DIY tracking

Autor Stojko, 16.09.2026. u 12:39:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Stojko

Još jednom pozdrav svima.
Radim na jednom hobi projektu u kojem sam napravio svoj sustav za ALT AZ montažu za pronalazak objekta, redovito izračunavanje novih koordinata i upravljanje stepper motorima u skladu sa razlikom između trenutne pozicije montaže tj motora i ciljne pozicije odabranog objekta. Pamet je Raspberry koji preko USB prica sa Arduino Mega koji upravlja motorima. Iznimno sam zadovoljan sa točnošću rezultata kao i sa mogućnostima pomaka motora i općenito sa radom sustava. Sve je montirano na "Grunf" riješenju montaže pa ovim putem molim članove koji su vješti u izradi dijelova, prijenosa da me savjetuju oko daljnjih koraka. Imam 2 masivna metalna rotirajuća dijela (korištena za PTZ kameru) koji su dovoljno čvrsti za držat svu opremu ali nisam zadovoljan omjerom zupčanika jer je trenutno 1:5. Moja ideja je ta dva dijela spojiti pod 90° i na njih staviti pužni prijenos kako bi izbjegao slučajni pomak a i da ALT os drži fiksno. Odmah da naglasim da ideja nije nikakva fotografija ili bilo što iz te svere astronomije nego isključivo brži pronalazak objekta i zadržavanje u vidnom polju neko kraće vrijeme pa prelazak na drugi objekt.

Leviner

Potkrijepi tekst s pratećim slikama da bi bolje shvatili o čemu se radi. Na prvu mi nije najjasnije što imaš i što bi još trebao.
T: SW ESPRIT 120
M: DIY Cube harmonic mount
K: Player One Poseidon M, ZWO 220MM

Stojko

imam 2x ovaj označeni dio. Znači podnožja okretne kamere. Trebam savijet ili ideju kako to složiti u funkcionalnu montažu - jako sam slab sa tim mehaničkim dijlom izrade pa je sve dobrodošlo

Leviner

Stvarno neznam kako bi ti tu mogao pomoći jer je ovo ozbiljniji mehanički zahvat nešto iz toga složiti.

Samo spajanje ta 2 komada u alt/az konstrukciju je zahvat, a o pogonu da ne pričam. Sami remenski prijenos od  npr 5:1 neće biti dovoljan za skoro ništa te treba izmisliti dodatni prijenos u vidu plametarne getribe na motoru ili nekog pužnog prijenosa.

Ako nemaš iskustva i alata za ovo odraditi, možda je ipak preveliki zalogaj. Trebaš dati konkretniji cilj što u konačnici očekuješ od ovog builda.
T: SW ESPRIT 120
M: DIY Cube harmonic mount
K: Player One Poseidon M, ZWO 220MM

Vodoinstalater

Slažem se s Levinerom, ali ako je hobi, nema stresa, nema roka, imaš nekakvu manju radionu i nekakvog susjeda koji nešto zna s obradom metala, da se to i složiti. Morali bi znati kakav je sad zupčanik na tom pogonu tj kakav je prihvat, onda pronaći nekakvu odgovarajuću getribu koja bi imala što manju potrebu za modifikacijom, složiti nekakav custom bracket koji bi to sljubio sa nekakvim tronošcem pa opet custom bracket koji bi nosio drugi motor, opet nekakva getribica pa nekakav opet custom bracket za Vixen šinu pa nekakvo napajanje za cijelu priču pa nekakav feedback loop za luft u svemu tome i tak, to je hobi projekt od možda 2 godine za početnika koji ima nekoga tko mu može pokazati malo kak se radi s alatom, stvarno je veliki zalogaj.

Više bi na to gledao kao projekt za uvod u naučiti razne vještine, od rezanja, bušenja, narezivanja aluminija, možda kakvog tokarenja, TIG varenja, elektronike, proračuna, ono, pravi projekt bliže nekakvom završnom radu u tehničkoj školi nego hobi igra.

