Curiosity pronašao nezemaljske stvari na Marsu?

Iako NASA još uvijek sakriva točne podatke o tome što je to Curiosity otkrio na Marsu, istina je kako su tamo pronađene nezemaljske stvari, ukoliko doslovce tumačimo naslov teksta.

Curiosityjevo kretanje površinom Marsa, budno prate i letjelice iz orbite. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3941

Ostavimo li postrance igru riječi, uzorci površine pregledani u Curiositiyevom laboratoriju SAM (Sample Analysis at Mars) iznjedrili su nešto o čemu "čovjek sanja milenijima", nešto veoma značajno i zanimljivo. John Grotzinger znanstvenik iz JPL-ova tima koji analizira podatke pristigle s rovera, kaže kako zasad moraju obaviti dodatne pretrage jer žele biti sigurni što je točno rover otkrio. Pokažu li naknadne obrade rezultata i dodatna mjerenja isto, biti će to "potresna vijest za čovječanstvo koja će ući u udžbenike".

Neslužbeno se priča kako je Curiosity otkrio veoma jednostavne životne oblike na crvenom planetu. NASA je obećala kako će izaći s rezultatima čim budu sigurni u to što su otkrili. Dozu antieuforične opreznosti u cijeloj toj priči svakako treba zadržati. Prvobitne analize prisutnosti metana na Marsu pokazale su da tog plina ima u atmosferi (posredno je on indikator bioloških, životnih procesa), kasnija mjerenja su to opovrgnula.

Moguće da su uređaji i instrumenti "uhvatili uzorke" iz laboratorija odnosno okoliša kojem je rover bio izložen na Zemlji te sada treba proći nekoliko ciklusa uporabe istih kako ne bi bilo sumnje u vjerodostojnost rezultata. Plus za mogućnost da je na Marsovom tlu otkriven život svakako je i informacija kako Marsova atmosfera, ma koliko bila razrijeđena, ipak uspijeva blokirati većinu štetnog zračenja sa Sunca i iz svemira te bi tamo život kakvog znamo na Zemlji (uključivo i čovjeka, gledano na nivo radijacije) mogao opstati.


Instrument SAM očito je izmjerio nešto što nije bilo očekivano ili uobičajeno na Marsu. © Ljubaznošću: NASA
Iz znanstvenih krugova zasad se skeptično gleda na otkriće života. Prije će biti riječ o još jednoj potvrdi da tamo postoji organska materija koja može podržavati životne tvorbe ali to ne znači automatski i da ima života. S druge strane, ne smijemo zaboraviti i činjenicu kako je rover u svojevrsnoj medijskoj krizi pa ovakve informacije plijene pažnju (čitaj opravdavaju novac za takve misije).

Ipak, ako i kada budemo nedvosmisleno dokazali kako na Marsu (ili negdje drugdje izvan Zemlje) ima života, to će imati velike društvene reperkusije na društvo, od religija na dalje. Poznat je protokol kome bi se takve informacije najprije podijelile i da li bi se, odnosno kada bi se i kako s njima izašlo u javnost.

Primjerice, Rimokatolička bi crkva u slučaju nepobitnog dokaza života izvan Zemlje promijenila svoje "naukovanje iz situacije kako je Bog dao jedinstven život na Zemlji u to da je taj isti svevišnji dao jedinstven život i na drugim svjetovima". U svakom slučaju nadajmo se kako je Curiosity otkrio nešto zaista važno za svakoga od nas, a ne samo za znanstvenike. Možda bi upravo otkriće vanzemaljskog života unijelo malo istinskog životnog duha u ljudska stvorenja u vremenu kada osim novca i položaja više ništa nije važno.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!