Izgubljen i drugi MER blizanac na Marsu

Spirit izgubljen 2010. godine, Opportunity 2018. godine. NASA još nije odustala od pokušaja da uspostavi vezu s robotom...

Ilustracija rovera Opportunity na Marsu
Članak
0Komentari
Broj otvaranja668

Titulu najdugovječnijih rovera u Sunčevom sustavu nesumnjivo nose  NASA-ini točkaši Spirit i Opportunity (MER A i MER B). Lansirani u ljeto 2003. godine, na Mars su prispjeli početkom 2004. godine. Inženjerski tim garantirao je operativnost od najmanje 90 radnih dana na Marsu. Prolazili su dani, tjedni, mjeseci, godine, a blizanci nastavljali svoj posao usprkos povremenim problemima i oštećenjima koja su pretrpjeli radeći na vanzemaljskom svijetu.


MER-ovi su do sada najuspješniji roveri na crvenom planetu. © Ljubaznošću: NASA
Spirit je u proljeće 2009. godine upao u pješčanu zamku iz koje se nije pravovremeno uspio izvući. Elektronička krv zauvijek je početkom 2010. godine prestala kolati njegovim procesorima. Bio je to kraj.

MER (Mars Explorer rover) za vrijeme testiranja u laboratoriju. © Ljubaznošću: NASA
Opportunity je nastavio dalje, sve do ljeta 2018. godine kada ga je sustigla iznenadna planetarna pješčana oluja koja je zatamnila danje nebo i prekrila fotonaponske panele naslagama pijeska. Posljednja komunikacijska seansa sa Opportunityjem odrađena je 10. lipnja 2018. godine. Sve dosadašnje seanse radio komunikacijskog slušanja signala nisu dale uspjeha. Nade za MER B još uvijek ima, postoji čak i "prisilni protokol" za buđenje rovera, no NASA prije takve kritične operacije želi biti sigurna da su sve druge opcije iscrpljene.

Ovako vjerojatno izgleda MER Spirit na mjestu gdje se danas nalazi. © Ljubaznošću: NASA
Godine i godine rada, deseci kilometara prijeđenog puta na dalekom svijetu u (za čovjeka i tehniku) smrtonosnom okružju, prije ili kasnije morali su dovesti do takvog ishoda. Na oba NASA-ina rovera nalaze se elektronički zapisi imena i prezimena ljudi, naziva institucija, tvrtki, ljubavnih poruka i slično svih onih koji su početkom XXI stoljeća sudjelovali u NASA-inom edukacijsko-popularizacijskom projektu "Pošalji svoje ime na Mars".

MER Opportunity snimio je svoje selfije na kojima se vidi kako je izgledao prije Marsove oluje i za vrijeme kada je prašina
počela padati na njega. © Ljubaznošću: NASA
U tome je sudjelovao i naš portal. Jednog dana u dalekoj budućnosti, kada čovjek postane domaćinska vrsta na Marsu, mjesta na kojima se nalaze MER A i MER B (kao i drugi artefakti naše civilizacije) postati će "sveta" mjesta, svojevrsni muzeji ili spomenici na ljude (i njihove robote) koji su tehnički sramežljivo, a ljudski odvažno krenuli na put Ciolkovskog;  "Čovjek neće zauvijek ostati u svojoj kolijevci"! U međuvremenu držimo palčeve da neki od radioteleskopa DSN-a registriraju Opportunityjev jutarnji zijev "Halo Zemlja, di je frka, evo budim se, osvanulo je sunce - idemo raditi".

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!