Iskreno, ja sa svim svojim znanjem i vještinama nebi u to ulazio, ta priča će u vremenu i materijalu koštati više od nekakve gotove go-to montaže, neće biti ni bolja ni kompaktnija ni lakša, ali će naravno imati  tebi neku vrijednost jer si ju sam izradio.

Grda odluka.

Ali, ja koliko znam, većina tih kamera ne koriste stepper motore nego servoe? Nisam siguran hoće li ti tvoja Raspberry+Arduino priča tu igrati u toj konfiguraciji koju si opisao ili si to već isprobao ili sam u krivu pa imaš steppere?

Stojko

Moji problemi su nedostatak prikladnog alata, materijala i naravno iskustva. Nekako sam bio u zabludi da se takva modifikacija može jednostavno napraviti, pogotovo od strane vještih ljudi koji su često u improvizacijama. Imao sam kratak "sastanak" sa čovjekom koji se upravo bavi sa izmišljanjem istvaranjem svačega iz ničega pa se potegnulo pitanje isplativosti. Dolazi se (kod njega) do cifre od vec konkretne montaže.

Ja sam u ovaj projekt zaglavio vec godinama i sada konacno imam funkcionalan softver koji mora (baš mora) biti završen izradom montaže. Znam da mislite da je glupo ali jbg uzelo me.

Gledam npr za 150€ se moze kupiti AltAz montaza sa ona dva okretaca. Mogao bih maknut okretace i nabit motore ali u mom slucaju to nece igrati.

Sada razmišljam zadrzati gornji dio kamere pa teleskop uvaliti između vilica (umjesto kugle gdje je leća kamere) a na postojeći ugrađeni zupčanik staviti getribu 1:10 za motor. Time bi dobio cca 1:60. Da li bi to bilo dovoljno da zadrzi reflektor 130/900 po ALT osi?

Stojko

@ Vodoinstalater
Motore sam ja izvadio. Bio je neki mali brushless.
Sve si dobro opisao i ukazao na realne probleme ali kako sam ja naveo to mora biti napravljeno kako god.

Što se tiče napajanja, upravljanja itd to je sve vec funkcionalno. Ostaje to fizički staviti na neku montažu i kroz konfiguraciju tijekom testiranja mijenjati omjere dok ne dođem do nekog funkcionalnog rezultata. Ponovno napominjem da netko ne bi pomislio kako očekujem čuda i preciznost, NE,  očekujem pri svakom pomaku na drugi objekt neko odstupanje i iz tog razloga imam implementiranu korekciju koju vrlo brzo i jednostavno mogu napraviti. Moj cilj je da kad momtaza dođe do objekta samo da ga može cca 2,3 5, 10 min zadržati u vidnom polju. Nebitno mi je hoce li se pomaknuti do ruba. Sa 2 pritiska gumba je ponovno u centru i vozi dalje

Vodoinstalater

A onda se treba primiti posla.

Pravac Lidl po brusilicu i bušilicu sa baterijama (ne SDS), pravac Bauhaus po škrip, rukavice, zaštitne naočale, antifone, ulje za narezivanje, šajbe za brusilicu za inox, set borera za metal do 13 mm, šubler, fini marker, kutomjer, strojarski kutnik, inox ravnalo, hot glue gun sa patronama i naglavnu lampu. Uzmi usput paket metričkih vijaka, M6, M8, M10 raznih dužina i matice. Pretpostavit ću da šarafcigere i to već imaš, ostatak alata ćeš kupovati kak će ti već trebati (ureznice, nareznice i ostalo).

Pronađi najbližeg dobavljača metalurgije oko sebe i odnesi bombonjeru i kavu curama na pultu i 6 piva dečkima u skladištu, to će ti trebati kasnije. Nakon toga pronađi susjeda u penziji koji ima neku staru prašnjavu tokarilicu i njemu odnesi litru rakije, pitaj ga jel još ima starog Krauta (googlaj), uđi u razgovor, trebat će ti ta osoba.

