F9127B) 24 EUR

Igranje s kamerom Canon 1100D
  • T2 ring (M42x0,75) for Canon EOS EF DLSR camera 9 EUR

I tako sa svim navedenim ispada 1300€ sve iz istog shopa. Sumanjam da ću naći jos nekakav kod za popust :D
  • Sub-Total: 1300 EUR

Imam još par pitanja što se tiče dodatne opreme.
Trebam li manji okular 4-8mm za veliko povećanje za planete?
Trebam li barlow, koji 2" ili 1.25" i imate li preporuke?
Nošenje teleskopa (vrlo rijetko) odnosno neka vrsta strapa da napravim sam ili ima nešto jeftinije od oklopa koji je 40ak € i farpointovog 85€
Astro svjetiljke/naglavne lampe vidim da došta koštaju. Vrijedi li uzeti neku za 40€ ili valjaju i kinezi za 10ak € gdje se mora proci bijelo svijetlo prije crvenog? Može i DIY znam lemit i elektroniku te imam 3D printer :D
Dew shiled?
ostale preporuke?

Zahvaljujem se na odgovorima,
Davor96

Astro Lux

Nisam pretežno vizualac, ali mislim da će se svi složiti kad kažem: uzmi onaj teleskop koji misliš da ćeš najviše koristiti. Sad bio to neki portable premium refraktor, portable 12" dobson ili 60cm dobson u vrtu je na tebi.

Citat: Davor96  u 12.01.2026. u 23:25:16 satiPregledao sam razne trgovine po internetu i za oko su mi zapali deluxe izvedbe poput stelalyre, omegona i GSO.
Sve ti je to rebranded GSO dobson.

Citat: Davor96  u 12.01.2026. u 23:25:16 satiUV IR filter je tu zbog kamere jer sam cuo da iako kamere imaju IR filter na sebi, filteri dodatno poboljšavaju da se ne detektiraju IR i UV zračenja koja "kvare" sliku.
Malo iskrivljen tekst (treba pogledat izvor). Ako govorimo o astrokamerama, neke imaju neke nemaju UVIR blocking filter već postavljen (u tom slučaju dodatni UVIR neće skoro nikakvu razliku napraviti). Ipak većina astrokamera nema nikakve filtere ugrađene već se isti dodaju zasebno i sigurno ne "kvare" sliku. Npr. IR filter (650nm+) koji propušta sve iznad 650nm će pokazati više kontrasta na npr. Mjesecu, planetima isl. i umanjiti efekt "seeinga" (turbulencije u atmosferi) dok će rezolucija biti efektivno manja jer se duljim valnim duljinama smanjuje rezolucija. Za kraće valne duljine rezolucija se povećava i osjetljivije je na seeing.

Većina nas koji nekad snimaju Mjesec ili planete stavimo namjerno IR filter kako bi nam uz loš seeing fotke ipak izgledale na nešto i izvukli još malo kontrasta :)

Ako nije modificiran (čitaj: maknut tvornički UVIR filter) Canon kojeg navodiš, onda ti dodatni UVIR filter ne pomogne niti odmogne.

Citat: Davor96  u 12.01.2026. u 23:25:16 satiŠto opčenito mislite o odabranim filterima i proizvođaču?
Fotografski SvBony filteri se izbjegavaju u širokom luku, minimalno ZWO/Baader/Astronomik/Optolong da su u igri, nakon njih slijede Antlia pa Astrodon/Chroma/Thorlabs itd..

Citat: Davor96  u 12.01.2026. u 23:25:16 satiAstro svjetiljke/naglavne lampe vidim da došta koštaju. Vrijedi li uzeti neku za 40€ ili valjaju i kinezi za 10ak € gdje se mora proci bijelo svijetlo prije crvenog?
https://www.decathlon.hr/8435-svjetiljke?filters=%7B%22nature%22%3A%5B%22frontalna+i+ventralna+svjetiljka%22%5D%7D&order=product.price.desc

Osobno imam stariju verziju ove https://www.decathlon.hr/p/128225-4597-naglavna-svjetiljka-za-trekking-80-lumena-onnight-100.html
koja je imala i crvenu ledicu ugrađenu i to je bilo više nego dovoljno, očito su sad makli  *jok*

I za kraj ako gledaš nešto uzeti na duge staze za cijeli život onda se isplati uložiti u bolju optiku. Rolls Royce od teleskopa sa starim golim gumama od filtera/okulara nije baš nešto.
Ima zato tu većih eskperta za okulare vizualno promatranje koji će sigurno uskočit s boljim prijedlozima.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan 
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Acheron

Uh, uh, od kud krenuti.

