Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Zeleni_Zub

Ovo mi je uvijek baš gust za čitati *pljesk* *pljesk*

A bilo bi lijepo nekad baciti oko kroz tristotku  *zubko*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Vger

Veselim se Star partiju pa cemo svi da bacimo oko kroz tu cjevcicu.:) Osobno imam samo jedan potencijalni problem s reflektorima...odnosno Dobsonom. Slika je vertikalno obrnuta...u vecini 99% slucajeva to ne smeta nimalo....ali pri pogleda na Mjesec zbunjuje jako i to samo zato jer ga cijeli zivot gledam iznad glave i odjednom je sve izmjesano. Dolje je gore i obrnuto...taj dio nikako da sazvacem.:)

Acheron

Kupiš reflektora, preseliš s njim u Australiju i stvari ostanu normalne :)

Vger

Ma jok...lud neki narod...Mjesec im visi naopako.:)

Acheron

Promatranje 2019-10-01

Vozeći Breveto 200 Velika Gorica (biciklistički event) otkrio jedno golo brdo kraj Gornjeg Taborišta, 5 km od Pokupskog. Tu se nekad nalazila gusta šuma koja je prije par godina iskrčena, a do vrha brda vodi nekih 50 m kolnog puta. Ludilo! Moje oduševljenje je postalo još bolje kada sam ovaj utorak otkrio kako je kolni put pojačan tucanikom, čineći tako pravi makadam. Na vrhu brda sam shvatio da imam čist horizont na 360°, nigdje šuma, reljef ili građevine ne smetaju više od 2-3° nad horizontom. Filing kao u planetariju. SQM je mjerio 21.15, očekivao sam da će biti 21.20-21.25, ali pripisat ću to lošoj prozirnosti. K tome me užasavao intenzitet svjetlosne kupole nad Petrinjom. Izgledala je kao nuklearna gljiva i bila jasno plave boje. Iz tog razloga je od sjeverozapada do istoka nebo lošije ispod 30°, ali jug je dobar, zenit je dobar, zapad je solidan. Problem je što se ova lokacija nalazi na području divljine. Ima čagljeva, lisica, a blizu su i lokacije s vukovima. Ne bojim se tih životinja, ali opet, biti gore sam dok sve oko tebe šušti... malo je jezivo. Drugi je ljudski faktor, naime, ovo brod je na ruti ilegalnih migranata. Ne očekujem probleme s njima, jer vjerojatno izbjegavaju lokalce i žele što prije doći na odredište, ali mi nije svejedno.

Došao sam lokaciju oko 20:15 i krenuo se pripremati. Nakon 5 minuta obišla me policija, ali kada su vidjeli čime se bavim otišli u roku od 30 sekundi uz napomenu da neće više smetati. I bilo je tako. Ja sam se posvetio teleskopu, kolimaciji istog i potom sam se bacio na promatranje. Odlučio sam isprobati novi SkyWatcher Planetary okular s 3.2mm fokusa. Shvatio sam da sam previše konzervativan s povećanjima pa sam odlučio prebaciti 300x povećanja, koliko mi je do sad bio maksimum.
Osnovne informacije

Broj promatranja:                2019-14
    Datum:                                  01.10.2019.
    Vrijeme:                                20:30 – 22:45
    Temperatura:                       12°C
    Vlažnost:                              Srednja
    Tlak:
    Prozirnost:                           Osrednja
    Granična magnituda:         21.15 mpas
    Seeing:                                 Dobar
    Instrument:                          300/1500 GoTo

U opisima vrijede sljedeće kratice:
HYP – okular iz Baader Hyperion (68°)
PL – okular iz serije SkyWatcher Planetary (58°)
OIII – filter Baader OIII 2" (50.8mm)

Promatranje

Za testiranje okulara okrenuo sam na zvijezdu Pi Orla (Pi Aql). Ovo je dvostruka zvijezda s razmakom od 1.43 lučne sekunde. Na 465x povećanju obje zvijezde su bile i više nego jasno razlučene. Vidio sam dvije kvrge s difrakcijskim ,,čušpajzom" oko njih. Čušpajzi pojedinih zvijezda su se preklapali, ali ove dvije svijetle kvrge su stalno bile odvojene. Zrak je titrao, ali nije bio katastrofa.

