DOBRODOŠLI NA NOVI ASTROFORUMRegistrirajte se, uredite svoj profil, pogledajte što je novo ovdje i možete početi pisati. Brzoćete se snaći, forum je uređen poput starog Astroforuma pa se osjećajte kao kod kuće. Više o svemu...
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Koliko je velika ta eta carina lučnih sekundi?
Veceras sam probao uslikati Sirius B...Uglavnom, metoda je bila vise-manje ista kao i sa Mars-om: C11, 2x Teleextender, Canon 60D (640x480 crop mode, 1/60s, ISO6400).Obrada: PIP, Autostakert, DPPRezultat je bio neocekivano dobar... jer najprije sam probao vizuelno i nisam bas 100% siguran da sam ga vidio... jedva se je nazirao.Ali kroz kameru u video modu nije uopce bilo sumnje Video je tu.
Probao sam sinoć uloviti Sirius B ali bez uspjeha.
Sirius kao i loša rakija - oćoraviš
Prosli weekend sam opet probao Sirius B vizualno...Sa C11 (u Petak, iz Melbourne-a) je bilo relativno lako, nije bilo puno vjetraMedjutim, sa 10" (f/5.6 Newt, Mt Pleasant) u Subotu nisam imao srece - cini mi se da je difrakcija na spider-u bila bitni faktor tog neuspjeha, pored relativno nemirne atmosfere. Test- pogled na Trapesium je pokazao samo 4 komponente, dok sam iz Melbourne-a sa C11 noc ranije jasno vidio 6. Probao sam se nalukniti i na Homunculus (4mm, 360x)... prekrasan prizor, fotografija od neki dan sa C11 nije nije ni blizu onom sto se vidi u okularu.