Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

A i Izar, jučer kombinacija žute primarne i plavičaste bobice grožđa kao sekundar.
Zanimljivo mi je koliko su boje jače i drugačije kad gledam sa svjetle lokacije, Purkinjenov efekt na najjače.

Acheron

Acheron

zac

Citat: Acheron  u 02.05.2025. u 21:38:35 satiViše na:
A kak da vam pojasnim...

A sad malo odmora :)

Ma, to ti je zato kaj nisi stavil Gandalfov šešir da otjeraš raju...

Bez šale, zapravo je dobro, nije bil agresivan. Baš bilo neki dan da su na nasipu kanala Odra prebili neki par i drpili im auto.... Fakat treba ić daaaleko od "civilizacije"...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

17.05.2025.

Nakon testiranja Barlowa 3X ED i loših rezultata, otišao sam do TC-a i zamjenio ga za 2,5x APO Barlow. Sad me svrbilo testirato to čudo, a dan je bio kompliciran. TC pa Bauhaus pa šarafljene ormara i sve to u kombinaciji s jedva 5h sna jer se malena odlučila buditi u 5:30. Na kraju sam oko 8 navečer ulovio 45 minuta dremuckanja i taman napunio baterije za promatranje.
Krećem prvo s Vegom. Kada ubacim Barlow gotovo pa nema kromatske, što je skroz suprotno iskustvo od večeri prije. Odlično. Provjerio sam još na Spici, zvijezda je bez boja. To je to, ajmo promatrati.

Odlučio sam se krenuti od V. Medvjeda jer je bio iznad glave pa je rasvjeta manje smetala.

Mizar (STF 1744AB); D**: d=14,74"; m=2,2; UMa
151x: Poznati Mizar i Alkor, lijepo vidno polje. Mizar je dvojna zvijezda, sastoji se od dvije komponente, jasno razdvojene i umjerene razlike u sjaju. Primar mi se čini plavičast, pratilja bijela i na 6h.

BU 1082
151x: Jedna samotna, bijela zvijezda.
306x: I dalje samotna zvijezda, sada mi se čini žućkasta.
365x: Jedna zvijezda.

Povremeno smetaju oblaci koji dolaze sa sjevera preko zgrade i kriju dijelove V. Medvjeda

STF 1695AB; D*; d=3,73"; m=6,0; UMa
151x: Dvije zvijezde, jasno razdvojene i umjerene razlike u sjaju. Primar je bijele boje, pratilja na 11h.

STF 1608AB; D*; d=13,61"; m=8,1; UMa
151x: Dvije zvijezde, malene razlike u sjaju, jasno razdvojene, obje bijele. Pratilja na 10h.

M94; GX Sa; m=8,2; CVn
98x: S obzirom na uvjete jako iznenađujuće dobro vidljiva. Sjajna, veoma blago ovalna mrlja sa izrazito sjajnim, sitnim središtem i sjajnim halom kojem lagano pada sjaj prema oštrom rubu. Izgleda kao zvijezda gledana kroz maglu ili zamagljeni okular.

Cor Caroli (STF 1692AB); D*; d=19,27"; m=2,9; Cvn
98x: Dvije zvijezde, velike razlike u sjaju u sjaju i široko razdvojene. Primar je blijedožut, pratilja je bijela i smjestila se na 12h.

M63; GX Sab; m=9,0; CVn
98x: Tamni, ovalni oblak, znatno veći od M94. Sjaj oblaka blago raste prema sredini, ali nema jezgre ili slične pojave.

BU 608; D*; d=1,25"; m=6,3; CVn
98x: Više zvijezda u vidnom polje, sve samotne.
306x: Niti jedna zvijezda nije dvojna.

Mislim da me razlika u sjaju između komponenti, od gotovo 3 magnitude, sribala u pokušaju razlučivanja zvijezda.

STF 1768AB; D*; d=1,70"; m=5,0; CVn
306x: Dvije zvijezde, veće razlike u sjaju i poprilično bliske, ali razdvojene. Primar je bijel, pratilja na 7h, možda narančasta ili crvena, nisam siguran.
440x: Dvije zvijezde, bliske i razdvojene, pratilja na prvom difrakcijskom prstenu primara.

Zeta 1 CrB (STF 1965); D*; d=6,38"; m=5,0M; CVn
151x: Dvije zvijezde, jasno razdvojene i obje blijedožute boje, manje razlike u sjaju. Pratilja se smjestila na 6h.

