OK ljudi, ne želim biti baba i čangrizati, ali moram se malo potužiti kako je sam u laganoj astronomskoj krizi. Nisam »napaljen« kao što sam nekada bio. Neda mi se po zimi ići u zimu pod svaku cijenu kao što je to bilo prije par ili više godina. Već drugu zimu zaredom je takva situacija. Ali i već drugu zimu zaredom se nikako ne poklapa vrijeme. Oblaci, vlaga, vjetar, uvijek nešto.
No vjerojatno nije samo u vremenu stvar, dio »problema« i u mojoj motivaciji.
Prošle zime imao sam 0 promatranja i propustio sam cijelo zimsko nebo. Ove godine sam ipak uhvatio jedno promatranje početkom prosinca i bilo je špica. Kada dođem gore u tu tišinu podzvjezdano nebo vrati se taj osijećaj i shvatim da mi fali. Ali opet, evo upravo nakon tog promatranja nisam niti napisao dnevnik i to je prvi puta da mi se to dogodilo. :/
Probao sam još jednom promatranje krajem prosinca, super prognoza i sve, postavim i počinju dolaziti oblaci niotkuda (klasičan scenarij). Tako da svaki slijedeći puta kada je prognoza 50-50, se odlučim rađe ostati doma na toplome. A nekada bih uvjek išao u tim situacijama. I u takvim situacijama onda gubim najveći broj promatranja.
Preko ljeta ipak nemam tih problema, u to doba se uvijek nađe period stabilne anticiklone, a i minulo ljeto sam stvaro mnogo puta promatrao iz dvorišta (Planeti, mjesec + opozicija Marsa). Otkada sam nabavio ED120 samo znatno dignuo broj tih dvorišnih promatranja. Mislio sm da će to biti slučaj i zimi, ali eto, nije.

Lijenčina sam postao, niti više nisam aktivan na forumima, niti pratim događanja, komete, ništa.
Digne se dakle motivacija preko ljeta, ali onda ispadne da svake godine šaram po istim dijelovima neba i to opet može biti klopka da će i tu onda doći do zamora materiala.
Ruku na srce, sada sam u ovom divnom hobiju evo 8 godina (brojim od nabavke prvog teleskopa, ne i raniji interes) i mnogo sam toga već promatrao… tako da po nekoj logici motivacija ne može biti ista, kao npr kada sam imao novi 12'' i cijelo nebo na raspolaganju pred sobom. Ali svejedno…
Ima li lijeka za pad motivacije i kakva su vaša iskustva?
Znam, jedan od mogućih odgovora je i: »veći teleskop«, ali toga nema zasada u financijskim planovima a i preispitujem se koliko često bi ga zapravo koristio … Postavljanje i rastavljanje truss konstrukcije po zimi, kada ne osijećaš prste = jupi

I stvarno ne zavidim ni svim astrofotografima koji vuku opremu na teren

Možda skiciranje, hm...