Mora li biti n a snimanjima? 
Jednom davno sam otišao na Messierov maraton u Višnjan bez protuutega za teleskop. Naravno, skužio sam tek kad sam bio tamo. Korado mi je donio nekakav čekić kojeg smo nekako zavezali za montažu
Nije bilo dovoljno, ali bolje nego ništa! Mislim da sam uspio naći 60tak objekata, umro sam od pridržavanja teleskopa, kičma me užasno boljela jer sam uglavnom puzao po podu budući da sam tada još imao 120mm akromatski refraktor...od tada nikad ne zaboravljam protuutege. Obično zaboravim nešto drugo 
E to se traži, snađi se druže :D
Spremim se na snimanje, nismo išli daleko, 2-3 sata vožnje samo :D
Dođem, raspakiram sve, vani ugodna temperatura, -8 (minus osam) a ja bez produžnog usba za laptop, nemrem bit u autu, moram biti vani kod teleskopa, ne bi bio problem da sam ponio punjač za laptop :D uglavnom, baterija odlepršala u roku pol sata na toj temperaturi :)
Drugi put, dođem, raspakiram sve, zaboravim usb to serial :(
Treći put, zaboravim laptop punjač, a baterija je već bila na izdisaju :( nemam kak kontrolirat kameru jer sam imao samo ccd taj put
Četvrti put, napravim si plan kaj ću snimat, prekontroliram sve, sve je super, sve imam....dođem na lokaciju i bum.... nema 48 to 42mm adaptera :)
Od tad sam pametniji, napravio sam si zalihu tih sitnih pizdarija, imam checklistu i nabavio sam laptop koji izdrži snimanje cijelu noć da strusi samo 50% baterije :)
A pretprošlo ljeto, dođem na Škorića brdo prvi put i ono, oduševljen sam bio...noć fenomenalna a meni guiding nikad lošiji, phd nekak kasni....baš užasno čudno
uglavnom sutradan sam skužio da je problem bio u Windows updateu koji se potiho radio instalaciju u pozadini, potpuno je razvalio guiding, bio je neprecizniji nego sa ugašenim guidingom
Od tad, dan prije uvijek forsiram update, onda mi sve odradi tako da sam na dan snimanja miran