Eksperimentiranje na 180mm

Autor Acheron, 16.08.2026. u 13:27:20 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Igram se sa Star Adventurerom kako bih vidio koja je najveća fokalna duljina koju mogu koristiti.
Sinoć sam s balkon tako našiljio objektiv na 180mm, usjeverio najbolje što sam mogao i pustio da snima 45min. Nakon toga sam napravio dithering, pomaknuo ručno kadar za neki nasumičan iznos, te snimio još 45min. Nema više walking noisa, pozadina čista kao suza. Nažalost, imam neke trailove, vjerojatno objektiv lagano decentriran + zaostala koma i loše praćenje.

Kako po objektivu lupa rasvjeta, nisam koristio meki filter jer bi bilo čudnih refleksija. Zato su sjajne zvijezde slabo istaknute.

I ide mi na živce Star Adventurer, tako je klimav kada ga namontiram na wedge. Svaki doticaj i ode usjeveravanje kvragu.

Sony A7CII
180x30s
ISO400
180mm f/5.6

zac

Hmm, provjeri kaj je, možda i vibracije od zrcala, ako nemaš mirorless fotić. Meni Skytracker (IOptron) bez problema dela sa 200 mm, doduše ne tak duge ekspozicije, ali ipak...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Mirrorless je i koristim elektronički shutter tako da nema mrdanja

zac

Hmm da, onda je ili tracking error, ili leća nije baš savršena... Koji je to objektiv? Jedan iz serije jeftinjaka? Naime i kod kit objektiva i kod jeftinog telca (Canon) je sve tak labavo da se kod tako duge eksp. pojedini elementi sami malo pomaknu i dobiješ, no hm. nesmem napisat tak nekaj nepristojno...

Zilion puta sam si tak pokvaril seriju, svaka slika je bila malo neoštrija od prethodne jer se nekaj lagano samo pomicalo, bez obzira na manual mod i ljepljive trakice...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Tamron 70-180, nije baš jeftinjak, ali ima teleskopsku cijev na izvlačenje pa je tu uvijek prostor za decentriranje.
Fiksni objektivi su majka :)

🡱 🡳