Lansiranje HISTRION-a ovog tjedna!?

Prvi povoljni lansirni prozor nastupa ovog tjedna. Prva prigoda za lansiranje nastupa u srijedu. Slijetanje sonde bi tada bilo na području jugoistočnog pulskog akvatorija.

Sonda HISTRION-4 bila je prije pet godina prethodnik u istraživanju stratosfere. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1067

Računalne simulacije letnog profila sondi HISTRION za vrijeme njihova lansiranja, leta u bliski svemirski prostor, povratka te slijetanja, a koje su provedene tijekom subote i nedjelje, ukazale su na otvaranje prvog povoljnog lansirnog prozora sredinom i krajem ovog tjedna. Prva prigoda za lansiranje nastupa u srijedu. Slijetanje sonde bi tada bilo na području jugoistočnog pulskog akvatorija (rt Kamenjak, Medulin, Premantura). Za četvrtak simulacije pokazuju slijetanje oko Rapca, a petak na riječko područje.


Predviđeno područje u kojemu bi sonde trebale letjeti.
Iako nam na zemlji predstoji razdoblje relativno mirnog vremena, različiti rezultati simulacija od subote i nedjelje daju do znanja kako su zračna strujanja u visokim slojevima atmosfere sada poprilično turbulentna. Ove simulacije treba uzeti sa dozom rezerve. Budu li simulacije i tijekom ponedjeljka povoljne lansiranje HISTRIONa 5 i 6 obaviti će se prvog povoljnog dana ovog lansirnog prozora.

Lansiranje sa područja Svemirske luke "Herman Potočnik" Pula, veoma je zahtjevno obzirom je statistička šansa da sonde slete na kopno ili more (ne više od 5 km daleko od obale) svega 20%! Lansiranje s kontinenta znatno je tehnički i vremenski povoljnije, iz tog razloga je primjerice sonda HISTRION-4 prije pet godina lansirana s poligona DHMZ u Maksimiru.

Sonda HISTRION-4. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
U ovom trenutku šanse za lansiranje HISTRION-a 5 i 6 tijekom ovog lansirnog prozora iznose 50-70%. Bude li lansiranje obavljeno na graničnim vrijednostima letnog profila, ekipa Istarskog svemirskog programa će putem medija i društvenih mreža u realnom vremenu obavještavati javnost o putanji sondi te mjestu slijetanja kako bi se volonteri mogli uključiti u akciju spašavanja/pronalaska sondi po slijetanju.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!