NGC 6803, PNEB, m=11.4, Aql

465x PL: Kupio sam 3.2mm okular potaknut željom da ovoj maglici pokažem tko je gazda. Friška figa, veće povećanje nije imalo efekta. Da se razumijemo, lakše se vidjela njena ,,fejk" zvjezdana pojava u vidu sitnog diska koji mi se činio okrugao. U tom disku nije bilo detalja, eventualno mi se na trenove ukazivala tamna kvrgica. Nisam valjda novac bacio u vjetar?

Poslije NGC 6803 bacio sam se na Neptun. Planet kao planet bez detalja, blijedoplavi disk nejasnih rubova. Skrenuti pogled je u smjeru 2h, na oko 2 promjera planeta otkrivao sitnu, tamnu zvjezdicu. Ta neugledna zvjezdica je Triton, najveći Neptunov satelit.

Messier 15, GC, m=6.2, Peg

465x PL: Seeing muti sliku na ovom povećanju pa sam skup ne izgleda spektakularno niti je razlučen skroz na skroz. Mliječnost u i oko jezgre je ovalna, promjera je oko 1.5′, dok ostatak skupa se proteže na otprilike pola vidnog polja, tj. 3.7′.

465x PL OIII: Ubacio sam OIII filter da probam uočiti planetarnu maglicu Pease 1. Ne samo da nisam vidio maglicu, već je skup skoro iščeznuo u okularu.

250x PL OIII: Na manjem povećanju skup se nazire kroz OIII, tj. vidim mutno tijelo skupa a skrenuti pogled otkriva par zvjezdica. Niti jedna od njih ne iskače u ovom svjetlu pa zaključujem da od planetarne maglice ništa.

Messier 57, PNEB, m=8.8, Lyr

250x PL OIII: Sjajna, velika maglica, ovalna s omjerom stranica 3:2. Oval je obrubljen sjajnim obodom koji je širine oko 1/3 radijusa maglice s tim da je u smjeru duže osi nešto ,,deblji". Sredina je jednolika, bitno tamnija. Ni traga središnjoj zvijezdi. Dimenzije maglice procjenjujem na 75" x 50", širina oboda je oko 10".

465x PL: Izbacio sam OIII filter i moram priznati da maglica sada izgleda ljepše jer je uokvirena okolnim zvijezdama. Na ovom povećanju je ogromna, pruža se 1/6 vidnog polja po dužoj osi. Izgleda kao maglica Helix, tj. NGC 7293 na manjem povećanju. Oduševljen prizorom odlučujem ga skicirati.

Messier 56, GC, m=8.3, Lyr

465x PL: Nastavljam zlostavljati nebo s velikim povećanjem. M 56 je još jedan objekt koji je odlučio skriti svoje tajne iza lošijeg seeinga. Skup je sjajan, velik, cijeli se proteže cca 1.9′. Skup je prošaran s cca 50 individualnih zvijezda iza kojih se krije slaba mliječnost.

NGC 6765, PNEB, m=12.9, Lyr

465x PL: Što je ovo?! Vidim taman, duguljasti flek. Izgleda kao neka galaksija.

250x PL: Flek je tu, sada je sjajniji i ima zvjezdicu na lijevom rubu, duguljast.

250x PL OIII: Unatoč filteru flek nije nestao pa zaključujem kako je unatoč neobičnom izgledu ovo u stvari planetarna maglica.

Uočavam bljesak sa sjeverozapada, moguće nevrijeme u daljini.

