NGC 6822 (Barnardova galaksija)

Autor tome, 17.08.2026. u 10:27:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Ovo je iregularna patuljasta galaksija u Strijelcu. Relativno je poznata i snimana.
Udaljena je 1.6 MLY te se čini da je dosta usamljena bez interakcije sa našom galaksijom ali čini se ni sa drugim galaksijama.
Mjerenjem kretanja zvijezda te zato što ima više aktivnih regija stvaranja zvijezda bila je i sumnja da postoji neka interakcija, možda sa još jednom patuljastom galaksijom. Ali čini se da je imak usamljena unazad barem nekoliko milijardi godina.
Zanimljiva je jer za svoju vrstu pokazuje puno detalja. Posebne su i ionizirane regije i maglice. Upravo sam i njih pokušao uloviti, pa sam u tu svrhu koristio i uskopojasno snimanje (L extreme filter). Nažalost visoki oblaci i loši uvjeti su me spriječili da imam više materijala, ali ipak su se istaknule.
Pred nekih 5 godina bio je odličan uradak ove galaksije tu na forumu (@Beorn), kao i opis mnogih detalja.
Važna je i za povijest astronomije. Sam E.Hubble ju je intenzivno proučavao te putem opažanja cefeida odredio udaljenost galaksije.
U to vrijeme nam je proširio horizonte dramatično.

Puna rezolucija na:
NGC 6822 Barnardova galaksija

Nekako u zadnje vrijeme volim loviti asteroide po fotkama, pa ima ih i ovdje. Jedan se čak prividno nalazio u samoj galaksiji. Nije vidljiv na pojedinoj ekspoziciji, ali na stack-iranoj fotki je isplivao iznad šuma. Nije čudno jer je magnitude 18.6! (asteroid 2002 TM71)

*šešir*

Objekt; NGC 6822
Lokacija; Rijeka, balkon
Teleskop; Tecnosky200 F4 + CCx0.95
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 413x1min + 42x2min (L extreme); gain 100 (darks, flats, bias)
Guiding; Evoguide 50ED + Player One Uranus C
Obrada; Siril

Acheron

Mrzim je! Vizualno je tako skromna, a ukupne magnitude ja oko m=8,5 i trebala bi biti sjajna. Na kraju se najlaške vide ove plavičaste kvržice na lijevom rubu galaksije. Imam skicu iz Namibije, moram je precrtati, jednako je jadna kao da sam je radio iz HR  *zubo*

tome

Haha kužim te Acheron.
Ove patuljaste su baš zahtjevne. Uopće ne treba gledati magnitudu neko površinsku osvijetljenost.

Ajde stavi skicu, baš me zanima kako si ju vidio.

Inače Barnard je koristio 6'' refraktor kad ju je otkrio.

Acheron

Ma nije ju problem detektirati, već vidjeti bilo što osim fleke. Fleka je u 8, 12, 16 i 20", baš se odupire promjeru

🡱 🡳