Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

PavleR

Neverovatno je koliko dobro Eskimka izgleda kroz 500mm. Jos jedna maglina ima skoro identicnu vistruku slojevitu strkturu kao Eskimka a to je NGC 1535 (Kleopatrino Oko) u sazvezdju Eridanus. Medjutim, ja kroz 300mm mnogo bolje vidim NGC 1535 od NGC 2392. Dok mi ''Kleopatra'' bez problema pokaze strukturu centralna zvezda - suplji prsten - svetli prsten - halo, to kod Eskimke ne vidim tako jasno raslojeno. Odlican pogled i skica.

Takodje je zanimljivo koliko je NGC 1535 zapostavljena maglina, a po meni je jedna od najboljih pogleda na takve objekte na sveukupnom nocnom nebu. Lakoca sa kojom pokazuje visestuku strukturu je neverovatna.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

TonY206

U krakovima si više toga dobio vizualno nego ovaj kamerom 😀
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

*zubo*
Duvajte ga astrofotografi.

Acheron

Ponekad stvarno planovi kao da postoje da propadnu. Cijeli tjedan je bilo vedro, od utorka do petka, ali hladno. Čak i da sam želio trpjeti hladnoću (ispod -5°C), nisam mogao zbog drugih obaveza. Na kraju mi je ostao samo petak. Kako bih iskoristio vrijeme oko mladog Mjeseca, pokrpao neke rupe na zimskom nebu i počeo se spremati za sezonu galaksija, uzeo sam godišnji odmor da mogu biti fleksibilan. Na kraju će ispasti da ću fleksibilno gledati kišu.

Petak je trebao dati OK vrijeme, neka zezancija s oblacima predvečer i vedru noć. Krenulo je sve u tom smjeru, ja sam čak uspio utovariti teleskop u auto kako bi direktno iza posla u noć. Na poslu neki ležeran dan, kakav priliči petku. Na kraju sam se u 16:30 izmigoljio i krenuo put mraka.
...

Više na:
Nikako odraditi pravo promatranje

MarkoO

Acheron

Nije moja fotka, podijelio sam je jer dobro prenosi vizualni dojam NGC 2359 u okularu

ediglavas

TonY206

Konačno sam uhvatio vremena u miru pročitati zadnji izvještaj, i baš je super! Odlično je što si cijelo vrijeme vukao usporedbe sa različitih promatranja, i različitim instrumentima. Također i usporedne skice.  *gj*
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Moram neke skice ponoviti sa 140mm, da se vidi razlike između početnika s 200mm i koliko iskustvo pomaže.

Acheron

Sinoć sam konačno ulovio priliku, zadnjeg dana GO, za otići u mrak.
Kako danas radim, otišao sam u Hotnju, pola sata vožnje od mene.
Nebo je inače tamo oko SQM 21,0 mpas, +/- 0,1.
Zanimljivo je kako se SQM popravljao kroz noć, ne mogu procijeniti zbog čega se dogodilo: boljih atmosferskih uvjeta ili možda svjetlostaja? Nisam na oko primijetio da je rasvjeta u selima bila prigušina, ali Velika Gorica iz 23h ulazi u svjetlostaj.

20:15 20,84 mpas
20:50 20,88 mpas
21:30 20,99 mpas (očekivano za lokaciju, zašao Mjesec)
22:50 21,07 mpas
00:20 21,17 mpas

Acheron

Citat: TonY206  u 03.02.2024. u 17:36:42 satiNGC 2903 zvuči jako zanimljivo, jedva čekam skicu  *tu*

Evo Tony, ispunio sam ti želju.

Ja još uvijek ne vjerujem koliko sam vidio toga u galaksiji. Kada sam radio terensku skicu to je bio kaos na papiru. Crtaj, brši, crtaj opet i tako 45 min borbe sa seeingom. Rekao bih da je upravo seeing sakrio par detalja jer pamtim i bolji pogled na NGC 2903 prije godinu dana.
Na kraju sam u toj borbi nacrtao tri skice skice i na kraju iz njih izvukao zajedničke detalje i stopio ih u jednu. NGC 2903 je baš bombon. Šteta što nisam prije izlaska zadnjeg broja Horizonta imao gotovu skicu.

Ovi detalji u spirali su niskog kontrasta, manjeg nego na skici, ali jednostavno teško mi je crtati s tako niskim kontrastom, a i ne želim pretjerati s alatima ua Photoshopu.

TonY206

Ova ti je bome prepuna detalja.. Što promjer radi, nevjerojatno..
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Ja sam večeras postavio 140/980 za neobavezno druženje članova ADI-ja i kolege s posla.
Prvo smo oko 18:30 pogledali Merkur, bezveze je, razvaljen atmosferskom disperzijom i jedva se kužila faza.
Venera, ajme ludila, tanki, blještavi srp, kao zadnje faze pomračine Sunca. Svakako treba popratiti planet sljedećih tjedan-dva dok se tanji.
Jupiter, odličan, unatoč tankoj naoblaci jako dobar seeing.
Mars, previše sitan osim što je crvena sfera.
Mjesec, ajme, APO ubija kontrastom, za rang više kvaliteta slike u odnosu na newton. Oštra, kontrastna, "bistra", ne znam kako da opišem.
Kastor, Rigel, Alcor i Mizar, sve super!
M42 uz filter se vidjela ok, a M45 je bio, tako-tako.
Oko 20:30 smo se spakirali kući.

🡱 🡳