Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Lucius

Antoto

Užitak je ovo čitati, meni se skica Leo Cluster područja jako sviđa. Baš ću prošvrljat tim područjem da koliko ću ih sam vidjeti.
Koliko je izazovnije crtati tako nešto naspram samo slike što vidiš u okularu?

Pročitao sam i izvještaj s Messiera u Istri, jako lijepa uspomena mi je vožnja biciklom oko Višnjana i prolazak kroz polja lavande na putu prema zvjezdarnici. Nisam bio u RH ove godine, ali iduće ću nastojati doći (Iako mi se ove brojke od 80ak objekata u par sati čine nedostižne  *zubko* )
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Tomislav

Citat: Acheron  u 23.03.2023. u 21:32:13 satiZadnje dvije noći bio sam veoma vrijedan. Sve u svemu, skoro 6h sam proveo zureći kroz okulare. Prognoza i nebo su surađivali tako da će uskoro biti opširnih izvješataja i fenski šmenski skica.

Za početak da malo kontriram onaj Stipini NGC4565

Acheron,

razorio si sistem sa ovom skicom.... To je to.
Bravo  *šešir*
SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4
ES Coma Corrector; TeleVue 2x barlow; Astronomik UHC, Castell OIII

Tomislav

Što se tiče kome... Ah... jednom kada ju vidiš je ne možeš više ne vidjeti.
Ja sam prvih par godina koristio jednak f4,9 bez koma korektora, ali od kada sam ga nabavio, više ne napušta fokuser. Ali treba naglasiti da sam ja još uvijek "manual" i objekti pri promatranju driftaju od ruba do ruba; korektor tu radi veliku razliku.

Kod praćenja je ipak nešto drugačije. Ako se radi o malom objeku koji je u centru, slika objekta ne trpi. U tom slučaju trpi jedino estetika cijelog polja, toliko više koliko je više sjanih zvijezda u polju.

ALI...Estetika je također važna... A važno je uživati u pogledima  :-)
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4

Lucius

Tomo, vidim da imaš Morpheus okulare. Kako si zadovoljan sa njima?

Acheron

Citat: Antoto  u 27.03.2023. u 18:02:06 satiKoliko je izazovnije crtati tako nešto naspram samo slike što vidiš u okularu?

Pa dosta je zahtjevnije. Prvo tražim fleke na rubu vidljivosti u okular, a kada ih nađem onda se bavim njihovim smještajem u prostoru i crtanja istog na papiru. Kako kod skica koje pokrivaju područje veće od jednov vidnog polja okulara radim greške u položajnom smještaju detalja, na ovoj skici Leo Clustera sam "varao". Zvijezde sa skice sam identificirao u Cartes du Cielu te iskoristio njihov točan položaj iz planetarija da ih nacrtam na prazan list papira. Potom sam ponovno smjestio galaksije na skicu s položajima relativnim u odnosu na zvijezde. U kratko, povećao sam si obim posla za 5x :D

Citat: Tomislav  u 27.03.2023. u 19:40:33 satiŠto se tiče kome... Ah... jednom kada ju vidiš je ne možeš više ne vidjeti.

Ovo si baš dobro napisao, nisam je dosad primjećivao dok nisam krenuo testirati okulare. Iz tog razloga ću požuriti s kupovinom koma korektora. Koji korektor koristiš? Naginjem prema Explore Scientificu, ali u glavi mi se vrti pomisao da se riješim kome jednom za svagda i uzmem (preskupi) Paracorr.

Tomislav

Citat: Lucius  u 27.03.2023. u 19:45:03 satiTomo, vidim da imaš Morpheus okulare. Kako si zadovoljan sa njima?

PRE zadovoljan. Magični okulari. Ne samo da su odličan value for money, i da su odlični prema rubovima, daju odličan spacewalk feeling, i da imaju vrhunsku transmisiju, negu sam najbolje ikad poglede na planete imao kroz njih - daju fantastčan kontrasti i izvedbu boja! Moram staviti ruku na srce i priznati da su barem tako dobri kao (nešto) skuplji Pentax XW, ako je suditi po pogledima koje sam imao kroz XW 5mm. Ovdje govorim o Morpheus 9mm i 6,5mm (imao sam priliku probati i 12mm), ali treba naglasiti da nisam nikada uspoređivao usporedive fokalne dužine sa Pentaxima XW.