Dobro si detektirao da 150 Heritage treba preskočiti. Mislim, nije teleskop sam po sebi loš, ali je izvedba luckasta i zahtjeva promatranje sa stola ili podesta.

Što se tiče same nabave teleskopa: Stelalyrae, Omegon i GSO su zapravo isti teleskop, samo u drugim bojama i popratnoj opremi. Vidim da si to i sam polovio. S druge strane, ne znam da se isplati naručivati iz UK teleskop jer će te sigurno oderati za 25% PDV pa će teleskop od 940€ koštati oko 1200€.

Vidim da spominješ nekakvu tkaninu s mikrovlaknima. S tim čudom podalje od zrcala, samo će se napraviti šteta.
RACI ti i treba i ne treba, ovdje na forumu su 50:50 mišljenja oko njega. Ja volim ravan pogled kroz tražioc, kolege pod kutom.
Okulari koji dolaze uz teleskop su u pravilu šit. Nećemo okolišati oko toga. Ovaj 30 ili 32mm okular sa 68° prividnog vidnog polja je varijanta GSO Superview okulara. Slika je u njemu loša na f/5 teleskop, a zbog relativno jednostavnog i zastarjelog dizajna, nije sreća ni na ,,sporijim" teleskopima. Bit će ok za nekog tko nema iskustva, ali čim pogledaš kroz bolje, nema natrag. 9mm okular je adekvatan, vidim kako se radi o super Plosslu.

Teleskop je u promatranju 30% priče, 70% je u okularima. Nemoj štedjeti na njima. Znam da ako si ograničenog budžeta to baš nisu riječi koje želiš vidjeti, ali nema smisla okolišati. Okulari traju cijeli život ako ih čuvaš, a teleskop kad-tad prerasteš pa ideš na veći (vidi mene s 508mm) ili te počne boljeti kičma od tegljenja grdosija pa odeš na manji.

Iz tog razloga bih preporučio Explore Scientific okulare, 82° seriju ili Baader Morpheus. Recimo, za neko srednje povećanje 11 mm Explore Scientific, kasnije kada se skupi koji euro uzeti recimo 24mm varijantu za široko vidno polje i Baader Morpheus 6,5 ili 4,5 za visoka povećanja.

Od Barlowa uzeti 2,5x GSO Apo varijantu, ali nije neophodna za početak.

Svbony Zoom, model 245, nisam probao. Nedavno sam samo nabrzaka pogledao kroz model 135 i OK je, iako je izrada okulara boli glava jeftina.

Što se tiče polarizirajućih filtera, njih zna svaka baba raditi pa je Svbony OK.

Apropo UHC filtera, svi ti kineski proizvođači imaju previše labav bandpass pa je efekt filtera previše slab. Svbony, ExploreScientific, Omegon, GSO, Castell, SkyWatcher, TS... tko sve već ne, oko ključnih valnih duljina propuštaju 40-45nm, što je previše široko. Niti Baader UHC-S nije neka sreća, jer je previše širok. Renomirani proizvođači kao TeleVue ili Astronomik (koji proizvodi filtere za TeleVue) propuštat će 20-25nm. To je velika razlika u kontrastu. Za 300mm promjera uzmi radije OIII filter, oni su i u jeftinijoj varijanti OK. UHC će imati prednosti na možda 10% veoma specifičnih objekata (NGC 1499, IC 434 i slično), a za sve ostalo je OIII daleko bolji.

Chessire je super za kolimaciju s tim da sam ja u praksu zadnjih godina uveo da završno kolimiranje odradim na Sjevernjači. Napumpam najveće povećanje moguće, centriram je i onda petljam po šarafima primarnog zrcala dok krafna nije simetrična.

Ova lampica je OK za oko kuće promatrati, za odlazak u mrak će ti trebati prava lampica jer ova naglavne je previše jaka.
https://www.decathlon.hr/p/128225-4597-naglavna-svjetiljka-za-trekking-80-lumena-onnight-100.html

"T2 ring (M42x0,75) for Canon EOS EF DLSR camera 9 EUR" - bježi od ovog  *zubo*

stipe

Sto se tice teleskopa, 10 ili 12" je danas standard, ali nikad nemoj uzimati GSO (punu cijev). Radije uzmi Skywatcher flex tube dobsona koji je sklopiv pa ga mozes puno lakse staviti u auto.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58, Revuenon Special 2.8/35 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Acheron

Pa to bih i ja predložio, ali iz Davorovog pisanja mislim da je budžet problem. Sklopivi SkyWatcher je oko 1500€

