Kamenje koje nosi voda

Ništa čudno ni neobično ne bi bilo u naslovu teksta da pričamo o našem planetu, no čini se kako je NASA-in rover Curiosity na Marsu pronašao dokaze o tome, kako je kamenje u području Gale kratera ne tako davno pomicala tekuća voda.

Krater Gale odabran je za Curiosityjeva istraživanja.
Članak
2Komentari
Broj otvaranja3760

Svako malo smo svjedoci natpisa koji za temu imaju "vodu na Marsu". Iako još uvijek nemamo u rukama glavni dokaz o vodi na Marsu, pravu pravcatu fotografiju nekog jezerca izbliza, sve smo bliži tome, makar i posredno. U tom svjetlu ekipa znanstvenika iz programa Curiosity (Mars Science Laboratory) na press konferenciji sazvanoj upravo radi ovog otkrića, nije krila uzbuđenje radi ovog iznenađujućeg otkrića i to u nesposrednoj blizini slijetanja rovera.


Ima li voda svoju ulogu u ovoj priči?
William Dietrich sa University of California, Berkeley kaže; "Mislim kako se ovdje radi o posljedicama djelovanja tekuće vode koja je tuda protjecala brzinom od 1 m/s prije svega tisuću godina". Napisane su stotine znanstvenih radova o vodi na Marsu, raspredane mnogobrojne priče o njegovim kanalima, no ovo je zaista prvi dokaz da je voda tuda ne tako davno zaista protjecala. Isključena je mogućnost da bi vjetar nanosio i posložio ovo kamenje, zaključio je Dietrich. Uostalom pogledajte ilustraciju koju donosimo. Na lijevoj je strani područje koje je fotografirao Curiosity, a desno sličan materijal fotografiran na Zemlji. Nije li sličnost prevelika da ne bi bila kompatibilna?!

Ukupno komentara: 2
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Veronique
16.10.2012. u 10:03 sati

A mozda znaju daleko vise neko sto govore,ali iz nekog razloga nisu objavili...
Darijo
28.09.2012. u 09:27 sati

Dokle ćemo više biti samo na teorijama? Kad će doći trenutak da konačno nešto otkrijemo, ako ništa barem vodu?!