komet C/2024 E1

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 07.02.2026. u 22:44:37 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 09.02.2026. u 23:56:58 satiSad sam usporedio Siril (samo kolor balans i kurve) sa DPP (v.4.21.10 ... do sad sam koristio v3.15, i taj ne interpolira vrijednosti pixela kod stretch-anja, dok v4.21 to radi OK).
DPP je meni laksi za upotrebu... Ali, nema background extraction, pa se to mora napravit sa necim drugim.
Ajd, probat cu od sad radit sa Siril-om.. bumo vidli.

Mala ispravka..
Problem sa rastezanjem histograma u DPP v3.15 je nastao zbog formata izlaza nove (64-bit) verzije DSS.. spremljene slike (16 bit/ch) vise nisu kompatibilne sa DPP v3.15, pa sam poceo koristiti staru verziju DSS za konverziju u format koji je DPP mogao hendlati... ili sam barem ja tako mislio (sto zapravo nije slucaj).. - konvertirani file je izgleda koruptiran, i rastezanje histograma istog u DPP vise ne radi onako kako je to bilo sa fajlama iz stare verzije DSS.
U svakom slucaju, Siril (histogram conversion) je rijesio moj problem (iako se postupak malo razlikuje (u koracima) od onog u DPP, sto je onda zahtijevalo malo dodatne zaj***** da bi se doslo do istog rezultata).
amater

amater

Ponukan onim fantasticnim slikama na linku iz prethodnog posta (Stuart je isao u Snake Valley, vidi tu), nafrljio sam opet i DPP i Siril, ne bi li se izvuklo jos nesto detalja iz DSS stack-a od proslog weekend-a..
Rezultat od obje obrade je vrlo slican, razlika je u kolicini razvlacenja..
Uglavnom, i na mojim slikama se naziru sva 3 repa, plus fina struktura "glavng"..
Sinoc sam probao opet sa Rubinar 8_500, ali se naoblacilo. skupio sam samo 30-tak kadrova u rupama izmedju oblaka pa su repovi u sumu..
Veceras ako vrijeme dopusti, probat cu pogledat jezgru sa C11..
amater

C11 + Optolong L-Pro + Canon 60D(a)
Stack 145x10sec @ISO3200..
Artefakti od DSS stakiranja na komet su vidljiviji.. u jednom momentu E1 je bio jako blizu HD6041, i razmazani tragovi iste se vide na stacku.
Kao sto sam i ocekivao, nema nekih detalja - ista lokacija (Mount Pleasant), isti LP...
amater

🡱 🡳