Problem sa Polarnim traziocem na EQ3-2

Autor dedskin, 14.04.2026. u 21:24:54 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dedskin

Pozdrav.

Nabavio sam montazu , stavio onstep motore , par puta lepo naciljao polaris bez trazioca .

Sad mi stigao trazioc i naravno nije tacan , Vrti se meta . Al to nije tesko srediti , secam se sa HEQ5 isti vrag .

Medjutim ne znam dal mi je tako bilo i na HEQ5 , cela slika se malo pomera .

Googlao sam , slabo sta nasao vecinom svi govore o kolimaciji mete tj stakla unutar trazioca ,
niko o samom traziocu.

Postoje i 3 sarafa iza na drzacu trazioca koji centrira trazilac .

Ali nisam dirao jer ne znam jel to do montaze ili je do trazioca .

Jel ima neko kakvu ideju kako da kalibrisem sam nosac trazioca .

Meni jedino sto je palo na pamet  je da odnesem Strugaru , da se stavi na strug polako okrece i vidi jel stoji ravno i ispravi ako ne .
Greska nije velika al buduci da govorimo o useveravanju , dovoljna je da omasi , pa sta znam , vidno polje trazioca , ako uzmemo da je 50 stepeni , 5 ili manje stepeni je van kolimacije , tj vrti sliku u vidu elipse .

Dal je to do montaze ili trazioca ne znam . mozda sam malo preterao , al vidljivo se pomera tako da nije moguce centrirati trazioc , cak i ako se sama osa ne pomera , tj meta , to nece biti to .

Jel imao neko ovaj problem .

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Ima raznih trazilaca.. mozes li nam dati sliku gdje se tocno vide detalji i vijci za podesavanje?
Ja sam nekad davno imao problem koji bi se mogao opisati kao tvoj, objektiv tog trazioca nije bio centriran, pa se cijela stvar nije mogla dovesti u funkciju.

amater

stipe

Mislim da ces morati stelovati na ta tri sarafa, to ti je jedini nacin. I da, nikad to ne dolazi podeseno kad se naknadno kupuje, to mora korisnik.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Astrobobo

Citat: dedskin  u 14.04.2026. u 21:24:54 satiPostoje i 3 sarafa iza na drzacu trazioca koji centrira trazilac .

Evo, napisao si sam sebi odgovor.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

dedskin

Citat: Astrobobo  u 15.04.2026. u 06:27:33 satiEvo, napisao si sam sebi odgovor.
Pa jesam , al na koju stranu kojom metodom , to je problem .

Za sad uzeo sam ugaonik , trougao , metalni , i postavio uz cev , te na 90 stepeni montirao nosac trazioca .

al nisam stigao da probam na samoj montazi .

dedskin

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 14.04.2026. u 21:57:12 satiIma raznih trazilaca.. mozes li nam dati sliku gdje se tocno vide detalji i vijci za podesavanje?
Ja sam nekad davno imao problem koji bi se mogao opisati kao tvoj, objektiv tog trazioca nije bio centriran, pa se cijela stvar nije mogla dovesti u funkciju.

ma to je klasicni EQ3 trazilac , mogu i video https://www.youtube.com/watch?v=zO6UWu64RmU
To sam na HEQ 5 isto imao problem.
Treba sad da uradim Part 2 ako ovo sto sam uradio radi . Moram probati .
Stavio sam ga u nosac , lezaj ovakav plavi https://www.evropa-komerc.rs/skf-lezajevi/
Pa sam vrteo i lepo se vidi debela greska . Al nisam nasao nacin kako da ispravim.
Sutradan dok sam spavao , kao TESLA , dobijem ideju , pa samo treba da je pod pravim uglom , i tako resim
al , tek treba test .

dedskin

Citat: stipe  u 14.04.2026. u 23:06:22 satiMislim da ces morati stelovati na ta tri sarafa, to ti je jedini nacin. I da, nikad to ne dolazi podeseno kad se naknadno kupuje, to mora korisnik.
Kupio sam i sa , HEQ 5 isti vrag , pa oni to u samo sklope , niko to ne gleda .
al da nema na YT ili negde smisljen lagan nacin da se to lepo sredi . To mi je cudno.
Niko , sem mene , sad sam nasao stari video nije ni pomenuo ta tri sarafa .