Lucius

Lijepo je vidjeti da netko novi ima interes za vizualu. ;-)
Budući želiš kupiti teleskop za cijeli život trebaš uzeti što veći promjer (naravno koliko ti budžet dozvoljava). 12 inča ili više idealno. Nema ništa loše u 8 i 10 inča...ne možeš za života pogledati sve što ti takvi teleskopi mogu pokazati, ali je neizbježno da te nakon nekog vremena uhvati aperture fever i želiš još.
Dva pitanja: 1. koliko si maksimalno spreman izdvojiti novaca?; 2. je li ti se žuri sa kupnjom ili možeš pričekati? Ja bih na tvome mjestu štedio i uzeo si najmanje 30 cm skywatcher flextube dobsona sa nekim pristojnim okularima, a onda pomalo tokom vemena uzimao neke dodatne stvari. Ne moraš odmah sve kupiti odjednom. :-)

Astrobobo

Za nekoga tko je kao ozbiljnog kandidata uzeo 150 mm Heritage, mislim da bi 10" sklopivi dobs bio maksimum što bi predložio za početak. Sve veće od toga mislim da zahtjeva malo detaljnije promišljanje i barem da se negdje uživo vidi o čemu se radi. Ako ne uživo, onda na nekom kvalitetnom videu.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

stipe

10" je pristojan promjer za pokriti masu objekata. Teleskop za duze vrijeme.

Veci od toga je jedino skuplji, a ostalo je isto (kolimacija i odrzavanje).
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58, Revuenon Special 2.8/35 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Ivinka

Citat: Davor96  u 12.01.2026. u 23:25:16 satiPozdrav,
...

Zahvaljujem se na odgovorima,
Davor96

Pozdrav Davore, vidi se da si dosta gledao. Ja bih malo drugačije posložio setup. Umjesto 12" Dobsona uzeo bih 10". Iako ta dva inča ne izgledaju puno 12" je dosta veći i teži, osobito ako se kod prenošenja moraš pouzdati samo u svoja leđa.
Za razliku cijene radije uzmi bolje okulare. Kao što su ti napisali kad jednom kupiš dobar okular on ostaje s tobom dok ćeš teleskop vjerojatno promijeniti prije ili poslije.

Filtere zaboravi za sada, to ti u početku ne treba, osobito ne te jeftinjare koje ne valjaju.

Kolimator (laserski ili Cheshire) uzmi Svbony - dobri su i jeftini. Laser se moze prilagoditi ako odstupa, ima šarafe za podešavanje), a Cheshire je standardan kao i kod gotovo svih.

Ako bi htio češće promatrati i Mjesec onda bi ti dobro došao neki set Moon filtera (Celestron ima jeftin i sasvim dobar komplet), ali to je sve nadogradnja za koji mjesec iza...

Obavezno si kupi i crvenu lampu, najbolje čeonu.

A onda neku app na mobitel, Stellarium je izvrsna i vrijedi se nadoplatiti za Stellarium+

Edit:
Da, na kraju, ali može ispasti jako dobra stvar - učlani se u najbliže Astronomsko društvo.
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Adri

Evo malo i mene, kako cijeli zivot koristim dobsone.

Da, i ja mislim da je 10-12" scope najbolji teleskop koji mozes imati....drugim rijecima, nikad ti nece postati suvisan, bilo da odlucis uzeti poslije nekad grdosiju, ili nesto manje ili cak preci na AP, 10-12" dobs ce uvijek tu biti kao fini vizualni instrument, nesro cemu ces se uvijek "vracati" kad hoces udobnu, mirnu noc pod zvijezdama.

Sto se tice 10" vs 12", nisam nikad napravio direktnu, side by side usporedbu, no 12" pokazuje malcice vise...sjajni kuglasti su malo bolje razluceni, galaksije (pod tamnim nebom!) poput M51, M101 malcice bolje krakove pokazuju.

S druge strane, prakticki sve sta je vidljivo sa 12" bit ce i sa 10". Ako vecinom promatras showcase objekte razlika je manja, uvijek je kod granicnih objekata i detalja najvidljivija ta razlika medju "susjednim" promjerima.

Rekao bih jos da mislim da je 10" u ounom tubusu ok izbor, nije preglomazan, stane popreko u svaki auto, dok 12" puni tubus nebi uopce razmatrao. Cim sam kupio 12" prepilio sam ga i napravio truss verziju.

Kako bih isao na odluku...ako kupujes teleskop za cijeli zivot i prilicno si siguran da neces ici na vece uzmi 12" naravno jer hoces najvece sto si mozes priustiti. Ako pak razmisljas da ces nekad uzeti nesto veliko, onda je 10" odlicni komplementarni skop. Poceo sam sa 8" F6, nakon 10g kupio 12" F5 i sad ove godine 25" F5.

