Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

11 milijardi godina je vrijeme putovanja svjetlosti, a ne udaljenost koju je prešla. Dok je ta svjetlost putovala Svemir se na tom putu proširio 7.5 milijardi svjetlosnih godina.

Acheron

Evo još jedan objekt, čija udaljenost nije tako "mind bending".
Jedno dva dana sam se nećkao oko ove skice, da li je previše tamna, ali onda sam shvatio da je baš takva u okularu. Slabo definirane varijacije u sjaju pozadine. Najjasniji detalji koje sam vidio su one tamne maglice, LDN 1110, LDN 1111 i LDN 1112. Posebice se LDN 1110 lako vidjela, to smo prvu noć gledali pa sam uvjerio Adrija da je slonova surla  *zubko*
Sljedeću noć sam ispravio grešku.

PS: Moram ispravit grešku, vidno polje je cca 90 x 75'

zac

da, provjeri, i meni se čini malo daleko  *jok*
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Nemam što provjeravati, službena procjena udaljenosti je takva.

Ovih 5780 MPc je udaljenost kvazara (co-moving udaljenosti). Mi ovdje ne gledamo kvazar kakav je danas, već njegovu sliku zakašnjelu 11 milijardi godina. U ovom trenu on više nije udaljen 11 milijardi svjetlosnih godina, već 18.5 milijardi jer se Svemir u međuvremenu proširio, nije statičan. Ne znam kako da to jednostavnije objasnim. Iz istog razloga promjer vidljviog Svemira nije 13,8*2 milijardi svjetlosnih godina, već nekih 93 milijarde svjtlosnih godina. Mislim da je uzrok zabuna što koristimo svjetlosne godine i godine, a trebali bi parseke i godine.

PS: Još bolji primjer, zamislite da imate radar i mjerite moju udaljenost, a ja se vozim u autu nekom brzinom od vas. U trenu kada stisnete gumb "mjeri" na radaru, on pogodi mene u jednom trenu i vrati se par trenutaka kasnije do uređaja. Dok vi uzmete vremena da očitate radar, recimo pola sekunde ili sekundu, ja više nisam na istom mjestu već sam se udaljio do vas. Udaljenost koju ste izmjerili odnosila se samo na taj trenutak, a već slljedeći tren to je skroz neka druga vrijednost. To je onaj Heisenbergov princip neodređenosti *zubo*

https://ned.ipac.caltech.edu/byname?objname=PSO+J0147%2B4630&hconst=67.8&omegam=0.308&omegav=0.692&wmap=4&corr_z=1

tome

Bravo Acheron! ALi jesi li siguran u identifikaciju te kvazarske točkice? Mislim samo, da je to vrlo lako zamijeniti sa nekom zvijezdom.
Koje je magnitude?

A vezano za raspravu o udaljenosti:
Acheron je lijepo objasnio.
18 GLY bi bio z (pomak spektra) oko 3.

z    Time the light has been traveling    Distance to the object now
0.0000715    1 million years    1 million light years
0.10    1.286 billion years    1.349 billion light years
0.25    2.916 billion years    3.260 billion light years
0.5    5.019 billion years    5.936 billion light years
1    7.731 billion years    10.147 billion light years
2    10.324 billion years    15.424 billion light years
3    11.476 billion years    18.594 billion light years
4    12.094 billion years    20.745 billion light years
5    12.469 billion years    22.322 billion light years
6    12.716 billion years    23.542 billion light years
7    12.888 billion years    24.521 billion light years
8    13.014 billion years    25.329 billion light years
9    13.110 billion years    26.011 billion light years
10    13.184 billion years    26.596 billion light years

PavleR

Razumeo sam te sve Vedrane. Uracunao si i rastojanje koje je objekat napravio od trenutka kada je svetlost posla do nas do danas.  *tu*

''koristimo svjetlosne godine i godine, a trebali bi parseke i godine.''. To je to.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

Poprilično sam siguran da je ta zvjezdica sa skice kvazar. Vidno polje i raspored zvijezda odgovara. Ako se ne varam, svaka od tri slike kvazara je m=15,6 i zajedno čine zvijezdu oko m=15. Na nekim skicama imam zvijezde oko m=15,5 tako da je su definitivno unutar dosega teleskopa.
Ali da, to je vizualno zvjezdica koju ne bih niti primijetio da nema konteksta uz nju.

