Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Adri, jel to neka slabašna statusna ledica ili baš rasvjeta?

Adri

A ono, ledica na samo lampi al meni smeta. Vidi se u lij3vom dijelu slike.

Stavio bi crnu koznu prekrivku za gepek prek toga da sam gledao.

Acheron

To je da solarni panel radi i noću, perpetuum debile

Acheron

Mrdnulo se i kod mene nešto
...

Više na:
Ajde više...

tome

Literarno nisi zahrđao.
Jako lijepi tekst.

Taj sektor između Oriona i Jednoroga ima nekoliko planetarki koje su mi na to-do listi. Ali obzirom na vrijeme u ovom dijelu godine biti će još dugo na listi čini mi se.
Ima tamo i puno zanimljivih HII regija.

*šešir*

Adri

Zanimljivo, NGC 2163 i IC2162 stavljam na listu za sljedeci put. NGC 1999 isto, htio bih se vise posvetiti.
To ce vec biti tamo negdje pocetak ozujka, dakle tada nam sektor neba istocno od Oriona, Jednorog, Thor's helmet i ekipa dolaze na repertoar, tj dulje ce nam biti u povoljnom polozaju kroz noc.

I danas je bilo dobro, upravo zavrsio, kombinirano sa 635icom i 300tkom (jer se isto navukli oblaci, i nakon sto sam pospremio 635, eto razvedravanja...ali srecom 300tka je slozena i ceka)...zasto ovo spominjem, jer sam ostao paf kako su se Flame i M42 vidjeli kroz 300tku, i to je nakon gledanja kroz veliki.

Ne sjecam se kako sam ikada Flame tako dobro vidio ovdje, sto samo govori koliko je bitna transparentnost (koja se poboljsala iza 21h), a i premazi na 300tki su novi skroz dok na velikom su ipak stari 15g. Mogu si samo misliti kako bi bilo na nekih 1000m i u boljem mraku.
Iako moja kuca u Samoborskom gorju nije pod nekim nebom, ipak tih 600m visine igra neku ulogu pa se cesto zapravo vidi bolje nego sto bi covjek ocekivao prema kolicini svijetlosnog oneciscenja, pogotovo kad je bistro.

Acheron

Evo mene s trece noci promatranja, uzeo sam cak godisnji za iskoristiti ovo vedro vrijeme

Acheron

Ovu nedjelju imao sam natruhe onoga što inače nazivam ,,legendarna promatranja". Borio sam se s elementima, blatom, oblacima, vjetrom, niskim temperaturama. Samo činjenica da u ponedjeljak moram na posao me ograničila u trajanju promatranja. Eto, posao je jači od prirodnih sila.
...

Više na:
Od blata do zvijezda

ediglavas

A joj! Blato.
Ja bez rifli s tregerima ne izlazim ni ljeti ni zimi.

Acheron

STF 1196 (Zeta Cnc), kako je ovo ludo dobra trojna zvijezda.  *hopla*

Acheron

U petak su me potjerali oblaci. U nedjelju sam zapeo u blatu i morao na posao sutradan. Kakve sam sreće večeras?

Već u ponedjeljak ujutro, dok smo razmjenjivali dojmove od prethodne noći, netko je bubnuo ,,bit će u utorak vedro". I stvarno, pogledam prognozu, modeli crtaju možda najpitomiju noć za promatranje u veljači. Vedru kao nedjelju, ali bez hladnoće, s temperaturama jedva iznad nule.
...

Više na:
Treća sreća

zac

A probaj koma korektor svakako, ako i bude malo zasjenjenja uz rub, pa kaj onda...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Za malo povećanje me svrbi Houdini 30mm okular s ugrađenim koma korektorom. To bi mi dalo 72x povećanja i 1,1° vidnog polja, ali strah me cijene :)

Lucius

O Houdini okularima za sada čitam sve pozitivno.

Acheron

Malo sam u subotu promatrao, s balkona. Od 18:30 do 19:20 pa onda opet od 21:10 do 22:00
Teleskop APM 140/980, seeing tako tako, uglavnom vedro, pred kraj magla. Temperatura na kraju promatranja 0°C uz 85% vlage.

STF 1110
151x: Dvije zvijezda, jasno razdvojene, manje razlike u sjaju. Obje boje su blijedožute boje. Pratilja je na 3,5h u okularu. Zanimljivo je da vidim naznake difrakcijskog uzorka
STT 171
151x: Jedna zvijezda, možda duguljasta.
280x: Blago izdužena zvijezda u smjeru 1, tj. 7h.

Prekidam promatranje zbog oblaka i obaveza. Nastavljam u 21:10

STT 171
280x: Dvije zvijezde, bliske, ali jasno razdvojene. Između zvijezda je veća razlika u sjaju. Primar je bijel, pratilja previše tamna za detekciju bode. Pratilja se smjestila na 12h.
STT 179
280x: Dvije zvijezde, primarna sjajna, žute boje. Pratilja jasno razdvojena, veoma tamna, na 8,5h i bez boje.
STF 1268
280x: Dvije zvijezde, sjajne, široko razmaknute, umjerene razlike u sjaju. Primarna je žuto-narančasta, pratilja je plavičasta i na 11h. Baš lijepa dvojna zvijezda. Skiciranje.
STF 1291
280x: Dvije zvijezde, istog sjaja, žutonarančaste boje. Zanimljivost je što se zvijezde gotovo diraju. Pratilja je na 11,5h.
STF 1223
280x: Dvije zvijezde, istog sjaja, bijele ili plave te jasno razdvojene. Pratilja se smjestila na 8h.
STF 1196
280x: Auuu. Na prvi pogled dvije zvijezde, ali primar je duguljast. Bolji pogled i primar je u biti dvije kvržice koje su taman, jedva odvojene jedna od druge. Tamni prostor između njih je jedva uočljiv. AB zvijezde su u smjeru 11,5h, a AC je dosta dalje, široko razmaknuta i na 3h. Sve tri zvijezde su blijedožute. Baš lijep prizor.
STT 191
280x: Dvije zvijezde, veoma široko razdvojene, manje razlike u sjaju i plavičaste boje. Pratilja na 7,5h.
STF 1273
280x: Dvije zvijezde, ekstremne razlike u sjaju i zvijezde se gotovo diraju. Žut primar i pratilja toliko tamna da je bez boje. Pratilja je na 10,5h.
STF 1245
280x: Dvije zvijezde, jasno i široko razdvojene. Pratilja je bez boje, na 1h. Primar je blijedožut.

🡱 🡳