Smart teleskop

Autor Brukva, 16.08.2026. u 06:50:03 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Brukva

Koja je razlika u užitka snimiti pametnim teleskopima u odnosu na skidanje sa web-a

OuttaControl

Koja je razlika uzitka snimiti sliku full rigom, naspram skinuti sliku sa weba? Sigurno postoji bolja...

Kakav je uzitak snimiti mjesec, pa ima 3 milijarde slika mjeseca, kakav je uzitak snimiti zalazak sunca, pa ima ih beskonacno mnogo.

Poanta smart teleskopa je da je mali, brz i praktican. U roku od 2 minute promatras nebo gledas sta god te zanima u tocno tom ttenutku i stacka se ispred tvojih očiju i sve bolje vidis detalje, ja ga volim nosit sa sobom na razlicite lokacije da vidim razliku u detaljima ovisno o nebu, a doma ga debelo najvise koristim jer je spreman za 2 minute.

Evo jedno sunceko prije pomrcine neki dan.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Brukva

Moje mišljenje
Tradicionalni teleskop nudi nezamjenjiv, stvaran doživljaj svemira, dok pametni teleskop pruža praktičnost i slike u boji na ekranu.Izbor između ove dvije opcije ovisi o tome što vam je važnije: romantika izravnog gledanja u svemir ili brzi digitalni rezultati.

Acheron

Ja sam prije 3 godine postaovio srodno pitanje, ali ne da bude flame war već da vidim kako ljudi dišu. Odgovori su baš dobri.
https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3982.0

Nakon čitanja odgovora sam promijenio/prilagodio svoje stavove o astrofotografiji, iako i dalje mislim da se izostankom odlaska pod pravo nebo gubi onaj "doticaj".

Brukva

Što nam donosi klasična fotografija i tradicionalni pristup?

Potpuna kontrola: Sami birate svaki dio opreme, od objektiva i filtera do postavki senzora.Duboko razumijevanje: Ručno traženje objekata i slaganje opreme uči vas optici, fizici i obradi slike.Veća kvaliteta: Tradicionalni sustavi s hlađenim mono-kamerama daju neusporedivo oštrije slike s više detalja.Osjećaj postignuća: Ponos je puno veći kada sami uspješno ulovite i obradite mutne signale iz svemira.

Što nam donosi pametna astrofotografija (Smart Teleskopi)?

Brzina i jednostavnost: Postavite stativ, upalite uređaj i pokrenete snimanje preko aplikacije na mobitelu.Automatsko slaganje: Uređaj sam pronalazi zvijezde, prati ih i odmah spaja kratke ekspozicije u jednu sliku (engl. live stacking).Pobijeđeno svjetlosno zagađenje: Algoritmi i ugrađeni filteri omogućuju snimanje maglica čak i iz osvijetljenih dvorišta.Zatvoreni sustavi: Dobivate sve u jednom paketu (objektiv, kamera, računalo), ali ne možete mijenjati dijelove ni nadograđivati opremu.

Ivinka

Brukva, ajde NEMOJ tu keljiti tekstove koje ti napišu LLM (ChatGPT, Gemini, koji god koristiš). Sreća tvoja da nisam moderator.

Što se tiče teme, razmišljao sam da si kupim smart teleskop. Probao sam snimati s astrokamerom, astromod fotoaparatom i solidnim objektivom no jednostavno nemam niti vremena niti volje ozbiljnije se time pozabaviti. Da li bih volio snimiti neku dobru astrofotku? Da, ali za sada radije izvadim teleskop, pogledam desetak objekata i završim gledanje.

Astrofotografija je vjerojatno najteža i najzahtjevnija grana fotografije. Smart teleskopi rade automatski što astrofotografi snimaju i obrađuju satima, a u realnom vremenu kako se stacka može se vidjeti kako objekt postaje izraženiji, s više detalja, boja itd.
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Zumbul

Sad se postavlja pitanje što je kome prioritet (svrha ovog hobija). Uvijek će netko napraviti bolju sliku istog objekta. Bilo da ima bolju (skuplju) opremu, više iskustva, bolje nebo, vještiji je u manipulaciji raznim softverima,...A u svemu tome hoćemo i mi sudjelovati sa svojim resursima (nebo, oprema, znanje). Da imamo nekakvo autorstvo..."evo i ja sam to snimio". I nije uvijek glavni gušt konačni rezultat. Meni osobno je veća uživancija prčkanje po teleskopu, traženje objekta, rješavanje nekih tehničkih problema u toku promatranja/snimanja nego kasnije uništavanje kičme i očiju satima za računalom izvlačeći postojeći i nepostojeći signal i hrvajući se sa izmišljenim bojama (nema boje u svemiru - samo intenzitet i valna duljina; boja je fikcija našeg mozga, pa prema tome estetska kategorija). Automatski teleskopi nam oduzimaju dio tog procesa, ali to je u trendu: vrijeme je dragocjeno, "ozbiljna" oprema je teška i komplicirana i logična je simpatija dijela amatera prema pojednostavljivanju. Kao fotografiranje mobitelom. A rezultat je da sad svi mogu snimiti relativno pristojnu fotografiju bez nekog znanja - što ne znači da su fotografi. Vraćamo se na ono što je kome važno. A istovremeno je i zgodno pratiti napredak tehnologije - mali robot/sluga nam snima nebo i to je fora. Trend je jasan. Pogotovo sad kad se ubacilo tržište. Toga će biti sve više, ali uvijek će biti i "šmekera" koji rade ručno. Neki čak razvijaju filmove.
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Školski akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED, Vega akromat 46/700
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Vixen GP (Boxdorfer MTS3), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, nn 6x30 (2 kom), SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamiya C330 Pro, Zenit E, Asahi Pentax Spotmatic F
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamiya Sekor 4,5/180; Mamiya Sekor 2,8/80, Mamiya Sekor 4,5/55, Takumar 1,8/55
Astro kamere: ZWO ASI224MC, ZWO ASI662MC, SBIG ST-2000XM (na testiranju - vlasništvo Zvjezdarnice u Zagrebu)