Astrobobo

Štosno je na taj način izraziti udaljenosti, ali mislim da bi ipak istovremeno trebalo navesti i udaljenost svjetlosne slike, kako smo i do sada naučili. U protivnom padamo u zamku kako ćemo izraziti udaljenosti bližih galaksija  ;-)
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Na bližim galaksijama je razlika zanemariva, ali OK, kužim pomutnju.

tome

z                   Time the light has been traveling    Distance to the object now
0.0000715    1 million years                                   1 million light years
0.10              1.286 billion years                             1.349 billion light years

Na bližim galaksijama te su vrijednosti jako bliske.
A na ovim jako udaljenim objektima obično uzimaju vrijednost pmaka (z).
Ali ja mislim da je najjednostavnije izraziti se u LY, to je nekako svima najrazumljivije.

Adri

Citat: Acheron  u 25.09.2025. u 08:03:07 satiEvo još jedan objekt, čija udaljenost nije tako "mind bending".
Jedno dva dana sam se nećkao oko ove skice, da li je previše tamna, ali onda sam shvatio da je baš takva u okularu. Slabo definirane varijacije u sjaju pozadine. Najjasniji detalji koje sam vidio su one tamne maglice, LDN 1110, LDN 1111 i LDN 1112. Posebice se LDN 1110 lako vidjela, to smo prvu noć gledali pa sam uvjerio Adrija da je slonova surla  *zubko*
Sljedeću noć sam ispravio grešku.

PS: Moram ispravit grešku, vidno polje je cca 90 x 75'

Meni se cinilo da gore iznad ovog najsvijetlijeg dijela vidim jos jedan luk svjetlosti, pa sam zato pomislio da je to ic 1396.

Acheron

Moram primijetiti da vas je kvazar naložio, a za tu skicu mi je trebalo 15min. Sa IC 1396 i pratećim objekatima sam se patio sat i pol na lojtri u mraku  *zubo*

Evo još jedne skice.

tome

Ovako se i ja sjećam pogleda u okularu.
Super skica.
Super objekt.
 *tu*

Maki

Citat: Acheron  u 18.09.2025. u 22:36:35 satiOvo je tjedan Lika Star Partya. Priče oko njega čuvam za post, za koji očekujem kako će biti poduži i dostupan sljedeći tjedan.

Dakle, ponedjeljak je i vedro vrijeme. Željan sam promatranja jer očekujem da na LSP-u ću ja biti taj koji će najmanje promatrati, dok drugi budu tražili ,,daj da vidim ovo, daj da vidim ono". Vagao sam uzeti Taurusa pa otići na Jošavicu ili Apača pa Hotnju. Obiteljske obaveze su presudile, idem s Apačem na Hotnju.
...

Više na:
Hotnja za zagrijavanje

Ako već nisi, probaj u Taurusu M52. U 14ici je izgledao kao M11 u manjoj aperturi. :)
7009 ti je odličan, meni je sa njim najveći problem za uvećanja to što je nisko, pa je seeing slabiji nego na ostatku neba. Mi smo ga gledali u odličnom seeingu na 420x ali je tvoja slika detaljnija. Smanjenje povećanja ne pomaže, objekat je previše svetao.
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Acheron

Za vikend 19-21.9.2025. odigrao se Lika Star Party (u daljem tekstu ,,LSP"), šesti po redu. Okupilo se opet puno astronoma amatera, ne znam točno broj, ali dovoljno da se svake godine ugodno iznenadim kako se ljudima da toliki put prevaliti da bi se podružili u mraku. Kad razmislite, čak niti sugovornika jasno ne možete jasno prepoznati. Čudni smo mi astronomi amateri.
...

Više na:
Lika Star Party 2025

🡱 🡳