Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

suky13

Vrhunski izvještaj,užitak za čitanje!
Bilježim se za neki budući odlazak na spomenutu lokaciju!

Acheron

ediglavas

Acheron

Pregazio me posao, oženio se u međuvremenu i tak... teleskop mi nije bio prioritet.
Sad se nadam nadoknaditi propušteno :)

Acheron

2020-08-30: Natrag na Mars

Subota, krajem ljeta znači radne akcije najgore vrste – slaganje drva za zimu. Zima i hladnoća su veoma apstraktan pojam kada slažeš drva na +30°C uz nesnosnu sparinu, ali tako je kako je.  Poslije te radne akcije koja je uključivala 6h solidne fizičke aktivnosti i 15m drva (imao sam pomoć) bio sam gotov. Došao sam kući i mrtav umoran se skljokao u krevet oko 20:30, dok je vani još dan bio. Probudio sam se oko 22h, odmoran i nikako raspoložen za nastavak sna. Kako ubit vrijeme?

Malo iza ponoći bio sam kod svojih na selu i sklapao teleskop. Mars se crvenio na jugoistoku i ja sam se pozicionirao tako da ne gledam preko nikakvih krovova i betonskih površina kako bi kvaliteta slike bila što bolja. Čak sam i betonsku stazicu ispred teleskopa polio vodom da se što prije ohladi na razinu okoliša. Nažalost, sve više krošnje susjedove džungle (alkoholičar koji je zapustio dvorište i životari po domovima) ograničavaju mi pogled na nebo. Zato sam se pomirio s pozicijom gdje su mi lampe ulične rasvjete tukle direktno u oči i teleskop.

Mars je bio prekrasan u okularu, sitan i zbog muljave atmosfere bez detalja. Ipak, i takav, u tehnici vodenih boja, bio je lijep, narančast, zlatno žut na sjeveru s flekama bijelog na jugu. Na momente bi se atmosfera smilovala pa bih uočio neke jasnije detalje, ali većinom je kuhao na toplom ljetno zraku. Uspio sam na zapadnom limbu planeta (desni u okularu) vidjeti naznake velike žute pjege – Hellasa. Po sredini diska pa u smjeru istočnog limba pod kutom od 45° pružao se splet sivih fleka – Mare Cimmerium. Malo desno od njega se vidio prstić prema zlatno žutoj sjevernoj hemisferi – Syrtis Minor. Ispod Mare Cimmeriuma mi se na tren ukazala tanka nit koja se pružala do sivog obruba južne polarne kape, usudio bih se reći da je skoro pa kanal. Atmosfera i oči se igraju sa mojom percepcijom Crvenog planeta.

Nakon 45 minuta promatranja planeta i sat vremena uštimavanja teleskopa za promatranje bio sam gotov. Već je kucnulo 2 ujutro i krenuo sam se spremati. S juga su došli oblaci a atmosfera je skroz zakuhala. Na kraju sam zadovoljan, sezona lova na Mars je otvorena mjesec i pol prije opozicije.

Vger

Sretno mladozenja.:)

Ja s Marsom jos nisam imao srece. Nisam pogodio mirnu noc...iako "naslucujem" neke nijanse i polarnu kapu. S binoviwerom obican kratki akromat postaje zvijer na planetama. Prije cca mjesec dana ulovio sam izrazito mirnu noc sa Jupiterom i Saturnom. Uspio sam vidjeti kristalno cistu Kasinijevu pukotinu. Cesto je vidim s binacem...al tada je zaista bila kristalno ostra. Sve je to bilo optimalno na cca X170. Tu negdje. Osim pukotine vidio sam jednu lijepu straftu na samom Saturnu! To mi se jos nikad nije desilo. Ocito je na 4 incha jako bitno uloviti jako, jako mirnu noc i onda nastaje magija. Jupiter mi je tad isto jako lijepo pokazao mrlju, al i neke zanimljive strukture (koje jos nisam vidio) na gornjem prstenu.

Beorn

Teleskopi: Takahashi TOA-130, Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: Touptek ATR2600m, ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, ZWO ASI290mc

Acheron

Mars od sinoć, evo prvo skice da malo kontriram sekciji astrofotografije

Pun report kad ulovim cajta napisati

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa | ZWO Seestar S50 Pro + TH10 EQ |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Frenki

https://www.youtube.com/watch?v=clmI6aEJ_1Q
Teleskopi: Celestron 9.25", SW 250 PDS, SW ED80/600ED, maksutov 90 i 127mm,Sesstar S50pro
Montaže: SW HEQ5 pro GoTo, EQ5,SW AZ GoTo, Meade LXD75 OnStep
Kamere: ASI120 mono, Omegon 571C, StellaVita,
Dalekozor: Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo: Sony DSC-HX400,Nikon 7500, D3200,modificirani canon 450D, 50mm, 50mm f1.8, Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang f2 16mm,500m f 6.3, Omegon tracker Lx3,...

Tomislav

Bome svaka čast što sve znaš prepoznati (i prenijeti na papir) ! *šešir*

Imaš li možda neku preporuku ili savjet za software (ili link na karte, članak, bilo što), gdej bi mogao imati uvid u tekuće nama okrenuto lice Marsa?

Ja kad promatram lovim nasumično detalje, ali osim golih osnova pojma nemam što je što (poimenvati, što ima kakav oblik, itd itd)

Uz kartu i prostorski osijećaj gdje bi se što trebalo nalaziti, bi digao promatranje na višu razinu i sigurno iščupao više detalja...

Našao sam ovo (hendi za mobitel):
https://skyandtelescope.org/wp-content/plugins/observing-tools/mars_profiler/mars.html

Misliš da je dovoljno detaljna?
E sada, potrebno je još tu veliko ravninu misleno pretočiti na sferčni oblik... :-)
SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4
ES Coma Corrector; TeleVue 2x barlow; Astronomik UHC, Castell OIII

Acheron

Mars Profiler je ok za okvirnu orijentaciju.
Za detalje koristim albedo kartu iz 1950ih
https://planetarymapping.wordpress.com/2016/01/29/albedo-map-of-mars-ebisawa-1957/

Tomislav

SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4
ES Coma Corrector; TeleVue 2x barlow; Astronomik UHC, Castell OIII

Acheron

Mars od subote navečer, dok je seeing iznad Bunića bio samo dobar

Zeleni_Zub

Fantasticno Ach  *pljesk*

Nocas sam i ja po prvi puta posmatrao Mars (barem kako je blizu Zemlji) i stvarno je prelijepo koliko se detalja vizuelno moze zapaziti, toliko da sam sav dobar seeing potrosio na vizuelno posmatranje, ali ispast ce ipak i neka slika  :-)
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

🡱 🡳