Citat: Acheron  u 27.03.2023. u 20:01:43 satiOvo si baš dobro napisao, nisam je dosad primjećivao dok nisam krenuo testirati okulare. Iz tog razloga ću požuriti s kupovinom koma korektora. Koji korektor koristiš? Naginjem prema Explore Scientificu, ali u glavi mi se vrti pomisao da se riješim kome jednom za svagda i uzmem (preskupi) Paracorr.

Explore Scientific. Ja prezadovoljan. Bez brige, očisti komu na rafraktorsku kvalitetu! Optički nemaš što brinuti. Prednost Paraccora je što jednako učinkovit i mnogo lakši za korištenje, i robustniji komad opreme, ali Televue proizvodi su u Europi prešli svaku granicu razumnosti što se tiče cijena - ovo sada graniči sa ludilom. :-P  Možda šverc iz USA... :P

Ako se dobro sijećam, mislim da je m a r k o imao ES koma korektor i nije bio oduševljen mehanikom. Istina je da helikalni dio fokusera, koji se vrti, ima malčice "lufta" - fokusira se tako da se vrh odvrtava po navoju - ali u slučaju mojeg primjerka luft je stvarno mali i neki mini-pomak helikalnog vrha korektora, ako se upće desi kada ga se optereti teškim okularom, NE utječe na sliku. Mehanički sam također zadovoljan. Nabavio sam si parfokalne ringove za okulare i tako mi svi sjednu na približno istu fokalnu točku, pa niti ne trebam puno vrtiti helikalni dio korektora.

Međutim jedna važna stvar koju je potrebno provjeriti je, koji je raspon fokusa na tvojem budućem teleskopu. Fokanim točkama svih okulara koje koristiš dodaj dodatnih +6 cm koliko je visok helikalni dio koma korektora, koji sjeda na fokuser; dakle svaki okular bude sjeo 6 cm više u fokuseru i trebaš dodatnih 6cm in-focusa da okular dosegne fokus. Što znači da može pofaliti in-focus travela ako je početna fokusna točka (= točka u kojoj okular, koji treba najviše in-travela, dostiže fokus) prenisko.

To možeš možda i mailom riješiti. Pogledaj koji od tvojih okulara doseže fokus na najnižoj točki. Probaj onda od Taurusa doći do informacije na kojoj točki (koliko cm odvrnutog fokusera) isti okular doseže fokus na Taurusu 20" f4,2. Ako je ta točka na udaljenosti višoj od 6 cm odvrnutog fokusera od cijevi, nemaš beda - i taj i svi idući okulari koji se fokusiraju na višoj točki, će ti doseći fokus.

Nadam se da nisam previše zakomplicirao :)

To je inače smo predostrožnost, rađe provjeriti prije nabave. Sumljam inače da kod teleskopa tog ranga nema dosta raspona za fokusiranje (bilo in ili out) - logično je da će se sigurno koristiti koma korektor na njima i logično bi bilo je u dizajnu to i predviđeno.

Tomislav

Citat: Acheron  u 27.03.2023. u 14:25:27 satiProšli tjedan sam uspio uloviti dvije noći za redom za promatranje. Ovo je izvještaj s druge večeri.

To promatranje je iznjedrilo najbolji pogled na M51 koji sam ikad imao. Shodno tome je iznjedrilo i najbolju skicu M51 koju sam ikad napravio. Više na linku:

Trnovac Glinski 2023-03-22

Hvala na čitanju.

Još jedna uber realistična skica - ovaj M 51 je stvarno kao pogled u okularu za najboljih noći - bravo!

Acheron

Citat: Tomislav  u 27.03.2023. u 21:03:01 satiExplore Scientific.

Hvala na infu!
Trenutno na 300/1500 koristim 50mm adapter da mi svi okulari dođu u fokus tako da bi na njemu koma korektor radio bez problema.
Sad se moram raspitati za Taurusa.