STF 1964AC; D**; d=14,5"; m=7,1; CrB
STF 1964CD; D**; d=1,49"; m=8,1; CrB
151x: Zanimljiv prizor, lijepa trostruka zvijezda jer se B komponenta sastoji do svoje pratilje. A je bijela, široko razdvojena, B je umjereno tamnija i smjestila se na 10h. BC komponenta je poprilično bliska, sastoji se od dvije zvijezde manje razlike u sjaju.
306x: BC su dvije zvijezde, manje razlike u sjaju, taman razdvojene da ima crnog među njima, pratilja se smjestila na 7.5h. Skiciranje.

Mu 1 Boo (STF 1938AB); D**; d=109"; m=4,3; Boo
STF 1938BaBb; D**; d=2,18"; m=7,1; Boo
151x: Opet naočigled trostruka zvijezda. AB par se sastoji do sjajnog, žutog primara i široko razmaknute bijele pratilje na 1h. BC par se sastoji od dvije poprilično bliske zvijezde, manje razlike u sjaju, a pratilja se smjestila na 7h. Skiciranje.

69 Her (HDS 2446); D*; d=0,92"; m=4,6; Her
151x: Jedna samotna, bijela zvijezda.
440x: I dalje samotna zvijezda, seeing je previše musav da bih je razlučio.

Šteta za seeing, a baš sam se veselio dijeljenju dlaka popola na 440x. Drugi put očito 😊

Acheron

Nisam mislio da ću pitanje iz naslova ikad više čuti ili pročitati. Nesretno svjetlo na odašiljaču, koje nas je potjeralo na druge lokacije, je ugašeno zadnjih mjeseci i Petrova gora je opet postala atraktivna lokacija za promatranje! Naravno da sam otišao, unatoč punom rasporedu. Nisam želio propustiti priliku jer sam predosjećao kako će noć biti posebna i uistinu je bila. Ne zbog posebno dobrog nebo ili pogleda koji se pamte, već više zbog društva. Na kraju se pokazalo kako sam bio u pravu, na platou je bio miks ,,starih" i ,,novih" ljudi, Matija s kojim se preko astronomije družim skoro 20 godina, kao i novija generacija astronoma poput Tonija, kojeg znam 3-4 godine.

...

Više na:
Idemo na Petrovu goru u subotu?

ediglavas

mrk

Je, ovo je baš bilo lijepo za pročitati. A pogotovo opis iz 2007., čitao sam ti taj stari web svojedobno i skroz zaboravio na njega u međuvremenu.

TonY206

Malo sam prošao kroz stari web, i tamo isto ima baš zanimljivog materijala  *tu*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

hrast

Citat: Acheron  u 28.05.2025. u 22:19:11 satiNisam mislio da ću pitanje iz naslova ikad više čuti ili pročitati. Nesretno svjetlo na odašiljaču, koje nas je potjeralo na druge lokacije, je ugašeno zadnjih mjeseci i Petrova gora je opet postala atraktivna lokacija za promatranje! Naravno da sam otišao, unatoč punom rasporedu. Nisam želio propustiti priliku jer sam predosjećao kako će noć biti posebna i uistinu je bila. Ne zbog posebno dobrog nebo ili pogleda koji se pamte, već više zbog društva. Na kraju se pokazalo kako sam bio u pravu, na platou je bio miks ,,starih" i ,,novih" ljudi, Matija s kojim se preko astronomije družim skoro 20 godina, kao i novija generacija astronoma poput Tonija, kojeg znam 3-4 godine.

...

Više na:
Idemo na Petrovu goru u subotu?

Imam primjedbu! Prije si moje ime spominjao puno češće, a sad, na promatranju 609, samo jedanput? Što se dogodilo, jesam li postao nevidljiv? Trebam li napraviti neku piz***iju kako bi ti skrenuo pažnju?

Acheron

A sad dođem sa svojim autom pa se ne moram brinuti o guranju tvog  *zubo*

TonY206

Mislim da je utjecalo i to što si ipak nataknuo kameru na teleskop  *čslj*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

hrast

Citat: Acheron  u 29.05.2025. u 12:50:14 satiA sad dođem sa svojim autom pa se ne moram brinuti o guranju tvog  *zubo*

Znaš kak ću ti sad gurat auto kad ti zatreba? Nikak! A nije da ti pomoć nije već trebala više puta. :-P
Jedanput si zakopao auto, drugi puta si ga nasanjkao preko grbe. Iz krajnosti u krajnost. 
 ;-)

Acheron

Acheron

Čitam Edijeve izvještaje i mislim si "Kako on vidi samo 10 objekata u 3h". Na kraju sam shvatio da kada se zadubiš u duple zvijezde, vrijeme samo curi.
...

Više na:
A kak da vam pojasnim... follow up

🡱 🡳