HISTRION-i 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre

U zraku iznad Pule i HISTRION 7 kao potpora. Za javnost i medije događanje je otvoreno te započinje u 11:00, a završava u 12:30 sati.

Sonda HISTRION 6. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3257

Datum: 08. srpnja 2017., subota.
Lokacija: Industrijsko obrtnička škola Pula, Vidikovac ("Svemirska luka Herman Potočnik, Pula").
Vrijeme: Točno u podne a zatim u podne i petnaest minuta po lokalnom vremenu.
Objekti: Lansiranje u bliski svemir bespilotnih letjelica HISTRION 5 i 6 pomoću specijalnih balona.
Subjekt: Astronomska udruga Vidulini sa članovima, suradnicima, partnerima i pokroviteljima, sve u sklopu realizacije zadataka Istarskog svemirskog programa.

Za javnost i medije događanje je otvoreno te započinje u 11:00, a završava u 12:30 sati. Voda, sunčane naočale, krema za sunčanje i kapa preporučuju se svima koji budu nazočni. Prognoza zemaljskog vremena za subotu je jako vruć ljetni dan. Svemirsko vrijeme - povoljno za lansiranje. Krećemo u iznimno zahtjevnu tehničku Odiseju! Osim entuzijazma, znanja, upornosti i iskustva malo sreće neće biti naodmet.


Tu su i uzorci iz svijeta insekata. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Po prvi puta iz rodnog grada utemeljitelja čovjekove Odiseje u svemiru Hermana Potočnika, u bliski svemirski prostor lansiraju se dvije bespilotne letjelice (sonde). Od ranih jutarnjih sati na "Svemirskoj luci Herman Potočnik, Pula" (SLHP) ekipa Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini, suradnici, partneri... obavljati će završne pripreme za lansiranje i predlansirno testiranje letjelica prije njihova polijetanja.

Sonde HISTRION spremne su za let. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Između 11.00 - 11:15 sati najprije će se iznad SLHP postaviti kontrolirana sonda HISTRION 7 s koje će se snimati događanje iz zraka (30-600 m) te vršiti meteorološka i druga mjerenja. Misija HISTRION-a 7 završiti će ispraćanjem lansiranja H5 i H6 te spuštanjem na SLHP nešto prije 13:00 uz prethodno podizanje na maksimalno moguću kontroliranu visinu. Točno u podne, najprije polijeće HISTRION 6, sonda namijenjena astrobiološkim i medicinskim eksperimentima. Petnaest minuta kasnije (12:15 sati) polijeće i tehničko-istraživačka sonda HISTRION 5. Obje sonde posjeduju optoelektroničku, računalnu, komunikacijsku, senzorsku i drugu opremu, sustave za globalno pozicioniranje te energetske jedinice.

Nakon lansiranja sonde putuju uvis brzinom od 5-7 m/s, ovisno o uzgonu, vremenskim prilikama i visini leta. Svega nešto više od pola sata trebati će im da prođu kroz područje troposfere, a zatim ulaze u tropopauzu. Nepunih sat vremena po polijetanju sonde se već nalaze u stratosferi te potom prelaze Armstrongovu granicu (20.000m + 1 m) i ulaze u područje koje se definira kao bliski svemir (svemir počinje nakon Karmanove granice, 100.000 m + 1 m). Prema planu leta HISTRION 6 će otići na 23.000 m, a HISTRION 5 na 27.000 m, s energetskom rezervom čak do iznad 30.000 m.

Zona leta sondi HISTRION 5 i 6. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Po postizanju maksimalne visine leta specijalni baloni će eksplodirati i u tom trenutku započinje faza povratka. Prema simulacijama, slijetanje (uz uporabu sustava za usporenje slobodnog pada) će se dogoditi na morsku površinu u Kvarnerskom zaljevu između Pule i Cresa. Nakon slijetanju spasilački timovi kreću u potragu za sondama na koordinate koje pošalju. Po pronalasku ih preuzimaju i u čim kraćem vremenu dopremaju u radionice i laboratorije na obradu podataka i eksperimenata.

Sonde su uspješno položile i pokus plutanja u moru. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Okružje u kojemu će se tijekom misije nalaziti sonde je smrtonosno za čovjeka; temperature od -60° i niže, atmosferski pritisak praktično nepostojeći, gustoća zraka dovoljna samo za mjerenje osjetljivim senzorima, zračenja više od stotinu puta jača od onih na razini mora, let iznad zaštitnog ozona... samo su neki od izazova za tehniku i eksperimente koji se nalaze u letjelicama. Svaki dio misije HISTRION-a 5 i 6 je tehnički zahtjevan i podrazumijeva određenu dozu tehničkog rizika. Ekipa Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini očekuje puni uspjeh obje misije.

Astronomska udruga Vidulini dio je međunarodnog tima TEAM SYNERGY MOON koji je krajem prošle godine ušao u finale Googleova međunarodnog natjecanja Google Lunar XPrize, kao jedan od svega pet finalista novog doba svemirskih istraživanja, u ovom slučaju sa pogledom prema Mjesecu i dalje.

NADOPUNA - 08.07.2017.

HISTRION-i su lansirani, evo video zapisa i fotografija.


Predlansirne pripreme. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Predlansirne pripreme u punom tijeku. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

11:17 - Dolazak plina za balone. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

10:15 - Sklapanje sondi. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

10:15 - Zadnje provjere. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Lajka ;-) © Ljubaznošću: Marino Tumpić

10:33 - Priprema HISTRION-a 7. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

11:37 - Spasilačko vozilo dolazi na svoju lokaciju. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

11:06 - Astrobio teret u pripremi. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

11:28 - Pripreme su pri kraju. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

11:39 - HISTRION 7 uskoro polijeće. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

11:56 - Pred polijetanje. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

12:00 - Sve je na svojem mjestu i čeka se odbrojavanje. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

12:10 - Balon za HISTRION 6. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

12:22 - HISTRION 6 pred lansiranje. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

12:26 - Lansiranje HISTRION-a 6. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

12:30 - Zatvaranje HISTRION-a 5. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

12:35 - HISTRION 5 trenutak prije lansiranja. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

13:43 - Tahnička konferencija, dio tima. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

14:05 - HISTRION 6 je sletio na površinu Jadrana. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

17:25 - HISTRION 6 pronađen i nalazi se na palubi broda. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!