Uspješno Indijsko torpediranje Mjeseca

Subota, 15. studenog 2008. u 13:25 sati

Jučer točno u 16:05 sati po našem vremenu malena Indijska sonda Moon Impact Probe (MIP), otpuštena s matične letjelice Chandrayaan-1 uspješno je udarila u Mjesečevo tlo. Tijekom dvadesetpet minuta leta k površini istraživala je Mjesečevo tlo pomoću masenog spektrometra, radarskog visinomjera te kamere koja je cijelim putem snimala površinu našeg prirodnog satelita. Mase svega 35 kg MIP je  pri udaru podignuo oblak prašine koji se podrobno analizirao uređajima na matičnoj letjelici Chandrayaan-1 koja sada oko Mjeseca kruži na planiranoj orbiti svega stotinu kilometara iznad površine.


Sonda MIP poput osrednjeg televizora, mase svega 34 kg

Sve dosad planirane radnje uspješno su izvršene, izjavili su dužnosnici ISRO (Indian Space Research Organisation). Tijekom naredne dvije godine koliko se planira trajanje ove misije dobiti će se i trodimenzionalna mapa mjesečeve površine s prikazom raspodjele pojedinih minerala i ruda, te možebitnih zaliha vode koje su od presudne važnosti za naredne svemirske misije k Mjesecu.


Mjesečeva površina snimljena kamerom na MIP-u prilikom spuštanja

Iako u nekim medijima osporavan znanstveni kapacitet i opravdanost projektiranja i slanja MIP-a u sklopu misije Chandrayaan, treba reći kako se ovim eksperimentom zapravo testirao cijeli niz novih tehničkih i komunikacijskih sustava, a koji će se koristiti u narednim Indijskim (i ne samo njihovim!) misijama k Mjesecu. Prva od njih planira se za 2012. godinu u suradnji s Ruskom svemirskom agencijom. Mjesto MIP-a tada će se na matičnoj letjelici nalaziti znatno složenije sklopovlje, koje ima za cilj na Mjesečevu površinu meko dopremiti Mjesečev rover Ruskog porijekla.