Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Meni je, jer sad znam da izvlačim maksimum iz teleskopa.

Lucius

Jesi ikad testirao Explore Scientific 24 mm u 300-tki (f4.9)? Jel tamo bilo prevelike kome?

Acheron

Nisam, kupio sam ga prije 3 tjedna kada je 300tka već promijenila vlasnika.
Ali koma me dosta smetala u 23mm SW Panoramu koji sam prije imao, a kako je koma svojstvo teleskopa, a ne okulara, u 24mm je mogla biti jednaka ili gora.
Znam da na BAT-u nije bilo neke razlike u oštrini slike između 23 SW Panorame i 24mm ES-a, osim što mi se čini da ES ima konstrastniju sliku.

Lucius

Meni jedino fali neki širokokutni okular malog povećanja, a ES 24 mm 82° mi se dopada (taj si mi i preporučio na onoj temi o okularima). E sad, strah me da sa f4.7 ne bi bilo prevelike kome. Sa 25 mm Super Plossl je i ne primjetim...nije izražena.

Acheron

Ma kupi i ne zamaraj se. Meni u 23mm koma nije smetala na f/5 iako se vidjela.
U BAT-u je problem, jer mi se već u par navrata dogodilo da sam pomislio da vidim galaksiju, a ono razmazana zvijezda ili da sam ignorirao galaksiju jer sam mislio da je razmazana zvijezda.

Inače, postoje jeftiniji koma korektori od Paracorra, tebi bi bez problema za pola cijene pasao koma korektor od Explore Scientifica. Osim Paracorra i Explore Scientifica, svi ostali koma korektori su prilagođeni isključivo za astrofoto i teško je dobiti bez nekog kemijanja podešavanje udaljenosti okulara od koma korektora. Mogao sam jeftinije proći s takvim kemijama, ali siguran sam da bih u jednom trenu u mraku popi*dio kemijajući. Paracorr (i ES) se koriste jednostavno i bez problema.

Lucius

Citat: Acheron  u 21.10.2023. u 20:00:59 satitebi bi bez problema za pola cijene pasao koma korektor od Explore Scientifica
Ma nema mi smisla trošiti za koma korektor jer na svim okularima koje imam koma je nikakva tj. jedva jedvice primjetna ako se baš potrudiš tražiti je. Da je i jača sa ES 24 mm ne bi mi smetalo...samo da nije sad pola vidnog polja. *zubko* To ionako nije okular koji bi se prečesto koristio.

Acheron

Pokušao sam promatrati Jupiter, ali seeing je bio žali bože. Jedva sam vidio dvije pruge na njemu.
Ali zato...

-Testirao sam ekvatorijalnu platformu i radi kao urica. Postavim je, podesim nagib, os usmjerim prema sjeveru i upalim. Platforma dalje sve radi sama, a kada nakon sat vremena dođe do kraja hoda dobijem "biiiip" i 30s kasnije se resetira u inicijalni položaj.
-Kolimacija: prošli put me iznenadilo kako kad ubacim Paracorr kolimacija ode u 3pm. Sumnjivac mi je bio adapter s 2 na 1.25" koji je došao s teleskopom. Ovaj put sam kolimirao koristeći TeleVue adapter 2 na 1.25 i nakon što sam ubacio Paracorr, kolimacija je ostala ista. Toliko o el cheapo adapterima. Sitnica o kojoj malo tko razmišlja, a može uzrokovati frustracije i ometati performanse teleskopa.
-Binoviewer - unatoč tome što nemam tako puno backfocusa kao na starom Tristaču (gdje ga je bilo cca 50mm, a sada je 25mm), binoviewer i dalje dolazi u fokus bez problema. Najmanje povećanje koje imam s binoviewerom je sada 345x  *zubo*  Morat ću nabaviti neke 25mm okulare, Plossl vjerojatno, da to malo smanjim.

Eto, svo ovo pimplanje sam odradio u dvorištu, sada kada znam što i kako radi, čeka se prilika za mrak.

I da, loš seeing me nasikirao  *zubko*

ediglavas

Platforma se sama resetira? Nema više navijanja. Vidiš, vidiš.

TonY206

Super da platforma dobro funkcionira  *tu*, bit će sad puuuno skica  *zubo*

Kakvo je iskustvo promatranja sa binoviewerom? Baš bih volio isprobati.. Zaboravio sam na LSP pitati da li tko ima da probam..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Meni je binoviewer nezamjenjiv za promatranje planeta.
Jednostavno se vidi bolje na istom povećanju. S binačem je 200x kao s jednim okom 300x.

Sukus ovog vikenda
Djelomično uspješan vikend

TonY206

SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Svako oko dobiva oko 40-45% svjetla, a percepcija se popravi za 30%. Prst-palac računica mi kaže da je -15%. Iz tog razloga se držim "kiklop" moda za promatranje DSO-a.

PS: Jeftini binovieweri imaju male prizme pa ne možeš koristiti okulare sa širokovim vidnim poljem.

TonY206

Kužim, matematika ovdje ima smisla. Hvala za info  :-)
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Štefek

Citat: Acheron  u 06.11.2023. u 12:18:26 satiSukus ovog vikenda
Djelomično uspješan vikend

Zanimljiv vikend Vedrane. Kažeš nema u Perzeju na oko 3h 45deg ništa, a ja i sad trošim vrijeme (30h do sad) na jednu planetarku tamo koja je teško "vidljiva" i kameri. 😀. Za sad imam šumovite obrise..
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Acheron

🡱 🡳