Igre bez granica i u svemiru

Svemir zaista ne poznaje nacije ni granice. Baš smo čudni, na zemlji ratujemo i svađamo se, u svemiru surađujemo i zajedno se divimo nebeskim tajnama...

Astronaut Don Pettit se igra hranom u bestežinskom stanju na ISS. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja900

Svemir, početak svemira se po definiciji nalazi svega na 100 km iznad naših glava. Nešto malo dalje, dvije tisuće kilometara od nas, bijesni veliki rat između interesnih sfera istoka i zapada, sjevera i juga. Ratuju geopolitike, financijski tokovi, religijske skupine, Amerikanci i Rusi, Europljani i Arapi, Izraelci… Čini nam se kako su te skupine toliko međusobno zakrvljene oko prizemnih, aktualnih interesa da nikakav dijalog nije moguć. No nije tako. Čim se vinemo spomenutih stotinjak ili više kilometara iznad fijukanja metaka i topovskih zrna, smrtonosnih prelijetanja raketa i aviona, stvari se mijenjaju.

Međunarodna svemirska postaja
Prema izvorima iz SAD, UAE i Rusije, američki biznismen koji je u ruskom svemirskom brodu Soyuz, kao svemirski turist trebao poletjeti ka Međunarodnoj svemirskoj postaji u proljeće naredne godine, morat će malo pričekati. Njegovo mjesto je već rezervirano za jednog od dva astronauta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s kojima je, ne tako davno, Rusija otvorila znanstveno-financijsko poglavlje o suradnji. Prvi arapski astronaut iz UAE prema redu lansiranja svemirskih brodova Soyuz poletjeti će na desetodnevnu misiju ka ISS tijekom travnja 2019. godine. Neimenovani američki biznismen na sličnu će odiseju koji mjesec kasnije, vjerojatno u jesen sljedeće godine.

U svemiru su svi jednaki s istim problemima koji ne poznaju nacionalnosti...
Dodatna "turistička" sjedala na ruskim Soyuzima iskrsnula su pomalo neplanirano, obzirom na kašnjenje lansiranja velikog ruskog modula "NAUKA" na ISS.  Od 2001. godine u svemir je letjelo sedam svemirskih turista. Desetak dana u svemiru cijeni se na nekoliko godišnjih proračuna grada Pule! I na kraju, kakve sada veze imaju globalne geopolitičke prilike, svemir i naš portal. Pa možda i nemaju toliko naočigled direktne ali nas mogu ponukati da razmislimo o našim ili tuđim postupcima zbog kojih stradavaju međuljudski odnosi, zbog kojih nestaje osmjeh sa lica. Svega stotinu kilometara uvis, dalje od sigurnosti doma više nitko ne pita tko je kome raketirao radarske položaje ili tko s kime ili kome drži svijeću.

Lansiranje Soyuza
Svega stotinu kilometara iznad naših glava svi postajemo pripadnici iste vrste, upućeni jedni na druge. Da, svemir je mjesto u kojem homo sapiens postaje Čovjek. Ugledate li u ponedjeljak 20.05.2018. godine rano ujutro najprije oko 00:58 sati, zatim oko 02:34 sati, te naposljetku oko 04:11 sati sjajnu sporoputujuću "zvijezdu" na našem nebu, znajte kako se radi o preletu Međunarodne svemirske postaje iznad naših krajeva sa isto tako međunarodnom posadom. Baš smo čudni, na zemlji ratujemo i svađamo se, u svemiru surađujemo i zajedno se divimo nebeskim tajnama, otkrivamo ih zajedno, zajedno radimo, zajedno se smijemo…

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!