Tacno ako se meta tj centar na slici ne pomera onda efektivno , bar kako sam zamislio , ni ne mora osa da bude skroz ok , jer meta u sustini kompenzuje osu .
Al i dalje bi ja voleo bolju osu .A mozda i bolje radi ne znam.

Citat: dedskin  u 15.04.2026. u 15:30:16 satima to je klasicni EQ3 trazilac , mogu i video https://www.youtube.com/watch?v=zO6UWu64RmU
To sam na HEQ 5 isto imao problem
Pogledao sam video, mislim da imam isti takav trazilac, dosao je sa HEQ5, i pase na EQ3.
Na mojoj Bresser-EXOS-II (iliti LXD75) imam trazilac sa adapterom koji ima tri sarafa za grubo podesavanje u prilicno sirokom opsegu, fino podesavanje se radi pomicanjem maske (drugi set od tri sarafa).
Medjutim na onom mojem od EQ3-2 (i, vjerujem, sa tvog videa) ta tri sarafa sluze za fiksiranje fokusa (maska mora dakako biti u fokusu objektiva trazioca, i to se podesava sa sarafljenjem cijevi trazioca.. Ima i drugih rjesenja, neki trazioci imaju dodatni navojni prsten za to).. e sad, zasto tri sarafa za fiksiranje - ne znam, jedan bi bio sasvim dosta..  preostala dva su vjerojatno samo filozofja (sve mora bit balansirano u tri tocke) ili nesto kao "slijepo crijevo", ostatak od neceg drugog.. (mozda za adapter za laser? imam i taj, dosao je sa EQ3 i laser se moze fino centrirati, ali naravno laseri bas nisu preporucljivi - kod nas se izricito tretiraju kao vatreno uruzje i zabranjeni su osim sa specijalnom dozvolom za clanove astro-klubova).
Ako se sa pomicanem maske trazilac ne moze kolimirati, bojim se da ces to morati rijesiti sa wedge-podmetacima, trebas dva komada, koji se rotiraju jedan u odnosu na drogoga i na taj nacin se moze podesiti smjer i ofset.. ali i to ima dosta uske granice, jer navoj se ne moze naginjati na stranu vise nego dopusta tolerancija obrade.   
amater

I jos nesto.. Imao sam problem sa EQ6, gdje je na kraju osovine (gdje lezi trazilac) ostalo spene (traljava izlazna kontrola..), pa je trazilac bio nakosen kad bi se usarafio do kraja. To sam morao poravnati sa turpijom (sad je to OK, iako je ta montaza permanentna pa trazilac ne koristim)
amater

dedskin

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 16.04.2026. u 01:10:57 satiI jos nesto.. Imao sam problem sa EQ6, gdje je na kraju osovine (gdje lezi trazilac) ostalo spene (traljava izlazna kontrola..), pa je trazilac bio nakosen kad bi se usarafio do kraja. To sam morao poravnati sa turpijom (sad je to OK, iako je ta montaza permanentna pa trazilac ne koristim)
DA sve sto si naveo je apsolutna istina , nije dovoljno precizno nista . nije ni na HEQ5 nigde , mozda  na bas skupim montazama .

Vratio sam trazilac jer su mi poslali za Juznu hemisferu , na meti Oktanus , sto nisam primetio jer nije osvetljena , na papiru sam video Kasiopeju , medjutim kad sam osvetlio posle poravnavanja , tj pokusaja jer resio sam problem mozda 50% nisam sve , ajd reko da vidim kad ono imam sta da vidim , OKTANUS , Juzna hemisfera .
Ma daj reko .... ovi kazu , pa ne znamo mislimo da je Skywacher prestao da pravi za Severnu hemisferu . Ma izem ti to onda radicu Plate Solving , drugim metodama .

Medjutim imam problem sa montazom EQ3 -2 , apsolutno svaki deo je problematican , nema lezajeva , DEC glava se pomera , pomeraju se Worm Gear-ovi , nosac nije dobar ima lufta , tamo gde se spaja glava i Tripod .
Gde god pogledas problem .
Tako da ona Teoretski moze i 1000mm da radi pa i vise , ali moraju se resiti problemi .

Nasao sam firmu , premerio delove ,narucio nekih 10ak lezajeva , potisni iglicni da montaza bude na lezajevima .
Da zamenim lezajeve za Worm Gear da se ne pomeraju jer kad brzo trgnes oni oce se pomere na gore i onda zariba , osetim to rukom , motor ide sporo pa se to ne desava al siguran sam i to igra ulogu .
Sve igra ulogu .

