Messier 2

Autor pepi74, 16.08.2026. u 13:30:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pepi74

Sva sreća da se Zemlja vrti, pa jedni objekti odlaze, drugi dolaze i visoko se penju ( daleko poviše dizalica gradilišta) :)

U svom učenju uveo sam razdvajanje slike na RGB kanale , kupio StarXTerminator i sada puno više toga radio u linearnom dijelu kada slika nije "razvučena". Osim toga jako me puno mučio Remove Pedestal koji je postao ključan otkad koristim hlađenu kameru.  Ali sva sreća da sam sve ovo učenje platio samo u vremenu.
Dakle stack u Sirilu, skidanje backgrounda i gradienta. Zatim razdvajanje na kanale i poravnavanje svakog kanala, spajanje nazad u RGB, platesolve i SPCC. Selim u  SETI ASTRO pro, tamo skinem Pedestal pa sa starXTerminatorom odijelim zvijezde i pozadinu, oboje razvučem, dodam malo boje zvijezdama , spojim u jedno i na kraju provučem kroz sharpen i denoise od Syqona. ( i naravno  Remove Green) :)

Opet sam se odvažio i vratio na 45 sekundne ekspozicije i još uvijek jako dobro kontroliram pozadinu , mada nebo sa prvi pogled izgleda nikakvo , ali pozadina je jako mirna i jednolika.

M2
210 * 45 sekundi
130 PDS
SV 260 filter

Link na visoku rezoluciju ASTROBIN
God may not play dice with the universe, but something strange is going on with the prime numbers

🡱 🡳