Povratak na Mjesec - povratak u realnost

Američke astronautkinje na Mjesecu ipak ne prije 2028. godine. Objavljene su značajne promjene u pilotiranom dijelu američkog svemirskog programa.

Program Artemis
Članak
0Komentari
Broj otvaranja353

Letvica je prizemljena! Kendra Horn šefica Odbora za znanost, svemir i tehnologije, u svojem javnom nastupu od 26.01.2020. godine objavila je značajne promjene u pilotiranom dijelu američkog svemirskog programa. Povratak na Mjesec s pogledom na Mars i nadalje ostaju kao zvijezde vodilje u budućnosti. Nacionalni program još će tješnje surađivati s privatnim sektorom (koji pak upravo u ovom dokumentu vidi potencijalni kamen prijepora) u svemirskim tehnologijama, a povratak ljudi na Mjesec  "odgađa se" s brzopleto proklamirane 2024. godine na puno realniju 2028. godinu, uz obvezu da se trasira i let čovjeka do (na?) Marsa i natrag 2033. godine.


Odlazak na Mjesec odgađa se...
Međunarodna svemirska postaja ostaje u programu održavanja još najmanje četiri godine dulje (do 2028. godine) od dosadašnjeg plana, a vjerojatnije i do 2030. godine. U međuvremenu mora zaživjeti i orbitalna postaja oko Mjeseca, kao svojevrsni servisno-sigurnosni otok budućim posadama, samoodržive nastambe humanoida na našem prirodnom satelitu. Shvatili smo i napornim radom donijeli nove zadatke u realnom vremenskom okviru, a cilj je da Amerikanci budu prvi, kako na Mjesecu (ponovo) tako i na Marsu. Cijela se ova podeblja knjiga planova i programa još mora potvrditi u Senatu, uz osiguranu pravnu, zakonsku i financijsku podršku.

Program Artemis vratit će ljude na Mjesec, ali i pripremiti ih za put na Mars.
Ovo su strateški važni dokumenti. Amerikanci su procijenili kako im za sada ne prijeti opasnost od drugih takmaca da ih preteknu u svemiru, a s druge strane tu treba ukalkulirati i lobi svih onih koji će na ovim poslovima dobrano zaraditi. Što više godina na raspolaganju to više mogućnosti za dopunske i dodatne radove (čitaj; uzet ćemo još više para) kojima se stvara ekstraprofit na račun poreznih obveznika. Potpuna suprotnost  poante izlaganja Hornove kako će se ovako koncipiranim programom kvalitetnije iskoristiti proračunski i nacionalni resursi. Prava je istina da osim globalne, jednotjedne, promotivne kampanje tipa "eto nas na Mjesecu" realno i nema nikakve ekonomske logike tamo ispaliti raketu s ljudima.

Pripreme za povratak na Mjesec i dalje traju...
Mada, iako laicima izgleda nemoguće, nemali broj "frajera" raznoraznih gospodarskih grana, najozbiljnije mjerka i računa na bogatstva (sirovine) koje u svemiru stoje na "izvoltega" - tko prvi, njemu dečko ili djevojka, već kako kome drago. Kada dođe trenutak za križarsko-pljačkaške pohode par stotina milijardi dolara sića je prema trilijunima dolara koji će padati s neba. Tehnologije i programi o kojima pričamo samo su pionirska dječja igra u cijeloj toj priči. Znanost? Znanost će profitirati samo onoliko koliko je kapitalu potrebno da bi mogao dostići svoj cilj.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!