Takahashi TSA-120 ili Skywatcher Esprit 150EDX ili Askar 185

Autor yellowdwarf, 09.05.2026. u 15:41:38 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

yellowdwarf

Razmišljam o kupnji novog refraktora za promatranje Mjeseca, planeta, dvojnih zvijezda odnosno svih svjetlijih objekata jer mi nebo nije prikladno za tamnije objekte. Možda, ali samo možda nekad i za snimanje planeta i mjeseca.
Teleskop bi bio na terasi, permanentno na montaži, veličina i težina nisu problem, stup i montaža će biti na kotačima.
Nabavit ću kasnije i binoviewer.

Ne mogu se odlučiti između dolje navedenih.
Zašto baš jedan od ova tri?

TSA-120: naravno zbog vrhunske optike, ali ima i najmanji promjer
Esprit 150EDX: navodno solidna optika, odlična cijena
Askar 185: naravno zbog najvećeg promjera, ali pitanje je kakvu kvalitetu optike dobijem

Sva mišljenja su dobrodošla...
Takahashi TSA-120
CQ350 Pro
Geoptik metal pier

ediglavas

Lucius

Imam TS-Optics 102 mm f11 refraktor dublet i pogled na planete, dvojne i Mjesec je odličan. Kao da gledaš sa većim teleskopom. Takahashi je razina iznad i 120 mm je za te objekte sasvim dovoljno, a nećeš trebati neki preveliki i teški mount.
Inače nedavno je predstavljen FCT-114 f7 triplet koji bi trebao biti zamjena za TSA-120. Pogledaj i to. Nešto manji, ali bolja optika (florit) i uz to nešto jeftiniji.

Šegi

Acheron

Askar 185 je ćorak koliko čitam, čak je Askar 203 bolji.
Ja bih odabrao onaj kojeg leđa mogu podnijeti.
Ako ti nešto znači, pogled kroz TOA-130 mi je i dalje boli od bilo čega što mi je 140mm APM pružio.

ediglavas

Citat: Šegi  u 09.05.2026. u 20:49:06 satiUmalo sam te prijavio moderatoru...
Ali zašto bi?
Ako si netko može priuštiti Takahashi 120 šta će mu išta drugo na svijetu??

yellowdwarf

Citat: Acheron  u 10.05.2026. u 00:41:57 satiAskar 185 je ćorak koliko čitam, čak je Askar 203 bolji.
Ja bih odabrao onaj kojeg leđa mogu podnijeti.
Ako ti nešto znači, pogled kroz TOA-130 mi je i dalje boli od bilo čega što mi je 140mm APM pružio.
Da, za Askar 185 ima puno različitih mišljenja na CN, ne znam, izgleda prilično rizično. Ali opet 185mm...
TOA-130, pretpostavljam zbog kvalitete slike, a ne zbog više detalja? Ili sam u krivu?
Sad kad usporedim TSA-120 ili TOA-130 sa Askarom 185, može li 55/65mm razlike u veličini objektiva pokriti očiglednu razliku u kvaliteti optike? Ljudi na CN koji su Askar testirali pokraj high-end teleskopa sličnih promjera mi govore da razlika i nije tako velika, većinom u kontrastu, ali ne u detaljima (Jupiter). Drugi pak govore da ne valja... Tko će ga znati... Možda najveći problem je QC, to me najviše brine.

Što se tiče težine, kao što sam rekao, nije mi bitna, teleskop će biti na kotačima, samo ga izguram iz šupe koja mi je ostala iz vremena kad sam se "bavio" astrofotografijom. Ne mislim ga nigdje nositi.

Jesi li možda gledao negdje kroz Esprit?
Takahashi TSA-120
CQ350 Pro
Geoptik metal pier

Acheron

Nisam gledao kroz Esprit, nikako da vlasnici kamere skinu s njih  *zubko*

Meni je TOA130 bio trenutak kad sam rekao da moram imati refraktora. Kvaliteta slike je perfektna, zvijezde sitne kao točkice, a kad se sjetim Saturna i binovieweru, trnci me prođu. Znači, zvijezde su još finije i bolje definirane nego u APM 140.

veljac

Askar općenito je igranje lota. Možeš dobiti odličan instrument, u skladu sa speckama, a i ne moraš.
astrobin
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT; Star Adventurer v1
K: Touptek imx571c, Touptek imx585m, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