Brukva

Ivinka
Nikoga nisam podcjenjivao,  pa vas molim nemojte ni Vi mene. Mi se nepoznato.
Astrofotografiju sam pomalo počeo davno i znam što je astofotografija sa filmom , digitalna i smart. A i neki tekst znam napisati.
Šaljem link knjige koju sam davno kupio
https://www.antikvarijatzz.hr/media/catalog/products/77477/071427_1.JPG

Ivinka

@Brukva, bravo za kupljenu knjigu. Nadam se da ćeš s astrofotografijom nastaviti i dalje. Ovaj forum je odlično mjesto za diskusiju jer su na njemu, mogu to napisati, najbolji hrvatski astrofotografi.

Što se tiče teksta, žao mi je, ima sve karakteristike tekstova koje napišu LLM. Nema to veze da li se poznajemo ili ne. Struktura odlomaka je tipična AI, neke fraze su tipične marketinški "upečatljive", kao da je za neki naslov u novinarskom članku, ide se u nekakvu općenitost koja je zacementirana, nema osobnog pečata koji ostavi svaka osoba...
No, neka ti bude...

Koristiš li ti smart teleskope?
I koji/e?
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Brukva

Dali mi htjeli ili ne internet oblikuje naše razmišljanje i izričaj. Nažalost, kroz svaki tekst se prozime reklama.
Moja djelomično ostvarena ljubav je astrofotografija s prvim snimkama pmrcine dunca 1984 godine. Sa svojom skromnom opremom snimio sam desetak, donekle uspješnih, slika dubokog svemira, neke objekte sunčevih dustava, komete, meteore.
Smart teleskop nenamjeravam kupovati ,volim uživati kada ja stvaram sliku, iz male vizualno primjecene mrljice.
Dosta objava vidim sa tzv pametnim teleskopima, i pitam se koji je to užitak. Rezultat se prikazuje na mobitelu, jednako kao da skidam slike s web-a

OuttaControl

Supernova u mislim NGC 7331 ili pinwheel
Uzeo dwarfa usmjerjo na 7331 i uslikao medju prvima u svijetu supernovu. Nije niti bilo za download osim objave onog japanca sto je otkrio meni dovoljno! A mogla bi se i sa smaticem otkriti koja supernova jos da se doda automatska detekcija neka bilo bi top,

Evo dobra tema
https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=5649.0
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Brukva

Ivinka me uputila da upitamo umjetnu inteligenciju. Nakon njegovog ubjeðivanja o kvaliteti, napadam ju da je programirana na reklame evo st mi je odgovorila

Gdje su limiti? (Ono što reklame prešućuju)Budući da ne reklamiram uređaj, evo tehničkih mana koje marketinški materijali često skrivaju, a koje će svaki astrofotograf odmah uočiti:Senzor nije hlađen: Preko ljeta termalni šum (Dark Current) je ogroman. Slika bez agresivnog softverskog uklanjanja šuma izgleda loše jer senzor kuha u plastičnom kućištu.Kvantni šum Alt-Az montaže: Zbog rotacije polja, rubovi slike nakon dužeg snimanja postaju potpuno neupotrebljivi i moraju se jako obrezati (cropati). Vrlo brzo se dostiže limit preko kojeg daljnje skupljanje svjetla na Alt-Az montaži gubi smisao bez baze s klinom (wedge).Rezolucija je niska: Sony IMX462 ima rezoluciju od samo 2 megapiksela. Čim sliku malo približite na monitoru, vidi se pikselizacija. To se ne može mjeriti s ozbiljnim astrokamerama s APS-C senzorima.Pametni teleskop nije nikakva magija niti prevara s AI-jem, to je jednostavno jako jeftin hardver upakiran s bazičnim softverom za automatizaciju. Za početnike je zabavan, ali za nekoga tko zna raditi s pravom astrofotografskom opremom, rezultati su ograničeni i brzo se dostigne tehnički plafon uređaja.

🡱 🡳