Ova montaza ce morati na fazon Fast and Furious ... da se nabudzi do neprepoznatljivosti . Tek tada ce da proradi .

Sta mi vredi da centriram trazilac kad se montaza pomeri kad je rotiram za 45 stepeni , opet izadje i ode mast u propast .

Imam problema i sa Onstep motorima , kazem mu da ide na Arcturus sto je jugo istocno za montazu , RA ode na zapad tj levo od montaze a treba desno to istocno od montaze , ili u suprotno od kazaljke na satu a ne u smeru kazaljke , ima bagova , ne svaki put al desilo mi se .

Ima tu godinu dana da se radi.

Steta sto si vratio metu, ja imam dvije za sjevernu hemisferu :-)
Medjutim, to nije problem, meta sa Octans-om (kao i ona sa Cassiopeia-om) je zapravo univerzalna, kad se malko bolje pogleda gravura.. stavit cu link kad nadjem detalje.

Sto se tice OnStep i (ponekad) obrnutog kretanja po deklinaciji.. to se rijesava sa konfiguracijom ASCOM drivera (Goto limits, treba ih postavit da se preklapaju, da se izbjegne meridian flip ili prestanak pracenja).
Ja uvijek radin Sync na obliznjem objektu, a onda idem Goto na objekt.

Inace, ima i raznih EQ3 varijanti.. Ja imam dvije, jedna je sasvim OK (iako ima klizne lezajeve), druga (Mizar?) je bila problematicna.

amater

dedskin

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 16.04.2026. u 23:14:48 satiSteta sto si vratio metu, ja imam dvije za sjevernu hemisferu :-)
Medjutim, to nije problem, meta sa Octans-om (kao i ona sa Cassiopeia-om) je zapravo univerzalna, kad se malko bolje pogleda gravura.. stavit cu link kad nadjem detalje.

Sto se tice OnStep i (ponekad) obrnutog kretanja po deklinaciji.. to se rijesava sa konfiguracijom ASCOM drivera (Goto limits, treba ih postavit da se preklapaju, da se izbjegne meridian flip ili prestanak pracenja).
Ja uvijek radin Sync na obliznjem objektu, a onda idem Goto na objekt.

Inace, ima i raznih EQ3 varijanti.. Ja imam dvije, jedna je sasvim OK (iako ima klizne lezajeve), druga (Mizar?) je bila problematicna.

Opet si 100% upravu . Prvo treba Sync.. da se ne zbuni.
A trazilac , jeste univerzalan , imas krug , aplikacija stavi tu .
Ja pomerim montazu na drugu metu sve se pomeri moram opet . A isto sam uspeo i bez trazioca Drift metodom.Sa istim problemom.

Nosi mi EQ3 120mm-1000mm refraktor , ali nije do njega ,  do tezine .
mnogo je faktora ,
Skinem sve stavim 28mm okular ajd da vidim. 

Sad sam dosao sa Fruske gore pa neko poredjenje neba imam u glavi , gledam ovde M92, M10 , NGC6207 , klastere ... ma skoro se ne vidi .
Stavili mi Lidl sa ogromnim reflektorima i to belim .JA gledam okular a reflektor direkt u mene . Uzas .
 Gore nego kad je pun mesec .
Stavim poklopac na teleskop i samo skinem 50mm kapicu , i opet nije crno i vidim ih isto . Znaci da mi das 10 inca
ne vredi ..
12 inca , ne vredi . Nebo belo .

Tako da pozicija mi kompromitovana od nedavno , igracu se da napravim komplet motorizovan teleskop koji se pali preko mreze pa ga staviti gde valja , do tad nemam sta drugo do polako sredjivati probleme i ici na motorizaciju apsolutno svega ...da bi na kraju mogao upalim i teraj ...
Jer vamo gde zivim , nema od tog nista .
Najbolja montaza na svetu i trazilac nista meni pomoci nece .
To sam veceras video .
Mozda kad stavim lezajeve , doteram montazu , stavim 300mm , mozda bude moglo nesto . Ali nebo je slaba tacka trenutno , al dobro nema veze .
Borba je Astronomija ...kad sredim montazu idem u debeo mrak ...dok negde u mraku ne postavim robotizovan .

🡱 🡳