NGC 6826, PNEB, m=8.8, Cyg

250x PL: Vidim je u finderu kao zvjezdicu! Impresivno. Okular otkriva veoma sjajan, okrugli disk solidnih dimenzija s izraženom zvijezdom u sredini. Disk je jasan, mrvicu tamniji na rubovima, u sredini je bez detalja.

465x PL: Veoma sjajan i dalje, bez detalja u disku jedino oko središnje zvijezde je mrvicu tamniji. Promjer maglice je oko 30".

465x PL OIII: Filter je ubio središnju zvijezdu bez otkrivanja novih detalja.

NGC 6884, PNEB, m=10.9, Cyg

143x HYP: Ništa nisam uočio, samo su zvijezde u vidnom polju.

465x PL: Jedna zvijezda je sumnjivo mutna. Ubacujem OIII filter.

465x PL OIII: Ništa posebno, samo sitan, gotovo zvjezdolik objekt čiji sjaj je ostao netaknut OIII filterom.

Prošlo je već dva sata promatranja. Nisam se držao plana promatranja već sam obišao nekolicinu od prije dobro promatranih ili poznatih objekata. Unatoč tom ,,zabušavanju" u pregledavanju neba, bio sam zadovoljan jer je promatranje bilo bez opterećenja da se dovrši neki sektor neba. Za kraj sam odlučio pogledati Uran. U okularu, pri 465x sam vidio tirkizan disk bez detalja. Oko planeta vidim tri zvjezdice, jednu u smjeru 11h, jednu u smjeru 2h i treću u smjeru 6h. Ova zvjezdica u smjeru 2h je neka pozadinska zvijezda. Cartes du Ciel kaže da je m=15.8, ali sumnjam u točnost tog podatka. Zvjezdica na 11h je Oberon (m=14.1), a Titania je na 6h (m=13.9).

Nakon Urana bilo je 22:45 te sam se odlučio spremiti i poći kući. Ipak je sredina radnog tjedna.

Adri

Meni su m57 i m27 izuzetno zanimljivi kroz 12 incha. Sa osrednje lokacije napokon vidim neke detalje.

A jesi ikada centralnu zvijezdu u m57 uhvatio sa svojim scopeom?

Mozda je i 250x malo previse za m15? Meni kroz 9mm okular (znaci 166x) kuglasti poput m13, m92 i m15 izgledaju odlicno. To je cca 2mm izlazna pupila.

IMHO, m13 u 12 incha = omega centauri u 8 incha, sto se tice razlucivosti i detalja

I da, ovo sto kazes migranti i policija. Ne znam, meni bi to malo ubilo volju za svime, to sto me obisla policija.
I sva ta situacija i kod nas i u Europi mi vec malo pocinje ici na zivce. Kao da se pretvaramo u policijsku drzavu.

Acheron

Meni kuglasti su nekako najljepši oko 200-250x, u biti 7mm UWAN daje lijepo vidno polje (20) i povećanje od 214x, sweetspot.
Centralnu nikad nisam vidio u M57, ali imam filing da sam blizu.

Migranti, ja se držim one: ne diraju mene, ne diram njih. Zapravo, da mi bilo tko izleti u mraku iz grma usro bi se u gaće, balkanac, europejac, azijat, afrikanac...

Adri

Citat: Acheron  u 04.10.2019. u 10:28:41 sati

Centralnu nikad nisam vidio u M57, ali imam filing da sam blizu.

Neki udaljeni otok, po mogućnosti par 100m nadmorske visine (Lastovo npr) nakon dobre bure i onda je najveća šansa za uhvatiti centralnu zvijezdu. Tako planiram u lov na horsehead ove godine.

Acheron

Horshead je zahtjevan objekt, ali nije nedostižan. Kad je dobra prozirnost na PG-u da se vidjeti. Ne očekuj "glavu" konja, već više neki trokutasti/čunjasti izrez iz blijede maglice.

