Svemirski brod ORION razbio se prilikom testiranja

Četvrtak, 18. rujna 2008. u 08:41 sati

Američka svemirska agencija NASA napokon je objavila cijelu istinu oko neuspješnog testiranja sustava za prizemljenje novog tipa svemirskog broda "Orion", obavljenog još 31. srpnja. U ranijom medijskim izvješćima objavljeno je kako su pojedini sustavi za prizemljenje pokazali "izvjesna odstupanja" od planiranih tehničkih parametara, no prava je istina kako se novi svemirski brod doslovce razbio pri otkazu padobrana i tvrdom spuštanju na tlo pustinje u Arizoni.


Orion prije otpuštanja s aviona

Model svemirskog broda "Orion" prikvačen je na NASA-in Boeing 747 i otpušten s visine od 10.000 m. Odmah po otpuštanju trebao se otvoriti prvi, programibilni padobran, no zbog zračnih turbulencija izazvanih samom letjelicom nije došlo do njegova potpunog otvaranja i smanjenja brzine propadanja letjelice. To je za sobom povuklo i otkaz drugih padobrana, uključujući i tri glavna padobrana za meko spuštanje svemirskog broda na Zemlju. Samo se jedan od njih uspio otvoriti no zbog prevelike brzine i on se ubrzo izvrnuo i sapleo u konopce kojima je učvršćen za svemirski brod.


Orion sa zapletenim padobranima pri spuštanju

Cijeli padobranski sustav "Oriona" veoma je sofisticiran i složen, sastoji se od 18 padobrana različitih funkcija. Otkaz početnog padobrana dovodi do serije tehničkih pogrešaka i naposljetku otkaza cijelog sustava što je rezultiralo tvrdim udarom u tlo i razbijanjem letjelice. Da se to dogodilo pri slijetanju pravog svemirskog broda s ljudskom posadom došlo bi do tragedije sa smrtnim ishodom. Nakon objavljivanja istine o neuspješnom testiranju padobranskog sustava novog tipa svemirskih brodova, NASA je izvrgnuta kritikama kako treba primijeniti spuštanje na vodu, a ne na kopno, no pri ovakvom otkazu sustava i udar letjelice u vodu imao bi katastrofalne posljedice.


Svemirski brod Orion nakon tvrdog slijetanja u pustinju Arizone

Iako je riječ o ozbiljnom tehničkom problemu, sigurno je kako će NASA-ini inženjeri uspjeti riješiti nastale poteškoće. Nove tehnologije traže puno vremena prije nego postanu besprijekorne u svom radu. S druge strane Rusija već desetljećima koristi sigurnu i iskušanu tehnologiju iz sedamdesetih godina na svemirskim brodovima tipa "Sojuz", a njihov novi tip svemirskih brodova tipa "Kliper" nalazi se također u fazama dugotrajnih tehničkih ispitivanja.

Video zapis tijeka ovoga događaja možete pogledati u našoj rubrici Video Box.