I sad u kombinaciji sa 25icom cesto pomislim da bih cak radje imao 10" umjesto 12 zbog jednog jednostavnog razloga...komfor promatranja. Ne mislim sad na slaganje i masu, pretpostavljam da si mlad po usernameu, sve se to da gdje ima volje, ja znam i 25icu sloziti za par sati promatranja ako je nebo stvarno dobro, nosio ju na more itd. 12icu nosim tubu (drzim za truss) u jednoj ruci montazu u drugoj i tako po dvoristu, nista to nije bauk.

Meni je stvar ovakva. Sa 10icom ces moci iz najbicnijeg vrtnog stolca promatrati sjedeci vise manje cijelo nebo (cijelo ako si srednje ili vece visine) dok za 12 treba ipak nekakv visoki astronomski stolac. Razlika je 30cm u visini izmedju 10 i 12, i iako ima dobrih astronomskih stolaca, nekako, ipak najugodniji mi je obican niski vrtni stolac gdje imam noge na tlu.
Nema mi nista gore nego stajati za teleskopom. Promatranje cak i na ljestvama, gdje se naslonis i uhvatis za ljestve, je visestruko ugodnije nego stajanje, dok je promstranje sa stolca naravno jos udobnije nego sa ljestvi.
A komfor pri promatranju je sve, em ces htjeti vise promatrati, em ces vidjeti vise ako ti je udobno za teleskopom.

Naravno da postoji opcija i 12" F4 koji bi bio iste duljine kao 10ica, no sa koma korektorom bi ta prica bila preko 2000 eura i mislim da jedini koji bi kod nas u europi bio dobavljiv bi bio od orionan iz Engleske. No ovo ovako samo spominjem jer opcija postoji, no vjerojatno nebudes bio za to.

Sto se okulara tice, sad nebih nista uzimao, osim ako bas nemas para viska. Jedino ce 9mm plossl mozda biti mrvicu neugodan zbog malog eye reliefa. Taj 32 bih ostavio kao finder okular (pretpostavljam da je to neki tip q70, 70 stupnjeva polje, bit ce razvaljen po rubovima ali kao finder, ok).

Kasnije bih planirao 2 premium okulara, jedan oko 20-25mm i drugi oko 10mm. Ne treba ti hrpa okulara.

Filtere bih pricekao i stvarno uzeo neki od dobrih marki koji imaju uzak bandpass. Astronomik, Televue ili DGM. Imam Dgm mpb, i astronomik uhc i oiii u filter wheelu i stvarno je dobro biti u mogucnosti "switchati" izmedju filttriranog i nefiltriranog pogleda.

Na kraju krajeva koji god teleskop odlucis najbitnije da ne razmisljas jesi li trebao uzeti onaj drugi  *zubko*  i usredotocis se na bivanje pod nocnim nebom...cesto previse razmisljamo o opremi i kupujemo, a kad pogledamo unatrag npr godinu, koliko smo  zapravo promatrali, bijeda. Vrijeme se ne moze vratiti. 

zac

Evo i mene! Ja bih preporučil umjerenost za pvi skop, 10 cm refraktor ili 20 cm Newton je sasvim ok za prva iskustva. Malo veći F-broj da se bankrotira na okularim, a kad ih kupuješ, kupuj kvalitetne, jer se skopovi mijenjaju a okulari najčešće ostaju.

Davno sam u ATMJ pročital ovo: "Najbolji teleskop je onaj koji najčešće koristiti", za svakog od nas je to nešto drugo... nema do vlastitog iskustva, pa i "opekotina" koje su pri tome neizbježne.

U svakom slučaju, zemi nekaj, i uživaj!
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Citat: zac  u 15.01.2026. u 08:54:10 satinema do vlastitog iskustva, pa i "opekotina" koje su pri tome neizbježne.

Super rečeno. Ja bih podebljao pa povremeno i treba probati nešto novo, evo mene refraktor iz nekog razlog baš veseli u zadnje vrijeme  *zubo*

zac

Citat: Acheron  u 15.01.2026. u 09:11:09 satiSuper rečeno. Ja bih podebljao pa povremeno i treba probati nešto novo, evo mene refraktor iz nekog razlog baš veseli u zadnje vrijeme  *zubo*

Lakši, prenosiviji??? Iako, još si mlad, leđa bi trebala još držat  *zubo*

Acheron

Citat: zac  u 15.01.2026. u 16:15:51 satiLakši, prenosiviji??? Iako, još si mlad, leđa bi trebala još držat  *zubo*

Ma nije do tog, nego ima neka... a romantika kada s manje pokušavaš više i uspiješ

zac

Da. uz to, za mene, nigdje nema tako lijepih, čistih ogibnih slika kao kod dobrog refraktora.

🡱 🡳