Što promatrati na južnom nebu

Autor Acheron, 07.06.2026. u 22:49:07 sati

« natrag - naprijed »

ediglavas i 1 Gost pregledava ovu temu.

ediglavas

Šta se dešava?
Otišao si u Windhoek tražiti vizu? državljanstvo?

Adri

Možda je prešao na mračnu stranu pa obrađuje fotke  :-D

PS: @Acheron ako istražuješ okolo sam, nadam se da imaš nekakav ovakav komad drva pri ruci

Acheron

Letim doma, zadnje noći su bile duge pa se nije stiglo tipkati.

Adri

Neka da si iskoristio. Ono 2-3 noci se da izdrzat cijele do zore, ali vise od toga postaje problem, ako covjek zeli odspavati vise od 4h i imati jos nesto i od dana.

Ja bi znao probat kombinirat, to kad nemogu vise izdrzat cijelu noc, jednu noc bi zavrsio ranije, a drugu bi otisao spavati ranije pa promatrao prije jutra, tako uhvatis sve od neba sta je vidljivo.

Prošlo je uglavnom tako brzo nekako.

I bas se veselim skicama kad dodju.

Acheron

Evo nastavak štorija.

Četvrtu noć sam skratio promatranje kako bi došao sebi. Prvi put se budim bez glavobolje i to je veliki napredak za mene, iako mi nos i dalje nemilice curi.
...

Više na:
Namibija – Dan peti: safari, na nebu i na zemlji

Acheron

I evo ga, najbolje promatranje koje sam imao u Namibiji. Maratonska sesija od 7,5 koja je trajala od sumraka pa gotovo do zore. Vidio sam razna čudesa na nebu, neka poznata u novom ruku, neka nepoznata. Istaknuo bih pogled na NGC 2070 (Tarantula) u V. Mageljanovom oblaku, kao i priliku za pogled kroz 81cm (32"!) teleskop.
Skice će kapati u narednim tjednima, trenutno mi je fokus na tipkanju doživljaja i promatranja dok su dojmovi još svježi.

Više na:
Namibija – Noć šesta i sedam sati za teleskopom

ediglavas

Meni je trebala coca cola samo za pročitati što si sve vidio...

Adri

Kroz manje teleskope, do 8", Eta Carina mi je definitivno broj 1, hands down kako bi rekli preko oceana. Ono kad sam išao na Seychellese svi su govorili tipa ah ekvator, hrpa vlage, nebu to nešto, no nebo bolje nego bilo gdje u HR. Opako mračno. Možda nije transparentnost kao na La Palmi, ali je zbilja, opako mračno. I to kažem i sad nakon Čilea i La Palme.
Kad sam okrenuo tada 8" prijenosni dob napravljen od otpadnog ormara prema Eta Carini šokiralo me jer nisam nikada vidio tako vividnu zelenu boju u maglici. Eventualno nešto slično 10g prije sa jedva navršenih 10g Trapez u M42 iz Zagreba, gdje se samo Trapez i vidio, a ja bio potpuno neadaptiran na mrak.
I taj oblik, kao neki leptir, i pak ogromna, veća nego M42 ili M8 o to značajno.

Kroz veće teleskope, ili Tarantula ili Trifid, hm nebih se mogao odlučiti.

Čovječuljak je super ali zbilja treba veliki teleskop da bi se onako lijepo vidio, oblik, "ručice", pa sami detalji unutra. Npr 25". Mene baš podsjeća na astronauta.

Od kuglastih svakako najjači je 47 Tucanae.

tome

Bravo Acheron, maratonsko promatranje.
Mogu misliti 32'' kako to izgleda. *he*

Za Helix, misliš da si vidio onu "obrvu" iznad oka??
Inače Helix vizualno si mi ti na LSP sa T500 pokazao i tad me stvarno "ubo" u oko kako se lijepo vidio.

Acheron

Vidio sam ispod Helixa taj luk na 115x, kad sam prebacio na 86x, ne sjećam se da sam ga vidio. Logika kaže da ga nisam vidio jer je  luk h-alfa. Vjerojatno nisam vidio, ali takva je bilješka nastala u dnevniku pa je vjerno prenosim. Morat ću na popravni u Namibiju.
Najviše me žuljaju mrlje u Malom Oblaku koje nisam mogao identificirati. Glup sam što skice položaja nisam mapravio.

Acheron

Nakon vrhunca Namibijskog iskustva u šestoj noći naravno da je došlo razočaranje sedme noći  *zubo*

Šalu na stranu, trebao mi je odmor nakon svega.

Više na:
Namibija – Vjetroviti sedmi dan

🡱 🡳