Crni dani na crvenom planetu

Velike količine pijeska i prašine u atmosferi potpuno su zacrnile marsovo nebo te je Sunce sada "nevidljivo" čak i u podne, upitan je opstanak robota na Marsu.

Marsovi roveri, kao i orbiteri oko Marsa, neće moći komunicirati sa Zemljom dok god je Mars u konjunkciji. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja795

Mars, planet najsličniji Zemlji, ovog je ljeta vidljiv svake vedre noći na našem nebu kao sjajna crvenkasta zvijezda lako vidljiva golim okom. S druge strane, imaginarni stanovnici na Marsu u znatno su drugačijem položaju posebice proteka dva mjeseca. Povećanje temperature tla i atmosfere nerijetko uzrokuje velike pješčane oluje na Marsu. Aktualna oluja poprimila je kiklopske, planetarne razmjere, a robote na Marsovoj površini izbacila iz stroja. MER-B Opportunity pogonjen foto naponskim panelima ne javlja se Zemlji već skoro tri mjeseca, nuklearno pogonjen MSL Curiosity sveo je operativnost na minimum. Svemu tome uzrok je pješčana oluja koja je dan na Marsu pretvorila (gotovo) u  noć.


Pješčana oluja na Marsu drastično smanjuje vidljivost. © Ljubaznošću: NASA
Velike količine pijeska i prašine u atmosferi potpuno su zacrnile nebo te je Sunce sada "nevidljivo" čak i u podne. Postoje naznake da je globalna oluja krajem kolovoza počela gubiti na snazi te se pojavljuju "pukotine" u pješčanim, neprozirnim oblacima. Osim po tehnici na Marsu, i letjelicama oko Marsa znatno je otežano, a u nekim situacijama i potpuno onemogućeno istraživanje sve dok oluja ne prođe. Ono što je pak nama na Zemlji najzanimljivije je to da se Mars proteklih tjedana nalazio veoma blizu Zemlji (nebeska mehanika i njezine zakonitosti) no izostao je kristalno čist pogled na njegovu geografiju kroz teleskope, s obzirom da vidimo samo neprozirnu atmosferu, odnosno disk bez detalja.

Mars bez oluje (lijevo) i za vrijeme oluje (desno).
Zanimljiv je taj Mars, atmosfera koja je naspram Zemaljskoj tek u tragovima, a puna pijeska takve finoće da ga mi ni najmodernijom tehnologijom ne bi mogli proizvesti u toj granulaciji. Vjetrovi brzina od par stotina km/h izgledaju strašno ako ih pokušamo vizualizirati, u stvarnosti jedva da bi mogli podignuti papir A4 formata s poda. Ima još toga lijepog, opasnog, zagonetnog, nepredvidivog na Marsu, a da bi dobili odgovore na pitanja koja vise u zraku, kroz narednih par godina ka Marsu kreće više od pola tuceta letjelica sa Zemlje. Ipak, ma kako današnji roboti bili sofisticirani ništa (još uvijek) ne može zamijeniti čovjeka na licu mjesta.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!