Minkowski 4-11 (PK 024-05.1)

Autor tome, 19.07.2026. u 12:17:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Ovo je mala planetarna maglica u Štitu.
Prividne veličine 29''.
Vidi se da je srednji dio tamniji, odnosno jasno se razabire prsten, vide se i 2 zvijezdice. Centralnu zvijezdu nisam jasno prikazao, naslućuje se.
Nemam nikakavih informacija o ovoj maglici. Potvrđena je kao prava planetarna.
Našao sam 3 amaterske fotografije (hm jedna sa 90cm teleskopom koji i nije u amaterskom dosegu...). Pa mi se činila uhvatljivom i sa relativno kratkom integracijom.
Pisam sam ranije o Minkowskom uz drugim temama pa sada neću. Imam i još nekoliko njegovih maglica snimljenih.
Skala je 200% radi lakše vizualizacije.

Kako mi se u vidnom polju našao i jedan sjajni asteroid, Melpomene, stavljam i njegovu fotografiju. Opozicija mu je bila nedavno, sada je magnitude 9. Inače pripada glavnom asteroidnom pojasu. Velik je 141 km. A otkrio ga je još 1852. J R Hind.

Klik na:
M 4-11

*šešir*

Objekt; M 4-11, asteroid Melpomene
Lokacija; Rijeka, balkon
Teleskop; Tecnosky200 F4 + CCx0.95
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c, L extreme filter
Primarni fokus. 66x2min; gain 100 (darks, flats, bias)
Guiding; Evoguide 50ED + Player One Uranus C
Obrada; Siril

Šegi

Znači trebao sam prije protestirat  *zubo*
Super odabir, kao da ima list djeteline u sredini?

Acheron

Ne znam zašto, ali planetarke su postale populane u zadnjih 5 godina. Brze kamere, OIII filteri, čemu je razlog?
Evo, ovi ozbiljni vizualci na Hakosu samo rokaju po planetarkama, galaksije ih jedva interesiraju.

I super mi je fotka sa asteroidom.

tome

Citat:Znači trebao sam prije protestirat  *zubo*
Super odabir, kao da ima list djeteline u sredini?

Rekao sam ti da ne brineš.
Vrijeme me muči, jer sam za ovu sezonu propustio neke objekte.
Ali s vremena na vrijeme moram ponavljati neke objekte. Bar ih pokušati bolje snimiti.

Citat:Ne znam zašto, ali planetarke su postale populane u zadnjih 5 godina. Brze kamere, OIII filteri, čemu je razlog?
Evo, ovi ozbiljni vizualci na Hakosu samo rokaju po planetarkama, galaksije ih jedva interesiraju.

Jesi li stigao doma?
Meni su oduvijek interesantne, ali i galaksije isto. Ne bih znao razlog.

Citat:I super mi je fotka sa asteroidom.

Hvala, bilo mi ga je žao samo izrezati sa fotografije. Zaslužio je malo pažnje. Kada budem snimao nešto bez filtera poušat ću ih više uloviti.

Šegi

Citat: Acheron  u 19.07.2026. u 14:02:35 satiNe znam zašto, ali planetarke su postale populane u zadnjih 5 godina. Brze kamere, OIII filteri, čemu je razlog?

Kvalkiteta snimaka se dramatično poboljšala u zadnjih 5 godina, software standardno sve bolji i bolji, pa su sad planetarke puno kvalitetnije u istim instrumentima... a vizualci stalno traže nove izazove, pretpostavljam.

🡱 🡳