[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > KAMERE

Canon Mirror Lock

(1/2) > >>

zac:
Imam problem, izgleda da noviji Canoni serije 1000 (1100, 1200, 1300) nemaju tu opciju. Barem je nisam uspio nać ni na kameri a ni u manualu. Ima li netko od vas iskutva s time, možda sa nekim dodatnim firmware-om za kameru?

Thnx svima,

ŽAC

D o m a g o j:
Pozdrav!
Nisam neki expert ali imam 1100D  *zubo*.
Probaj sa Astrophotography tool (APT). Upravo promatrao što fotić radi na ekspozicijama >0,1s:
Prvo digne ogledalo, zatim čeka vrijeme koje si izabrao za "anti vibration pause", proizvede neki zvuk (kao da pomakne shutter, ali nisam ziher, ko što reko nisam expert), i otprlilike nakon trajanja zadane ekspozicije spusti ogledalo, a nakon toga još jednom "okine" ogledalo iz meni nepoznatog razloga. trajanje tog drugog okidanja ne mogu povezati s postavkom ekspozicije niti sa "bulb seconds" postavkom, to je uvijek oko 1-2s.

Pretpostavljam da je krajnji rezultat ekspozicija bez vibracija zbog ogledala.

... sad tu je caka, nisam ziher da li za vrijeme "anti vibration pause" perioda fotić miruje ili vrti "live view" ili nešto slično.
Konkretno kad stavim "anti vibration pause" na 20s, APT očitava porast temperature senzora na 47° nakon 10 uzastopnih ekspozicija, a temp. okoline je 22°.
Kad stavim pauzu između ekspozicija od 20s, a "anti vibration pause" spustim na 1s, onda se očitana temp. senzora naglo padne na oko 40° i dalje polako pada... očito se nešto događa za vrijeme "anti vibration pause" što grije senzor.

Naravno da sam i ja pretražio cijeli internet za taj mirror lock i zaključio da na ta 3 Canon modela koje si naveo ne postoji.

... možda da još netko podijeli svoja zapažanja, nismo jedini sa takvim fotićima  *zubo* ... e da, do sada sam slikao sa EOS Utility koji nema ove opcije, nisam imao prilike probat to čudo tehnike u praksi. Kontao sam da mi mirror lock ne treba za ekspozicije > 1 min jer je "drhtavi" dio ekspozicije zanemariv. Počeo sam se igrati s APTom prvenstveno jer podržava dithering u kombinaciji sa PHD-om.

nadam se da nisam odmogao / okrenuo na krivi put.
Acheron:
A Magic Lantern?
MrWorf koristi taj firmware i snima bez problema na 1100D

MrWorf:
Na 1100D nema toga, ali nije ni čudno jer je dosta star i to je sve stvar softvera. Sada se radi novi magic lantern za 1300D i valjda bude uskoro gotov i vjerojatno će imati mirror lock.  *mah*

zac:
Dosta star? ne, prenov je, jer 1000d ima to standardno, ali su dečki odlučili tu funkciju izbaciti u novijim modelima te serije.


OK, hvala svima na pomoći, zasad bum lupal takve stvari sa 1000D, dok ide... kad rikne bum razmišljal kaj dalje :)

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju