Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Bespilotne letjelice HISTRION 5 i 6 konzervirane za zimski san. Vremenske prilike nisu dozvolile siguran let.

Jednoga dana možda će HISTRION završiti i u Zemljinoj orbiti. © Ljubaznošću: AUV
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1315

Dvama bespilotnim letjelicama namijenjenim letu u bliski svemirski prostor, na visine od preko 20.000 metara, vremenske prilike u bliskom svemirskom prostoru nisu bile naklonjene krajem ljeta i početkom jeseni. Planirani letovi HISTRION-a 5 i 6 nisu mogli biti obavljeni zbog nepovoljnih visinskih strujanja vjetrova. Svakodnevno su rađene 3D simulacije putanje leta i mjesta slijetanja. Tijekom dvomjesečnog iščekivanja nije bilo nijedne potpuno sigurne prigode za njihovo lansiranje sa Svemirske luke "Herman Potočnik", poljane kod Industrijsko obrtničke škole u Puli.


HISTRION 5. © Ljubaznošću: AUV
Poradi sigurnosno-tehničkih zahtjeva letjelice moraju sletjeti na kopno ili do 5 km od obale na more. Slijetanje daleko od obale na otvoreno more, na nedostupne visinske predjele Velebita, Like, Gorskog kotara ili pak na Alpske predjele Slovenije, odnosno Italije nije dolazilo u obzir poradi neizvjesnosti sigurne spasilačke misije. Vremenske prilike kakve "konzumiramo" na površini uvelike se razlikuju kako se krećemo u visinu. Lijepo, toplo, sunčano i mirno vrijeme pratilo nas je dobar dio kraja ljeta i početka jeseni. Visinska strujanja zračnih masa, naročito onih iznad plafona leta civilnih pa i vojnih aviona (10.000 m - 15.000 m) nešto su potpuno drugačije od onoga što svakodnevno proživljavamo na zemlji. Tijekom nekoliko sati trajanja leta bespilotnih sondi one tako primjerice mogu dostići visine i preko 30.000 m (pa i do 40.000 m), istovremeno se horizontalna udaljenost od mjesta lansiranja od mjesta slijetanja može razlikovati i za preko 200 km!

HISTRION 6. © Ljubaznošću: AUV
Članovi tima, partneri, javnost i mediji upoznati su s ovom problematikom, pomalo specifičnom za lansiranja sa juga Istarskog poluotoka. Usprkos želji i htijenju svih nas da se lansiranje obavi razumno odlučivanje u aeronautici i astronautici nema alternativu. U protivnom ugrožena je sigurnost leta, a samim time u slučaju HISTRION-a 5 i 6 to bi značilo potencijalni gubitak letjelica, opreme i eksperimenata. Imajući sve parametre u vidu, kao i nadolazeće nepovoljno zimsko razdoblje, donijeta je odluka o odgodi lansiranja bespilotnih letjelica HISTRION 5 i 6 do proljeća naredne godine. Obje su letjelice tako proteklog tjedna transportirane iz Industrijsko obrtničke škole u Viduline i smještene u posebne kontejnere gdje će čekati svojih "pet minuta slave".

HISTRION-i 5 i 6 u zaštitnoj kutiji, konzervirani čekaju proljeće i bolje uvjete za letenje. © Ljubaznošću: AUV
Međuvrijeme će članovi tima iskoristiti za dogradnju tehničkih sustava i implementaciju dodatnih uređaja, senzora i eksperimenata obzirom da prostor i masa oba HISTRION-a omogućavaju nadogradnje. Nakon tehničke konferencije koja će se održati početkom prosinca biti će poznato što će to novog visoko na nebo ponijeti bespilotne letjelice HISTRION 5 i 6. Sigurno je kako će misija dosad medijski neeksponirane letjelice HISTRION 7 (interno nazvane "mobitel sonda"), a koja je trebala biti svojevrsno iznenađenje na dan lansiranja H5 i H6, pretrpjeti velike tehničke izmjene. Ekipa okupljena oko misija HISTRION-a zahvaljuje partnerima, medijima i javnosti na razumijevanju i praćenju ove Odiseje u bliski svemirski prostor.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!