Štefek

Viragec, MaRo i ja smo jednu večer usporedjivali Esprit 120 i Askar 103 APO s mojim LZOS 100/800. Pogledali smo Jupiter, M42, usporedili in i out of focus na zvijezdama i tako. LZOS je očekivano superioran, Esprit 120 je dosta blizu, Askar je isto jako dobar, blizu Espritu ali zericu lošiji. Ima više kromatske, ali i dalje dobar.  Tako da Esprit je sigurno jako dobar izbor , nije LZOS ili Takahashi , ali u odnosu otvor/cijena/kvaliteta teško ga je nadmašiti.  Kako Veljac kaže, Askar je pomalo lutrija, a i ovi većeg promjera nisu se pokazali fotografski baš kao "vau" . A ako želite pogledati kroz Esprit , uvijek ste dobrodošli u Globočec.
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

yellowdwarf

Citat: Acheron  u 10.05.2026. u 07:56:58 satiNisam gledao kroz Esprit, nikako da vlasnici kamere skinu s njih  *zubko*

Meni je TOA130 bio trenutak kad sam rekao da moram imati refraktora. Kvaliteta slike je perfektna, zvijezde sitne kao točkice, a kad se sjetim Saturna i binovieweru, trnci me prođu. Znači, zvijezde su još finije i bolje definirane nego u APM 140.

Znači dobro radi s binoviewerom, nije slika pretamna recimo za svjetlije globularne skupove?
Znam da mora biti oštriji u odnosu na APM 140, ali kakva je količina detalja na Jupiteru u odnosu na APM 140?
TOA-130 je zadnji Tak koji mi još koliko toliko ulazi u proračun/budžet.
Interesantno bi ga bilo usporediti s Espritom i Askarom jedan kraj drugoga.
Takahashi TSA-120
CQ350 Pro
Geoptik metal pier

yellowdwarf

Citat: veljac  u 10.05.2026. u 08:15:13 satiAskar općenito je igranje lota. Možeš dobiti odličan instrument, u skladu sa speckama, a i ne moraš.
Istina, čak ne piše ni koje se staklo koristi...
Takahashi TSA-120
CQ350 Pro
Geoptik metal pier

yellowdwarf

Citat: Štefek  u 10.05.2026. u 08:46:53 satiViragec, MaRo i ja smo jednu večer usporedjivali Esprit 120 i Askar 103 APO s mojim LZOS 100/800. Pogledali smo Jupiter, M42, usporedili in i out of focus na zvijezdama i tako. LZOS je očekivano superioran, Esprit 120 je dosta blizu, Askar je isto jako dobar, blizu Espritu ali zericu lošiji. Ima više kromatske, ali i dalje dobar.  Tako da Esprit je sigurno jako dobar izbor , nije LZOS ili Takahashi , ali u odnosu otvor/cijena/kvaliteta teško ga je nadmašiti.  Kako Veljac kaže, Askar je pomalo lutrija, a i ovi većeg promjera nisu se pokazali fotografski baš kao "vau" . A ako želite pogledati kroz Esprit , uvijek ste dobrodošli u Globočec.
Esprit 150EDX mi je jako zanimljiva opcija, odlična cijena za taj promjer i vrlo solidne recenzije.
Hvala na pozivu, možda i dođem...
Takahashi TSA-120
CQ350 Pro
Geoptik metal pier

Acheron

Citat: yellowdwarf  u 10.05.2026. u 13:55:04 satiZnači dobro radi s binoviewerom, nije slika pretamna recimo za svjetlije globularne skupove?
Znam da mora biti oštriji u odnosu na APM 140, ali kakva je količina detalja na Jupiteru u odnosu na APM 140?

Nisam dovoljno vremena proveo uz TOA da bih dao konačni sud, možda sam 10min gledao kroz njega.
Iz glave bih rekao da je povećanje na Saturnu u binovieweru bilo oko 200x.

Štefek

Citat: yellowdwarf  u 10.05.2026. u 13:55:04 satiZnači dobro radi s binoviewerom, nije slika pretamna recimo za svjetlije globularne skupove?
Ak ti je TOA130 u budžetu, onda ti je tu blizu https://www.apm-telescopes.net/en/apm-lzos-apo-refraktor-1301200-37zta
Ako nje bolji od Taka, onda barem jednak... Ak se odlučiš naići, možeš pogledati i kroz Esprit 120, kroz LZOS100/800 i kroz mali Tak (fsq85)
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

🡱 🡳