Curiosityu ugrađen "novi mozak"

NASA je od 10. do 13. kolovoza 2012. godine radio-vezom roveru Curiosity uspješno instalirala novi programski paket primjeren radu na Marsu. U slobodnom prijevodu mogli bi reći kako je rover doslovce dobio "novi mozak".

Stručnjaci su Curiosityju na Marsu daljinski promijenili software i pripremili ga za početak misije istraživanja. © Ljubaznošću: Brian Van Der Brug, Reuters
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2000

Programski paket uspješno je instaliran na oba roverova računala, od koji je jedno stalno u pogonu, a drugu radi u redundanciji. "Presađivanja mozga" bilo je nužno obzirom je ranija inačica programskog paketa bila namijenjena za let i slijetanje, buđenje rovera i samoprovjeru, ali ne i vožnji po Marsu.


Curiosityjev snimak okoline površine Marsa na kojoj ga je spustila nebeska dizalica, čiji se tragovi rada raketnih
motora vide s lijeve strane rovera. © Ljubaznošću: NASA - JPL
Veliki dio zamijenjenog softwarea nam više nije potreban, rekao je Ben Cichy iz NASA-ina Jet Propulsion Laboratory. Sada nam treba programski paket namijenjen sigurnoj vožnji rovera po Marsovom tlu koji će omogućiti puni kapacitet njegovih istraživačkih mogućnosti - instrumenata. U startu misije roverova računala su predviđena za ovakve operacije. Zasigurno će ih biti još, ovisno o tome kako se interakcija rovera i Marsa pokaže tijekom vremena.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!