Acheron

Evo skiculje M44 od utorka navečer.
Uvijek se ježim skiciranja otvorenih skupova zbog mnoštva zvijezda koje treba ucrtati, ali u ovom slučaju je bilo baš zabavno.
Ovo je bila brzinska skica iz dvorišta pa nema neku posebnu priču iza sebe.

Lucius

Meni osobno su zvjezdani skupovi (bilo koje vrste) najdraži DSO za gledati. Skiciranje je vjerojatno zeznutije. Vidim sa refraktorom se gledalo...haj na tristaču pa onda skica. *zubo*

TonY206

A baš si majstor za skice! Respect!  *pljesk*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Puno se izdogađalo prošli tjedan pa sam ostao dužan report i skicu s promatranja od ponedjeljka, 12.06.
Ovo nije promatranje novim teleskopom :-D

Jošavica 2023-06-12

Zagorio sam kao stari lonac. Osim lova na supernovu kroz tanke oblake krajem svibnja, nije bilo poštene vedre noći i prilike za promatranje. Bilo je oblačno, kišno, pljuskovito i varijacije na temu. U takvoj situaciji kada sam vidio da se prognozira vedrina za ponedjeljak navečer, nije bilo dvojbe, odmah sam si prilagodio život kako bih mogao otići pod nebo.

Utovario sam teleskop u auto, usput pokosio travu (koja za tri dana će izgledati kao da nikad nije košena) i krenuo na put u mrak. Kako me ulovila glad od košnje, plan je bio u letu proći kroz najpopularniji lanac junk food-a u Hrvatskoj, ali kada sam vidio gužvu u njemu, istog trena taj plan je propao. Nema smisla trošiti vrijeme na čekanje u redu, sigurno ću naći nešto po putu u Petrinji. Mislio sam kako radi kakva pekara ili dućan, jer nije kasno, još ima dnevnog svjetla. Prevario sam se, svi dućani po putu su radili do 21h i jedina opcija mi je bila benzinska. Kupio sam dva pakiranja mini kroasana na jednoj i nastavio prema brdima.

Znao sam što me čeka u tim brdima oko Jošavice. Kako kiša pada gotovo svaki dan zadnja dva mjeseca, vlaga i komarci su vjerojatno nepodnošljivi. I stvarno su bili. Na brdo sam došao oko 22:15, još su se vidjeli zadnji tragovi dnevno svjetla, a komarci su me samo čekali. Zzzzzzzz oko glave, zzzzzzz oko ušiju, zzzzzzzz po nosu, čelu, obrazu, šakama, vratu... svugdje zzzzzz. Uz to je temperatura bila normalna za ovo doba godine, tek 15°C, a ja dijete klimatskih promjena došao u kratkim rukavima. Na svu sreću uzeo sam dugu trenirku sa sobom te je instant navukao kako bi se zaštitio od zime i krvopija. Dok sam slagao teleskop čuo sam topot nečeg dalje niz puteljak na kojem parkiram. U trenu sam protrnuo, a onda sam se sjetio da sam ja taj koji je apeks predator na ovoj livadi. Kako ne bih čuo topote i šumove, a i ti isti topoti i šumovi čuli mene, pustio sam glazbu na zvučnik i nastavio sa pripremama teleskopa.

nastavak na webu...

stipe

Sve bih, al ne bih zanemario topot! *zubko*  :-D
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417, TS Starscope 114/900; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58, Revuenon Special 2.8/35 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Frenki

https://www.youtube.com/watch?v=clmI6aEJ_1Q
Teleskopi: Celestron 9.25", SW 250 PDS, SW ED80/600ED, maksutov 90 i 127mm,Sesstar S50pro
Montaže: SW HEQ5 pro GoTo, EQ5,SW AZ GoTo, Meade LXD75 OnStep
Kamere: ASI120 mono, Omegon 571C, StellaVita,
Dalekozor: Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo: Sony DSC-HX400,Nikon 7500, D3200,modificirani canon 450D, 50mm, 50mm f1.8, Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang f2 16mm,500m f 6.3, Omegon tracker Lx3,...

🡱 🡳