Zatvoren prvi lansirni prozor za HISTRION-e

Vremenski uvjeti ne dozvoljavaju sigurne misije. Novi podaci o vjetrovima pokazali su kako bi sonde sletjele u more, a to se željelo izbjeći.

Sonda HISTRION položila je ispit iz plutanja na moru. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1145

Iako su računalne simulacije visinskih strujanja vjetrova tijekom vikenda pokazale kako od srijede do petka postoji povoljan lansirni prozor za lansiranje sondi HISTRION 5 i 6 sa Pulske Svemirske luke "Herman Potočnik", lansiranja tijekom ovog tjedna neće biti. Tijekom ponedjeljka, sa pristizanjem novih podataka o meteo uvjetima u visokim slojevima atmosfere otpali su četvrtak i petak kao mogući dani za lansiranje. Cijeli tim, tridesetak ljudi uključenih na ovaj ili onaj način u misije H5 i H6, bio je "na nogama" spreman da u roku manjem od 36 sati obavi planirane misije sondi tijekom jedinog preostalog dana - u srijedu.


Uzorci sjemena biljaka spremni su za let HISTRION-ima. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Simulacije tijekom vikenda davale su za srijedu oko 20% šanse za lansiranje. Tijekom ponedjeljka ujutro situacija "ZA" lansiranje je bila slična. Čekala se odluka do ponedjeljka navečer kada su novi podaci o vjetrovima pokazali kako bi sonde sletjele na kritičnom graničnom području, dvadesetak kilometara jugoistočno od Pule na more. Sigurnost uspješne spasilačke misije postala je prerizična. Tada je donesena konačna odluka kako se prekida "letni režim" (T-5 dana), odnosno otkazuje lansiranje radi nepovoljnih meteoroloških uvjeta tijekom ovog lansirnog prozora. Do kraja ovog tjedna lansiranja HISTRION-a neće biti.

Tu su i uzorci iz svijeta insekata. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
"O lansiranju letjelica u bliski svemir, Zemljinu orbitu ili međuplanetarni prostor konačnu odluku zapravo daje priroda, a ne čovjek. Tim za lansiranje prema cilju misije te na osnovu podataka o stanju i uvjetima atmosfere planira vrijeme, odnosno datum, lansiranja. Ukoliko meteorološki uvjeti postanu kritični svako se lansiranje odgađa kako ne bi došlo do gubitka letjelica, opreme i korisnog tereta. U ovom slučaju sigurnost uspješne spasilačke misije pronalaska sondi HISTRION 5 i 6 po slijetanju postala je prerizična. Lansirati dvije sonde i unaprijed znati kako su šanse za njihovo spašavanje ispod 20% (u najboljem slučaju) bilo bi krajnje neodgovorno. Gubitak opreme bio bi praktično nenadoknadiv.

Protiv vremena se ne može pa treba pričekati da se vremenski uvjeti promjene. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Zaustavljanje "lansirnog odbrojavanja" normalna je stvar za tim uključen u proces lansiranja ukoliko neki od parametara nije "na zelenom". Javnost je putem medija aktivno uključena u misije HISTRION i zajedno s nama "proživljava" sva događanja. Otkaz, odnosno odgodu lansiranja do slijedećeg lansirnog prozora valja promatrati i kao edukaciju javnosti u složenost planiranja i izvođenja misija od područja bliskog svemira na dalje. Svakodnevno ćemo raditi nove simulacije leta i razumno pričekati novi, povoljni, lansirni prozor izjavili su nam u Astronomskoj udruzi Vidulini."

Tematski povezani članci
Lansiranje HISTRION-a ovog tjedna!?
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!