Mars helikopter postavljen na Perseverance

Nimalo nalik na MI 24 ali ipak pravi helikopter za Mars, omogućiti će nam po prvi puta u povijesti astronautike da Mars vidimo u kontroliranom letu iz ptičje perspektive.

Marsov helikopter pričvršćen na "trbuhu" rovera Perseverance. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja166

U Kennedyjevom svemirskom centru na Floridi traju užurbane pripreme za lansiranje NASA-ine misije MARS 2020 ka crvenom planetu. Upravo ovih dana završena je implementacija malog helikoptera na rover, provjerene su sve veze i čini se kako je helikopter spreman za svoja "skakutanja" po Marsu.  Perseverance rover uvelike je nalik svom prethodniku (MSL), razlike postoje i ogledaju se u instrumentima, opremi, dimenzijama, znatno povećanoj masi i glavnom zadatku.


Marsov helikopter nalazi se ispod rovera Perseverance. © Ljubaznošću: NASA
Ovaj rover ima za cilj traganje za životom. Lansirni prozor počinje 17.07.2020. godine, a završava 05.08.2020. godine. Ma kojeg dana u ovom periodu da poleti, na Mars će sletjeti 18.02.2021. godine (na obljetnicu otkrića Plutona ali i rođendan moje kćerke, Marine). Marsov helikopter ima masu od nepuna dva kilograma, zasnovan na "cubesat" arhitekturi gradnje, omogućiti će nam po prvi puta u povijesti astronautike da Mars vidimo u kontroliranom letu iz ptičje perspektive.Zbog malenih dimenzija i ograničenja u vezi s time, njegovi tvorci se nadaju da će uspjeti ostvariti barem nekoliko kratkih polijetanja do visine od par desetaka metara i do par stotina metara u daljinu. Helikopter nije bio izvorno planiran u sklopu ove misije.

Dijelovi marsovog helikoptera. © Ljubaznošću: NASA
S obzirom da se male, jednostavnije, jeftinije letjelice sve više etabliraju kao itekako značajan dio svemirskih istraživanja, koje mogu pružiti dodatne benefite, počinje biti praksa da one budu sastavni dio većeg projekta. U planu su i rojevi malih letjelica kao zasebne, a opet kompatibilne misije. Neovisno bude li Mars Helikopter manje ili više uspješan, ili možda i neuspješan, u narednim Mars misijama nije nerealno očekivati nasljednike, nove helikoptere, jedrilice, balone, avione...

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!