Japanac u svemiru narastao gotovo deset cm u mjesec dana?

Astronauti u svemiru dobivaju na visini - sličan eksperiment možete napraviti u obitelji i svi se pri tome dobro zabaviti.

Japanski astronaut Norishige Kanai. © Ljubaznošću: Jaxa
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2573

Da, u bestežinskom stanju tijela astronauta se izdužuju. Pravu medijsku pažnju posljednjih dana zadobio je japanski astronaut Norishige Kanai nakon njegove izjave na društvenim mrežama, kako je u samo četiri tjedna na ISS-u narastao više od devet centimetara te da se boji hoće li moći ući u Soyuz prilikom povratka na Zemlju. Ta je informacija bila dovoljna da mediji diljem svijeta, a posebice u zemlji izlazećeg sunca ispune svoje udarne prostore viješću o astronautu koji u svemiru raste brzo  poput salate.


Japanski astronaut Norishige Kanai prije lansiranja prema ISS-u. © Ljubaznošću: Jaxa
Kanai je ubrzo revidirao početnu informaciju rekavši kako je narastao samo dva centimetra te da se pogrešno izrazio. Prekasno za medijsku strku i komentare brojnih sunarodnjaka koji su poželjeli da i sami iskuse život s dodatnih deset centimetara, u visinu. Prosječna visina odraslog muškarca u Japanu je 171 cm. Kanai sa svojih 180 cm tamo spada u red visokih muškaraca, a kad bi tijekom boravka na ISS-u zaista dobio još 10-tak cm postao bi pravi "košarkaš". Nije jasno je li se Kanai šalio kad je objavio početnu informaciju ili je zaista povjerovao ruskom veteranu svemirskih letova Shkaplerovu, kad mu je ovaj nakon mjerenja, u šali rekao da je narastao skoro deset cm.

U svemiru se astronauti "rastegnu".
Uvidjevši medijsku pažnju, i nakon ponovnog mjerenja visine, objavio je točnu informaciju; sada je visok 182 cm. Čovjekovo tijelo na ISS-u ne pritišće sila teža te se spinalni prostori, razmak između pršljenova, kralježnice šire, a time se tijelo produžuje. Normalno je da astronauti u svemiru na taj način "narastu" dva do pet centimetara, ovisno o trajanju misije i tjelesnoj konstituciji. Ubrzo po povratku na Zemlju visina tijela se vraća na staro. Kanai je zajedno s Antonom Shkaplerovim i Scottom Tingleom 17.12.2017. godine lansiran u Soyuzu MS-07 iz Baikonura ka ISS-u kao član Ekspedicije 54/55.

Fluktuacija visine.
Fenomen privremenog tjelesnog  rasta možemo vrlo jednostavno i sami isprobati, doduše u nešto manjem obimu nego da smo u svemiru. Izmjerite točno svoju tjelesnu visinu rano ujutro nakon lijepo prospavane noći, i navečer nakon napornog rada i dugog stajanja na nogama. Uvidjeti ćete da postoji razlika u visini, ujutro smo nešto višlji nego navečer i to iz razloga jer se naša kralježnica u snu odmara, a spinalni prostori pomalo šire.

Kralježnica se "rasteže" u svemiru.
Ukoliko vam kažu kako se čini da ste ranim jutro u krevetu nekako duži - u tome ima poprilično istine. Eto prigode za antivirtualno obiteljsko druženje. Metar, olovku i papir u ruke pa mjerite, zapisujte, napravite grafikon i obojite ga zaboravljenim drvenim bojicama iz djetinjstva. No, zašto da samo pročitate članak? Hajde, napravite to sa svojim ukućanima. Uostalom kada smo zadnji puta kao obitelj svi zajedno bili preokupirani nekom zgodnom sitnicom i dobro se zabavili? Da vidimo tko je najviše narastao tijekom noći! Tko zna, možda i bez pomoći kamera i GPS lociranja otkrijete tko se od mlađih (ili starijih) članova domaćinstva, noću iskrada iz kuće. :-)

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!