Kraljevstvo za kotač!

Prema procjenama, najkritičniji kotač neće izdržati još dugo. Na svim se kotačima vide oštećenja, no nakon četiri i pol godine putovanja po Marsovom tlu te su stvari bile i za očekivati.

Curiosity svakodnevno proučava površinu Marsa. © Ljubaznošću: NASA / JPL-Caltech
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2889

Dakle, kupili ste novi auto, pošteno ga (pre)platili, odbacili ga u smrtonosnu, beživotnu (dobro, to nikad nije sigurno) pustinju i dok ste se u četiri i pol godine navozikali punih 16 kilometara, garancija vam je u međuvremenu istekla. Najbliži mehaničar nalazi se stotinjak milijuna kilometara daleko i nema šanse da se isti pojavi na licu mjesta u narednih dvadesetak godina. Što biste napravili da vam se ovo dogodi? Raspravljali sa proizvođačem, nazvali i zatražili pravnu pomoć kod ustanove za zaštitu potrošača, alarmirali medije, "skidali svece s neba" i kleli se u kafiću kako od tog proizvođača više nećete ni sladoled kupiti?! Najvjerojatnije, no ovdje je riječ o "automobilu" čija je cijena po primjerku dvije milijarde USD i koji se nalazi na Marsu.


Oštećenja na kotaču jasno su vidljiva. © Ljubaznošću: NASA
NASA-in veliki istraživački robot-rover Curiosity (Mars Science Laboratory, MSL) pristigao je na Mars u kolovozu 2012. godine. Ubrzo se uvidjelo kako aluminijski kotači nisu baš najbolje prihvatili Marsovo tlo. Autoinspekcijske snimke započele su inženjerima zadavati glavobolje. Napuknuća, udubljenja, otkrhnuća oplate kotača, postajala su sve veća. Navigatori rovera morali su pažljivije birati trasu putovanja rovera i čim više izbjegavati oštro Marsovo kamenje. Ipak, tijekom vremena stvar se samo još više pogoršavala.

Na zadnjim javno publiciranim snimcima načinjenim 19. ožujka 2017. godine, jasno se vidi kako na srednjem lijevom kotaču MSL-a (ima ih ukupno šest, po tri sa svake strane) doslovce nedostaju dijelovi gazećeg sloja, a cijelom gazećom površinom kotača vide se raspukline. Iz NASA dolaze odmjerene, umirujuće izjave kako je rover još uvijek pokretan te kako nema razloga za (pre)veliku zabrinutost glede nastavka misije. MSL se trenutno nalazi na lokalitetu Vera Rubin, a do uzvišenja Mount Sharp gdje mora odraditi složena istraživanja treba prevaliti put od još gotovo 4 km. Curiosity je u kolovozu 2014. godine odradio svoju primarnu dvogodišnju misiju, sve nakon toga je bonus za inženjere i znanstvenike.

Znatiželjko je napravio svoj autoportret na kojemu ponosno prikazuje svoju ljepotu. © Ljubaznošću: NASA
Prema procjenama, najkritičniji kotač neće izdržati još dugo vremena, no čak i daleko veća oštećenja još uvijek ne bi pokretljivost rovera dovela do kritične točke kada bi on morao postati nepokretni laboratorij. Na svim se kotačima vide oštećenja, no nakon četiri i pol godine putovanja po Marsovom tlu te su stvari bile i za očekivati. Zasigurno će se ova iskustva odraziti na kvalitetnije dizajniranje i upotrebu jačih materijala kotača slijedećeg NASA-ina rovera koji bi na crveni planet trebao pristići u 2020. godini.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!