Hot glue gun ti treba za CAD (cardboard assisted design hehe) da možeš od kartona raditi prototipove raznih bracketa koji će ti trebati, to ti je startna pozicija, nakon toga će se već naručivati materijal i dijelovi. Ne naručuj ništa dok nisi siguran što ti treba, imat ćeš za 6 mjeseci kutiju skupih neupotrebljivih dijelova.

Mislim, imat ćeš svakako kutiju skupih neupotrebljivih dijelova, ali ovako ćeš barem misliti da znaš šta ti treba.

Ako ti refraktor stane među vilice bivše kamere i imaš motor u jednoj od tih vilica, po meni je to drastično bolje rješenje nego prvotna ideja. Čak bi se tu dao složiti i remen pa da je motor dolje ispod OTA relativno jednostavno, keyed vreteno koje paše u postojeći lager, na njega remenica s jedne strane, Vixen prihvat s druge, motor ispod, riješena priča, makar ja bi možda stavio ringove na OTA pa imao s obje strane osovine da drži OTA, jedna pogonska, jedna stabilizacijska, ali ako je to dovoljno čvrst komad, možeš odrezati jednu stranu vilice (s brusilicom iz Lidla).

Ukratko, igraj se u radioni, crtaj, mjeri, lijepi, skiciraj, guglaj. Obrada metala nije neki bauk (za razliku od astrofotografije haha) ali je nova vještina koja se može naučiti.

Za ovo tvoje pitanje da li je 1:60 dovoljno za refraktor nemamo dovoljno informacija, prvenstveno o kakvim je tu motorima riječ, o kakvoj je getribi riječ itd., ima tu faktora, treba prvo otvoriti tehnički list motora i malo ga pročitati s razumijevanjem, nauči što znače svi ti Newtonmetri u papirima (opet googlaj).

Ako ti je elektronika riješena i OTA stane u vilice, već smo mi na konju.

Vodoinstalater

Malo gledam ovu tvoju sliku, ima li tu kakvih ležajeva koji trpe opterećenje odozgo? Te kamere pretpostavljam bi trebale visiti sa stropa ili stupa, ti bi sad to okrenuo kao na prvoj slici i umjesto kamere tutnuo OTA, ali ima li između ovog gornjeg komada na kojem su vilice i donjeg komada gdje je taj zupčanik kakav ležaj (i kakav) ili je neki vulgaris cheapo ležaj na osovini zupčanika pa je orijentacija kamere prema dolje to držala ili možda nema ničega? Kad okreneš cijelu stvar kak treba stajati (vilica prema gore), stisneš jedan u drugi i vrtiš ta dva dijela rukama, jel ide onako smooth ili se osjeti nekakav otpor? Nemam uopće dojam kolko je ta skalamerija velika/teška/čvrsta.

Previše se uključujem, sad si i mene zainteresirao, a imam previše svojih gluposti na kojima šarafim.

Stojko

Nije to bas nesto bezveze. Dobar je to komad metala. Cijela ima skoro 7kg.

Kad se izvadi elektronika i kamera oko 6. Jako je čvrsto i robustno. Da, ima ležajeve i dizajnirana je da moze stajati i uspravno i naopako. Osjetm blagi pomak kad ga cimam ali to je bez opterecenja, kad ga se stisne onda se izgubi taj pomak. Za AZ os je pa nece ni imati takvih pomaka u radu.
A ko zna mozda nekad i odnesem da se stavi novi

Vodoinstalater

Kaj si to maznul s autoputa?  :-D

Uglavnom, pričekaj možda da se jave Leviner ili Stipe, ja ne znam kako da ti više pomognem, u međuvremenu Lidl pa Bauhaus.

🡱 🡳