Adri

Citat: Acheron  u 04.10.2019. u 10:54:25 sati
Horshead je zahtjevan objekt, ali nije nedostižan. Kad je dobra prozirnost na PG-u da se vidjeti. Ne očekuj "glavu" konja, već više neki trokutasti/čunjasti izrez iz blijede maglice.
Ono sto vidimo je najcesce nesto ixmedju onoga sto vidimo i onoga sto mislimo da trebamo vidjeti, osobito kad se radi o objektima na rubu detekcije.

Zato kazem da su nas fotografije pokvarile, nismo full objektivni prema onom sto vidimo.

Alk tko kaze da fotografije vjerno prikazuju stvarnost... *zubko*

Edit: Ovih dana bi moglo pred jutro biti dobro baciti pogled na oriona, mjesec lijepo zadje a i prozirnost bi mogla biti dobra.

newbie

Jutros sam ga gledao u 15 do pet iz Zg, bio je taman visoko (probudio me pas). Skoro sam izvukao opremu van. Skoro.  *zubo*
Oprema:
Meade LXD500B astromod. + 1702 motori, Meade LXD500B nemod. + 1702 motori
Astro professional ED Apo 80/560 f7, Orion mini guide scope 50mm, Bresser/Meade 102/980 akromat, Skywatcher 102/500 akromat, Celestron 5SE,
Skywatcher 127/1500 plavi Maksutov
FF FR 0.8x za APO 80mm f7 (TS), Canon EOS 300D nemod., Canon EOS 1000D nemod., Canon EOS550D nemod., ZWO ASI 120 MC-S

Adri

Citat: newbie  u 04.10.2019. u 13:13:22 sati
Jutros sam ga gledao u 15 do pet iz Zg, bio je taman visoko (probudio me pas). Skoro sam izvukao opremu van. Skoro.  *zubo*

Sutra navecer bi moglo biti vedro...jos ako padne kisa i zahladi...bit ce potencijala za lov na tamnije objekte

Danijel

Citat: Acheron  u 04.10.2019. u 10:28:41 sati
...
Migranti, ja se držim one: ne diraju mene, ne diram njih. Zapravo, da mi bilo tko izleti u mraku iz grma usro bi se u gaće, balkanac, europejac, azijat, afrikanac...

Već za nekih 30-tak kuna može se kupiti mala bočica suzavca. Odlična je za obranu od životinja ili ljudi. S time niste prepušteni na milost ili nemilost situaciji već možete utjecati na svoju sigurnost. *tu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Adri

Citat: Danijel  u 04.10.2019. u 20:39:23 sati
Već za nekih 30-tak kuna može se kupiti mala bočica suzavca. Odlična je za obranu od životinja ili ljudi. S time niste prepušteni na milost ili nemilost situaciji već možete utjecati na svoju sigurnost. *tu*
I dalje drzim da je argument puske jedan od boljih  *zubko*

Da se nebi krivo shvatilo, nista ni ne poticem ni ne hinim. To je alat, a covjek je taj koji je za okidacem...

Ista stvar ko kad mi kazu da bacam petarde kad mi se medvjed presetava blizu kuce. Sam vi bacajte petarde...Mislim, ne pada mi na pamet da pucam u njega, ali radje nebih igrao na blef, a efekt ako opalis onkraj njega je isti ko da bacas petarde, a imas i plan b ako krene u smjeru u kojem nisi ocekivao koji s petardama nemas...

Btw, argument puske, siguran sam da ce se Acheron prisjetiti hahahaha

Vidim da Acheron dosta koristi ovaj od 3.Xmm okular, sto daje 465x. Hm osobno mi ne odgovara manje od 1mm izlazne pupile, uvijek sam se i drzao nekako tog pravila. Slika postane pretamna a i nije toliko ostra, sto mislim da je razlog jer se radi o masovno proizvedenoj optici (nisam mjerio ovo zrcalo ali ne vjerujem da je bolje od 1/4 lambde).

Acheron

🡱 🡳